Γλυκιά αναμονή: Ο Τέρενς Ντέιβις θα σκηνοθετήσει μεταφορά βιβλίου του Στέφαν Τσβάιχ - νεα || cinemagazine.gr
10:05
21/1

Γλυκιά αναμονή: Ο Τέρενς Ντέιβις θα σκηνοθετήσει μεταφορά βιβλίου του Στέφαν Τσβάιχ

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την πιο πρόσφατη ταινία του, το «Ήρεμο Πάθος» για την Έμιλι Ντίκινσον, ο λεπτός Εγγλέζος στιλίστας επιστρέφει με διπλό χτύπημα, ένα εκ των οποίων είναι η μεταφορά του «Post Office Girl» του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Γνήσιο τέκνο της Δυτικής Αγγλίας, ο 74χρονος Τέρενς Ντέιβις δεν έχει την φήμη που του αναλογεί, καθώς το σινεμά του δεν είναι αυτό που λέμε εξόφθαλμα επίκαιρο και φωναχτό ώστε να προσελκύσει ένα μεγαλύτερο κοινό. Πράγμα ιδιαίτερα στενάχωρο που δεν αρκεί να εξισορροπείται από την κριτική ασπίδα που, τουλάχιστον, απολαμβάνει το έργο του.

Το ευχάριστο είναι όμως, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ότι ο σκηνοθέτης του «Μακρινές Φωνές, Ασάλευτες Ζωές», του «Η Μεγάλη Μέρα Τελειώνει» και του «Βαθύ Μπλε του Έρωτα» (που βρήκε ένα μεγαλύτερο κοινό πάντως - άλλο που δεν άρεσε τόσο), επιστρέφει πέντε χρόνια μετά το «Ήρεμο Πάθος» και μάλιστα με διπλό σχέδιο. Το ένα είναι το «Benediction», βασισμένο (ασυνήθιστα κάπως) σε δικό του σενάριο, και το άλλο, συνηθέστερα, είναι μια διασκευή του «Post Office Girl», του μυθιστορήματος του Τσβάιχ που εκδόθηκε το 1982 (40 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα) και αναφέρεται στην εποχή αμέσως μετά τον 1ο ΠΠ.

Το βιβλίο, που μεταξύ άλλων ανήκει στις ευθείες αναφορές του Γουές Άντερσον στο «Grand Budapest Hotel», περιγράφει τη ζωή μιας νεαρής Αυστριακής υπαλλήλου ενός ταχυδρομείου στην χτυπημένη από τη φτώχεια Αυστρία των τελών της δεκαετίας του 1910. Μέσα από την ιστορία περιγράφονται οι τελευταίες μέρες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, το σπέρμα του φασισμού και τα γενεσιουργά αίτια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντέιβις, πρύτανης των λογοτεχνικών διασκευών και λάτρης ενός ευγενικού - αλλά διατρητικού - σινεμά άλλης εποχής (λατρεύει ας πούμε τον Βισκόντι και τον Οφίλς - το «Γράμμα μιας Άγνωστης» είναι μια από τις πιο αγαπημενες του δουλειές και βασική αναφορά του «Ήρεμου Πάθους»), έχει ήδη ξεκινήσει το pre-production της ταινίας με τα γυρίσματα να προγραμματίζονται αργότερα μέσα στην χρονιά και την διανομή κάποια στιγμή για το 2022. Το «Benediction», εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί το φετινό φεστιβαλικό κύκλωμα.