Τρέιλερ: Το «Dungeons and Dragons:Honor Among Thieves» απευθύνει κάλεσμα στους φαν του διάσημου RPG - νεα || cinemagazine.gr
12:34
24/1

Τρέιλερ: Το «Dungeons and Dragons:Honor Among Thieves» απευθύνει κάλεσμα στους φαν του διάσημου RPG

You are not entering this world in the usual manner, for you are setting forth to be a Dungeon Master! To δεύτερο, εκτεταμένο τρέιλερ της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς του πολυαγαπημένου παιχνιδιού ρόλων δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

To Dungeons and Dragons αριθμεί εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο και έχει γεννήσει ολόκληρη κουλτούρα, έχοντας ονοματίσει και το είδος των παιχνιδιών ρόλων που αποτελούν παραλλαγές του. Δεδομένα προσφέρεται για ένα κινηματογραφικό υπερθέαμα επικής φαντασίας, μα αυτό σίγουρα δεν ήρθε το 2000, όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες η πρώτη ταινία που βασίστηκε στο παιχνίδι. Είναι πονεμένη η ιστορία πίσω από την παραγωγή του εν λόγω έργου, καθώς ο παραγωγός Κόρτνεϊ Σόλομον είχε αποκτήσει τα δικαιώματα από την εταιρεία κατασκευής του παιχνιδιού TSR στις αρχές των '90s, με την τελευταία, όμως, να διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας στις επιλογές των συνεργατών, αλλά και παρεμβάσεων στην μορφή της ταινίας. Η υπεύθυνη της TSR απόρριπτε όλες τις επιλογές του, άσκησε βέτο ακόμα και για τους Φράνσις Φορντ Κόπολα και Τζέιμς Κάμερον, και έτσι ο Σόλομον αναγκάστηκε να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και να διαπράξει το πρώτο από τα τρία ανατριχιαστικά του εγκλήματα σε βάρος του καλού σινεμά.

Η ταινία φιγουράρει συχνά σε λίστες με τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών. Όταν μάλιστα ο Τζέρεμι Άιρονς ρωτήθηκε γιατί συμφώνησε να υποδυθεί τον κακό, απάντησε ότι είχε μόλις αγοράσει ένα κάστρο και έπρεπε να το αποπληρώσει. Επειδή, βέβαια, υπήρχε κοινό γι’αυτή, γέννησε δυο συνέχειες προορισμένες για την αγορά του βίντεο. Δύο δεκαετίες μετά έρχεται, επιτέλους, μια νέα παραγωγή υψηλού προφίλ, που επιχειρεί  να δώσει στους φαν του παιχνιδιού και σε εκείνους της επικής φαντασίας την ταινία που περιμένουν. Το νέο τρέιλερ του «Dungeons and Dragons:Honor among Thieves» μόλις κυκλοφόρησε, με τους φαν να παραμένουν μέχρι στιγμής ευχαριστημένοι.

Κάποιοι ίσως θα ήθελαν ένα πιο σοβαροφανές θέαμα. Οι παίκτες του DnD παίρνουν πολύ σοβαρά τη μυθολογία του παιχνιδιού μεν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχει πολλή πλάκα όταν παίζεις κι αν θες να μεταφράσεις την εμπειρία του παιχνιδιού κινηματογραφικά, οφείλεις να συνυπολογίσεις κι αυτό το στοιχείο. Ο τόνος, λοιπόν, φαίνεται να παραπέμπει σε μια πιο εύθυμη εκδοχή φαντασίας, κοντινή σε παραγωγές που στοίχειωσαν την παιδική ηλικία πολλών από εμάς, όπως το «Willow», το «Time Bandits» και το «Princess Bride» και ίσως να είναι ο κατάλληλος. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν το σκηνοθετικό δίδυμο των Τζόναθαν Γκολντσταϊν και Τζον Φράνσις Ντέιλι είναι κι αυτό το κατάλληλο, καθώς τόσο το reboot του «Vacancy», όσο και το «Game Night» ήταν απογοητευτικές κωμωδίες, αλλά θα τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Η ταινία είναι έτοιμη από καιρό, αλλά πήρε αρκετές αναβολές, κάποιες λόγω της πανδημίας. Δεν συνεπάγεται απαραίτητα κάτι κακό αυτό. Η Paramount προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή συγκυρία για τις υπερπαραγωγές της πια και, όπως είδαμε στην περίπτωση του «Top Gun:Maverick», πολύ καλά κάνει. Κρις Πάιν, Mισέλ Ροντρίγκεζ, Σοφία Λίλις και Ρεγκέ-Ζαν Πέιτζ αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν γνώριμες φιγούρες του παιχνιδιού, με τον Χιου Γκραντ να συνεχίζει το σερί απολαυστικά απεχθών χαρακτήρων που υποδύεται τελευταία, μετά τα «Gentlemen» και «Operation: Fortune» του Γκάι Ρίτσι και, κυρίως, το πολυαγαπημένο «Paddington 2».Mάλιστα, ο τελευταίος δήλωσε ότι δέχτηκε να παίξει επειδή βρήκε το σενάριο τρομερά αστείο, συγγενές με το χιούμορ των Μόντι Πάιθον. Με δεδομένο ότι δεν παίρνεις συχνά καλή κουβέντα από τον Βρετανό σταρ, ας το θεωρήσουμε καλό σημάδι.  

Η ταινία έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαρτίου 2023.