I am (no longer) your father: Ο Τζέιμς Έρλ Τζόουνς δεν θα είναι πια ο Νταρθ Βέιντερ - νεα || cinemagazine.gr
9:27
27/9

I am (no longer) your father: Ο Τζέιμς Έρλ Τζόουνς δεν θα είναι πια ο Νταρθ Βέιντερ

45 χρόνια μετά το ρίγος της βροντώδους φωνής, ο 91χρονος ηθοποιός παραδίδει τα δικαιώματα ψηφιακής αναπαραγωγής της φωνής του στην ουκρανική εταιρεία Respeecher, που μαζί με τεχνικούς ήχου της Lucasfilm θα επιχειρήσουν να υποκαταστήσουν την τελειότητα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν μπορεί να ξέρεις κανείς το δέος πώς παρουσιάζεται στον καθένα. Για μια γενιά σινεφίλ, σίγουρο αυτό, μια μορφή δέους βιώθηκε όταν άκουσαν για πρώτη φορά τον βαθύφωνο Νταρθ Βέιντερ, το πλέον αξέχαστο pop villain του τελευταίου μισού αιώνα, τουλάχιστον. Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς γεννήθηκε για αυτόν τον «ραδιοφωνικό» ρόλο και τον κράτησε μέχρι πρόσφατα. Τώρα έφτασε το αναπόφευκτο πλήρωμα του χρόνου και το δικαίωμα αναπαραγωγής του απίστευτου αυτού ηχοχρώματος θα γίνει ευθύνη της τεχνητής ευφυΐας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί για το πρόσφατο «Star Wars: Obi-Wan Kenobi», το πρίκουελ που βρίσκει τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (Όμπι) και τον Χέιντεν Κρίστενσεν (Άνακιν) να τα λένε και την Respeecher, την ουκρανική εταιρεία να φροντίζει για την φωνή του δεύτερου. Σύμφωνα με πηγές ο ίδιος ο Τζόουνς υπήρξε σύμμαχος αυτής της προσπάθειας αναπαραγωγής της φωνής του με δεκάδες ηχογραφήσεων που συνέβαλαν από το 1977 μέχρι και τα πιο πρόσφατα «Rogue One» και «Rise of the Skywalker». Με το ίδιο πρόγραμμα έχει αναπαραχθεί στο «The Book of Boba Fett» η νεότερη φωνή του Μαρκ Χάμιλ ως Λουκ Σκαϊγουόκερ.

Ο Τζόουνς είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα και έδωσε την συγκατάθεσή του. Παραφωνία βέβαια στην προσπάθεια ήταν η...εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Μπόγκνταν Μπελιάεφ, τεχνικό της Respeecher, να στέλνει υλικό-κλειδί στο Skywalker Ranch στην Καλιφόρνια την 1η ημέρα της επίθεσης. «Είναι μεγάλη τιμή η συνεργασία αυτή, είμαι φαν του Πολέμου των Άστρων από παιδί, ακόμα και ο πόλεμος δεν είναι δικαιολογία για να χαλάσεις αυτό που λατρεύεις, είπε ο Μπελιάεφ.