Τρέιλερ «Tetris»: Βιομηχανική κατασκοπεία, δικαστικό θρίλερ και το... τέλειο παιχνίδι - νεα || cinemagazine.gr
8:54
17/2

Τρέιλερ «Tetris»: Βιομηχανική κατασκοπεία, δικαστικό θρίλερ και το... τέλειο παιχνίδι

Στο χείλος της σεισμικής αλλαγής στην Σοβιετική Ένωση των τελών του '80, τρεις άνδρες επιβαίνουν σε αεροσκάφος προς τη Μόσχα έτοιμοι να αλληλοσπαραχθούν για μια τεχνολογία «που αλλάζει το παιχνίδι». Η επικείμενη ταινία για το ιστορικό Tetris φαντάζει συναρπαστική κι έχει τον Τάρον Έτζερτον οδηγό.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η ιστορία του Tetris, ενός από τα μεγαθήρια που παρήγαγε ποτέ η ευφυία της βιομηχανίας των videogames, είναι συναρπαστική. Φτιαγμένο από τον Αλεξέι Πατζίτνοφ, στην βαθιά κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση των αρχών του '80, δεν υπολογίστηκε ποτέ η εθιστική επιτυχία που θα είχε. Πολύ περισσότερο, δεν ήταν νοητή η διαμάχη και το φυτίλι που θα άναβε ανάμεσα στις ψυχροπολεμικές υπερδυνάμεις.

Μέρος αυτής συνίσταται στο γεγονός ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε στην κοινωνία της την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας και στο ότι η Δύση «ψόφαγε» να πάρει τα δικαιώματα του παιχνιδιού, διαβλέποντας τη μανία που θα γεννούσε. Στην ταινία που προβλέπεται, θα δούμε τον Τάρον Έτζερτον στον ρόλο του Χένκ Ρότζερς, του Ολλανδού σχεδιαστή παιχνιδιών που επρόκειτο να είναι αυτός που θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα της διανομής του Tetris σε κονσόλες. Η ιστορία του Ρότζερς περιγράφεται στο βιβλίο «The Tetris Effect: The Cold War Battle for the World's Most Addictive Game» - «Η Ψυχροπολεμική Μάχη για το πιο Εθιστικό Παιχνίδι που Έγινε Ποτέ» σα να λέμε.

Και στο βιβλίο αυτό περιγράφεται μέρος της ιστορίας που θα δούμε στο πανί. Αυτής τριών ανδρών που τον Φεβρουάριο του 1989 επιβαίνουν σε αεροπλάνο προς τη Μόσχα, αντιπροσωπεύοντας ο καθένας τους γίγαντες του software που διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει για λογαριασμό του το παιχνίδι. Κι από εκεί θα ξετυλιχθεί ένα νήμα συνομωσιών, δικαστικής διαμάχης και κατασκοπείας, με φόντο μια τεράστια χώρα προτού πληγεί από τον ιστορικότερο πολιτικό Εγκέλαδο του 20ού αιώνα.

Όλο αυτό το φιλόδοξο και οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρον, για τους θιασώτες του είδους κυρίως, προσγειώνεται στην Apple, με τον Έτζερτον στον ρόλο του Ρότζερς. Ο Σκωτσέζος Τζον Μπέρντ («Stan & Ollie») σκηνοθετεί, ο Νόα Πινκ υπογράφει το σενάριο (πίσω από τοτηλεοπτικό «Genius») και ο Μάθιου Βον είναι στην παραγωγή. Το ευτύχημα είναι να βρεθούμε σε μια ταινία λιγότερου CGI και περισσότερης ατμόσφαιρας, αναλογικής κι ωραίας.

Δείτε το τρέιλερ ενώ στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι για την απίστευτη ιστορία πίσω από το ιστορικό παιχνίδι μπορούν να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον βίντεο.