Οι Χρυσές Σφαίρες σε ένα Σημείο Μηδέν: Το χρονικό της αρχής του τέλους; - νεα || cinemagazine.gr
11:36
22/4

Οι Χρυσές Σφαίρες σε ένα Σημείο Μηδέν: Το χρονικό της αρχής του τέλους;

Ένα αναγκαίο χρονοδιάγραμμα που κάνει την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ να μοιάζει πια ξεθωριασμένη, μετά τους κλυδωνισμούς που υπέστη από σκάνδαλα, λάθος τοποθετήσεις και μια αδιάφορη στάση απέναντι στην ισότιμη εκπροσώπηση των μελών της. Με μια λέξη, κόλαση.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Λίγες μονάχα ημέρες πριν τη φετινή τελετή των Χρυσών Σφαιρών, των προάγγελων των Όσκαρ, όπως συνηθίζεται να λέγονται, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών δέχτηκε μια αγωγή, που γνωστοποίησαν οι Los Angeles Times. Η αγωγή ήρθε από μια Νορβηγή δημοσιογράφο, την Κίρστι Φλάα, η οποία κατηγορούσε την Ένωση πως λειτουργεί «ως ένα καρτέλ που απαγορεύει την ένταξη των μελών με προσόντα ένταξης», ενώ εκείνο που ενόχλησε ιδιαίτερα τα μέλη της, κατά πως φαίνεται, ήταν το γεγονός πως η Φλάα έκανε λόγο για «χρηματισμό των μελών της».

Τι έχει όμως να μας πει αυτό για μια Ένωση που αριθμεί λιγότερους από 100 ξένους δημοσιογράφους, με κανένα μαύρο μέλος ανάμεσά τους και με μια αστοχία στο να χειριστεί υπερ της πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, που ακόμα και στην δική της κλίμακα θα ήταν θέμα so-hot-right-now;

Ας μη γελιόμαστε. Η Ένωση αυτή προφανώς και λειτουργεί ως ένα lobby στο οποίο ατζέντηδες, στούντιο, μεγάλοι πρωταγωνιστές, φερέλπιδες ηθοποιοί κάνουν την περαντζάδα τους εδώ και χρόνια. Παρότι η Ένωση έχει στον πυρήνα της ένα σώμα ξένων δημοσιογράφων, οι ίδιοι ξεχνούν να τιμήσουν τους «ξένους» και προτιμούν πάντα την λάμψη των «οικείων» σελέμπριτις. Πλέον οι «ξένοι»  απειλούν οτι θα αποσύρουν τους πελάτες τους από πιθανές μελλοντικές εμφανίσεις και κάνουν λόγο για εμπάργκο στις υποψηφιότητες.

Τις πταίει και φτάσαμε μέχρι εδώ; Το να βγαίνει η Φλάα και να καταδικάζει ανάρμοστους τρόπους χρηματισμού των μελών των Χρυσών Σφαιρών με «τρόπο που η Εφορία θα έβρισκε τουλάχιστον ανάρμοστους», τη στιγμή που το σόου «φέρνει» περί τα 30 εκατομμύρια δολάρα σε έσοδα (τόσος ήταν πέρσι ο τζίρος) μπερδεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ναι, είναι μια «ιδιωτική» πρωτοβουλία, που για σχεδόν 80 χρόνια τώρα φοράει τα καλά της και ουσιαστικά κολλά στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας για να κερδίσει δόξα και φήμη. Πολλές φορές, τα βραβεία των Σφαιρών δεν λένε τίποτα και στην ίδια την βιομηχανία. Μια μικρή γιορτή κι εκείνη μέσα στην οσκαρική κούρσα. Η αξία που δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην απονομή έγκειται στο γεγονός πως συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα τόσο από το σινεμά, όσο και από την τηλεόραση, και έχει καπαρώσει το NBC - τη στιγμή που τα Όσκαρ έχουν το ABC, αγκαζέ - για να βγάζει τα προς το ζην.

Θα ρωτήσει κάποιος και εύλογα, ποιος νοιάζεται για τις Χρυσές Σφαίρες αν σνομπάρουν το «I May Destroy You» ή των εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αν κοιτάξει όμως κανείς το χρονοδιάγραμμα του τελευταίου διμήνου, θα κατάλαβει πως η Ένωση βάλλεται και η εκπροσωπήση είναι το λιγότερο που (αυτή την στιγμή) την ενδιαφέρει.

Μετά τον περασμένο Νοέμβρη και την καταγγελία της Φλάα, οι Los Angeles Times ανακίνησαν το θέμα λίγες μέρες πριν την φετινή απονομή των Σφαιρών, πιέζοντας άλλους φορείς να πάρουν θέση. Όπερ και εγέννετο. Το κίνημα #TimesUp κυκλοφόρησε ένα βίντεο-διαμαρτυρίας που έγινε viral δυο εικοσιτετράωρα πριν για την μηδαμινή εκπροσώπηση μαύρων ψηφοφόρων στο σώμα των 90 μελών. Ανάμεσα σε εκείνους που συμμετείχαν στο βίντεο ήταν οι Έιμι Σουμερ, Λόρα Ντερν, Ντακότα Τζόνσον και Κέρι Γουάσινγκτον.

«Πρέπει να απαντήσουμε» σκέφτηκε η Ένωση και την βραδιά της απονομής παρουσίασε στη σκηνή τον Πρόεδρο Άλι Σαρ, την πρώην Πρόεδρο Μεχέρ Τάντα και την Αντιπρόεδρο Έλεν Χοενί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν: «Γιορτάζουμε την δουλειά τόσων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε οτι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Η μαύρη εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να έχουμε μαύρους δημοσιογράφους στης Ένωσή μας», λόγια και προθέσεις που θέλουν την δημιουργία ενός περιβάλλον που η ποικιλμορφία θα είναι πια η κανονικότητα. Τι είπαν; Αυτό που θέλαμε να ακούσουμε. Πως το είπαν; Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και ύστερα διαφημίσεις, σαν ένα βιαστικό memo που μπήκε αναγκαστικά στην σκαλέτα μετά από συστάσεις των publicists.

Τι κι αν ήθελαν να κάνουν ένα statement πως αφουγκράζονται τον παλμό εκεί έξω που χτυπάει δίπλα σε εξελίξεις που μπορεί να τους «ρίξουν»; Τελικά, ο ασκός άνοιξε ακόμα περισσότερο. Τα νούμερα τηλεθέασης κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ, το μικρότερο στην ιστορία μετάδοσής τους, με 5 εκατομμύρια (μόλις) τηλεθεατές και 1 εκατομμύριο μεταξύ 18-49.

Η Ένωση έδειξε πως πήρε το μήνυμα, ανακοίνωσε άμεσα πως στους επόμενους μήνες θα «καλυτερέψει και θα δουλέψει πάνω στις προσπάθειες μιας άξιας εκπροσώπησης» και υπέγραψε ένα συμβόλαιο 5 ετών με τον δρ. Σάουν Χάρπερ, ερευνητή, καθηγητή και ιδρυτή κέντρου για την εξάλειψη του ρατσισμού, ως συμβούλου.

Με παρωπίδες δεκαετιών κι ένα χαλάκι που δεν χωράει άλλες εκκρεμότητες, η Ένωση ανέτρεξε σε εξωτερικό σύμβουλο, αλλά είμαστε ακόμα στις αρχές Μαρτίου, με ζεστή ακόμα την απονομή και την Ένωση να φανερώνει ένα πρόσωπο που νοιάζεται, που θέλει να αλλάξει. Μπορεί όμως;

Τότε ήταν που μερικά από τα πιο γνωστά και υπολογίσιμα γραφεία ατζέντηδων της Αμερικής αποφάσισαν μέσω κοινής επιστολής να μην επιτρέψουν στους πελάτες τους (διάσημοι αστέρες που παρελαύνουν στο ξενοδοχείο των Σφαιρών για την απονομή) να εμφανιστούν ξανά, αν «τα πράγματα δεν αλλάξουν». Στις 15 Μαρτίου, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάξει 13 μαύρους δημοσιογράφους στο καταστατικό της. Ακριβώς έναν μήνα μετά, τα πραγματα εκτροχιάστηκαν εντελώς.

Ο Φίλιπ Μπερκ, μέλος και επί 8 χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης, χαρακτήρισε μέσω ενός μέιλ το κίνημα του #BlackLivesMatter (ο αστυνομικός και δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ καταδικάστηκε από την Αμερικανική Δικαιοσύνη) ως ένα «ρατσιστικό κίνημα που καλλιεργεί το μίσος» και άσκησε έντονη κριτική στην συνιδρύτρια του κινήματος Πατρίς Κούλορς με χαρακτηρισμούς όπως «εκπαιδευόμενη μαρξίστρια» που έχει σκοπό το κέρδος, αφού απέκτησε το τελευταίο διάστημα ένα σπίτι.

Το NBC αντέδρασε άμεσα και ζήτησε εξηγήσεις από τον Μπερκ, ενώ η Ένωση τον διέγραψε από τη λίστα των μελών της αποπέμποντάς τον. Την ίδια στιγμή παραιτήθηκε ο Έκπροσωπος Διαχείρησης Κρίσεων κάνοντας λόγο για «αδυναμία των Σφαιρών να ακούσουν συμβουλές», ενώ το ίδιο έπραξε και ο Σύμβουλος για ζητήματα ισότητας, ο Καθηγητής Χάρπερ, καθώς η πρότασή του για την προσθήκη 13 μαύρων μελών δεν χαιρετίστηκε από κινήματα που πραγματοποίησαν συνάντηση μαζί του. Στα παραπάνω προσθέστε την διάθεση της - για χρόνια συνεργάτιδας - Εταιρίας Δημοσίων Σχέσεων, Sunshine Sachs, να λύσει την συνεργασία της με την Ένωση, αφού «το να δουλεύεις μαζί τους, αρχίζει να χαλάει και το δικό μας προφίλ πια».

Όλα στον αέρα λοιπόν. Τα πάντα στον πυρήνα των Σφαιρών έχουν εκτροχιαστεί από προθέσεις και διαθέσεις, με το πρόβλημα να είναι βαθύ. Λάθη ετών, παραπατήματα τελευταίων μηνών, σφάλματα ημερών μπορούν να ρίξουν το κάστρο των Χρυσών Σφαιρών, σαν τραπουλόχαρτα καμωμένο. Μπορεί και να έχει ήδη πέσει. Ποιος ξέρει και ποιος θα έχει διάθεση να ασχοληθεί με την ουσία ενός θεσμού, που φαίνεται να μένει... άσφαιρος;

Με πληροφορίες από IndieWire, Deadline, The Hollywood Reporter, Variety.