27ες Νύχτες Πρεμιέρας: «Η Βουή του Κόσμου» του Πέτρου Σεβαστίκογλου σε πανελλήνια πρώτη προβολή - νεα || cinemagazine.gr
15:31
24/9

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: «Η Βουή του Κόσμου» του Πέτρου Σεβαστίκογλου σε πανελλήνια πρώτη προβολή

Εφτά χρόνια μετά την «Ηλέκτρα», ο Πέτρος Σεβαστίκογλου επιστρέφει με τη «Βοή του Κόσμου», ένα προσωπικό οδοιπορικό που αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, τι σημαίνει να ζεις. Και είναι ένα συγκλονιστικο οδοιπορικό.

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους στις χώρες αυτές πιάνουμε έναν παλμό που προμηνύει μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά ρεύματα, η παγκοσμιοποίηση, μια σειρά από προκλήσεις που έχουν οδηγήσει τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένη και με μέλλον αβέβαιο. Όμως τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική της συνθέτουν τις νότες μιας «Βοής του Κόσμου» που έρχεται. 

Πως θα περιέγραφε ο ίδιος ο Πέτρος Σεβαστίκογλου τη νέα του ταινία;

«Γενιά: 20 χρόνων το 2020

Κρίση, ανασφάλεια, πόλεμοι, οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Ένας κόσμος χωρίς προσανατολισμό, χωρίς κοινωνική πολιτική, ούτε ιδεολογία. Η οικονομία του κέρδους ορίζει την απάντηση στο κάθε ερώτημα. Η οικονομία  δεν εξηγεί όμως ούτε από πού προερχόμαστε ούτε πού πηγαίνουμε ούτε γιατί πάμε. Έχει να μας προσφέρει μόνο ένα πιο φαινομενικά ορθολογικό μέλλον, ένα μεγαλύτερο συλλογικό πλούτο.

 Οι νέοι ψάχνουν ένα νόημα, ένα κοινό όραμα που θα τους βγάλει από την απομόνωση, αναζητούν την συνύπαρξη που θα τους κάνει να ανήκουν σε κάτι μεγαλύτερο από την ταπεινωτική ιδιότητα του καταναλωτή. Έναν τόπο όπου τα καίρια  ερωτήματα μπορούν να επανατεθούν. 

Σενεγάλη, Κίνα, Ελλάδα, Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία είναι οι χώρες από τις οποίες  αντλούμε το υλικό της σύνθεσής μας. Σε κάθε χώρα ένα νέο πρόσωπο ορίζει την «τονικότητα» και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας. Ερασιτέχνης ή ηθοποιός αναπαράγει στιγμιότυπα από τη ζωή του,  «ερμηνεύει» σκηνές που  εμπεριέχουν το οπτικό ηχόχρωμα της Βοής που αποτελεί το κεντρικό θέμα και τον άξονα της ταινίας.  Όλα αυτά τα ταξίδια, όλες αυτές οι συναντήσεις με νέους ανθρώπους με έφεραν αντιμέτωπο με μια «Βοή» που αναδύεται από αυτήν τη νέα γενιά. Μια «Βοή» που προμηνύει  έκρηξη. Η κρίση του καπιταλισμού και του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης, η οικολογική καταστροφή, η τρομοκρατία, η ανύψωση τειχών και η παγκοσμιοποίηση με την επιβολή του δυτικού κυρίαρχου μοντέλου πολιτισμού φέρνουν τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών. Είναι εκτεθειμένη, αβοήθητη και προπάντων χωρίς καμιά συλλογική πολιτική πρόταση που να της επιτρέπει να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. 

Αυτή τη «Βοή» προσπάθησα να καταγράψω μέσα από τις εικόνες, τους ήχους, τις μουσικές του κόσμου. Νέοι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, τηλεοράσεις, δρόμοι, τοπία θα αποτελέσουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο «Η Βοή του κόσμου».

Η ταινία «Η Βοή του Κόσμου» προβάλλεται το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη. Εξασφαλίστε το εισιτήριό σας στη viva.gr.