Το IndieWire αποφάσισε τις 30 καλύτερες ερμηνευτικές παρουσίες του 2023 - νεα || cinemagazine.gr
9:14
6/12

Το IndieWire αποφάσισε τις 30 καλύτερες ερμηνευτικές παρουσίες του 2023

Το γνωστό και μη εξαιρετέο μέσο παρουσιάζει μια ακόμα λίστα την οποία πρέπει, ίσως, να δεις δυο φορές για να πιστέψεις.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

To 2023, ως είθισται, έχει πολλούς λόγους να περάσει στο βιβλία. Σχετικά με τον κινηματογράφο, πέρα από την επιστροφή στις αίθουσες, τα Barbenheimer, και τις περιστασιακές εκπλήξεις που κάθε χρονιά κουβαλά, ήταν οι δύο απεργίες που άλλαξαν τον ρου. Και εκ των δύο, μιας και περί αυτών η σημερινή είδηση, αυτή των Ηθοποιών διαδραμάτισε τον κεφαλαιώδη ρόλο της, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να βολευόμαστε με το έτσι θέλω στην εποχή της απεικόνισης αντί της ερμηνείας, μπορεί η παρατήρηση του ανθρώπινου προσώπου να βρίσκεται μερικές στροφές πριν το ντεμοντέ μιας βιομηχανίας που - όπως πάντα - πριμοδοτεί την εξοικονόμηση από την αξίωση, αλλά η αλήθεια θα παραμείνει: Χωρίς ηθοποιούς κινηματογράφος δεν υπάρχει. Μπορεί να είναι απλά πρόσωπα, μπορεί να είναι ερασιτεχνικές παρουσίες, μπορεί ακόμα ένας πειραματιστής να τους εξαιρέσει για χάρη «νεκρών φύσεων», όμως χωρίς ηθοποιούς το σινεμά είναι ακριβώς αυτό, μια φύση νεκρή. Κάτι που δεν μας αφορά με τον ίδιο τρόπο, κάτι που αφαιρεί τον άνθρωπο από την εξίσωση. Χωρίς αυτόν τι σημασία έχει η τέχνη;

Στα δικά μας το IndieWire, καλά να'ναι, μας έκανε και γελάσαμε για άλλη μια φορά με τις επιλογές του. Mια ηλεκτρονική έκδοση στην πρωτοκαθεδρία κάθε πολιτικά ορθής ντιρεκτίβας, που πρόσθετα θέλει και να υπηρετήσει την indie αρχή που το γέννησε. Και ενώ, για τον υπογράφοντα τουλάχιστον, δεν υπάρχει η παραμικρή πρεμούρα απόρριψης της πολιτικής ορθότητας (που επί το πλείστον δίκαια πράγματα πρεσβεύει), ούτε η ανεξάρτητη κινηματογραφία πρέπει να μένει στο περιθώριο (αντιθέτως, αιμοδοτεί), η λίστα των 30 καλύτερων ερμηνευτικών παρουσιών του 2023 είναι, ας την πούμε, ιδιοσυγκρασιακή.

Τουτέστιν εκπροσώπηση, συμπερίληψη, γυναικεία παρουσία και, κατά βάση, όσο μεγαλύτερη απομάκρυνση είναι εφικτή από την οσκαρική (και Εμμι-κή) συζήτηση χωρίς να γίνουμε και ρεντίκολο της βιομηχανίας. Υπάρχει πολλή τηλεόραση στη λίστα, σύσσωμο το καστ του «Succession» καταλαμβάνει μια θέση μάλιστα, 18 από τις 29 υπόλοιπες θέσεις πάνε σε γυναίκες (όχι όμως όλες που παίζουν για τα Όσκαρ - ή απλά είναι εμφανώς αξιοσημείωτες), η Έμα Στόουν καταλαμβάνει δύο θέσεις, από τους άντρες ξεχάστε φαβορί και προφανείς (επειδή καλές) επιλογές και ιδού μια λίστα για τα μάτια μας μόνο που θα συζητηθεί, όχι και πολύ, όχι και για τους καλύτερους λόγους.

 1. Clark Backo, The Changeling

 2. Jonathan Bailey, Fellow Travelers

 3. Danielle Brooks, The Color Purple

 4. Rose Byrne, Platonic (and Physical)

 5. Adelaide Clemens, Justified: City Primeval

 6. Leonardo DiCaprio, Killers of the Flower Moon

 7. Dominique Fishback, Swarm

 8. Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon

 9. Ryan Gosling, Barbie

 10. Carla Gugino, The Fall of the House of Usher

 11. Glenn Howerton, Blackberry

 12. Sandra Hüller, Anatomy of a Fall

 13. Devery Jacobs, Reservation Dogs

 14. Fumino Kimura, Love Life

 15. Greta Lee, Past Lives

 16. Trace Lysette, Monica

 17. Benoît Magimel, Pacifiction

 18. Ken Marino, Party Down (and The Other Two)

 19. Ebon Moss-Bachrach, The Bear

 20. Ego Nwodim, Saturday Night Live

 21. Maitreyi Ramakrishnan, Never Have I Ever

 22. Franz Rogowski, Passages

 23. Jason Schwartzman, Asteroid City

 24. Emma Stone, The Curse

 25. Emma Stone, Poor Things

 26. Teyana Taylor, A Thousand and One

 27. Rachel Weisz, Dead Ringers

 28. Elijah Wood, Yellowjackets

 29. Steven Yeun, Beef

 30. The Succession Cast

Το πλήρες άρθρο με την δικαιολόγηση των επιλογών, βρίσκεται εδώ.