Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τάικα Γουαιτίτι διασκευάζουν βιβλίο του συγγραφέα του «American Fiction» - νεα || cinemagazine.gr
13:13
21/6

Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τάικα Γουαιτίτι διασκευάζουν βιβλίο του συγγραφέα του «American Fiction»

Το λένε «James», είναι best-seller και είναι μια εκσυγχρονισμένη διασκευή του «Χακλμπέρι Φιν» του Μαρκ Τουέιν.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Το «American Fiction» έλειψε από τις αίθουσες τον χειμώνα, είχε crowdpleasing ιδιότητες, διαχειριζόταν και μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα της τρέχουσας (σοσιομιντιακής) επικαιρότητας με χιούμορ και διαλεκτική, μα ποτέ προβοκατόρικα. Το οσκαρικό πλέον σενάριο της ταινίας αποτέλεσε διασκευή βιβλίου του Πέρσιβαλ Έβερετ, ο οποίος, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει γίνει περιζήτητος στο Χόλιγουντ.

Η Amblin του Στίβεν Σπίλμπεργκ εξασφάλισε τα δικαιώματα για τη διασκευή ενός άλλου best-seller του, του «James» μιας εκσυγχρονισμένης παραλλαγής του «Χάκλμπερι Φιν», αλλά με κεντρικό χαρακτήρα τον Τζιμ, τον μαύρο συνταξιδιώτη του ήρωα. Όταν δεν διατυπώνεται με πολεμική ορολογία και αφορισμούς, έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για έργα του παρελθόντος με σύγχρονο μάτι, στην εποχή του ο «Χακλμπέρι Φιν» είχε αντιρατσιστικό περιεχόμενο, με τα χρόνια πέρασε στην άλλη όχθη. Οφείλουμε, πάντως, να αναλύουμε με επιχειρηματολογία και όχι με επιθετολογία, οφείλουμε να περνούμε και στο περιεχόμενο και να μην στεκόμαστε επιφανειακά στη χρήση «κακών» λέξεων, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας και την ιστορική ερμηνεία του έργου, οφείλουμε, εν πολλοίς, λίγη σοβαρότητα.

Για τη σκηνοθεσία της διασκευής ο Σπίλμπεργκ σκέφτεται τον Τάικα Γουαιτίτι, που αυτή την περίοδο διασκευάζει την «Κλάρα και τον Ήλιο» του Καζούο Ισιγκούρο. Αυτός κι αν οφείλει λίγη σοβαρότητα – ο Γουαιτίτι, όχι ο Ισιγκούρο.