Κυρίες, κύριοι... η 10άδα του Τζον Γουότερς για το 2021 - νεα || cinemagazine.gr
8:18
2/12

Κυρίες, κύριοι... η 10άδα του Τζον Γουότερς για το 2021

Γαλλία, αγόρια και Τραγωδία του Μακμπέθ. Η αγαπημένη κινηματογραφική λίστα του ίσως όχι πια αναπάντεχου αλλά πάντα προσφιλούς σκηνοθέτη είναι εδώ, τα Χριστούγεννα μπορούν να προσέλθουν κανονικά.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στα ωραία της φθινοπωρινής προς εορταστικής σεζόν είναι οπωσδήποτε η «Λίστα του Γουότερς». Μια λίστα που ανέκαθεν έστρεφε το βλέμμα στις εμμονές του σκηνοθέτη, που περιέχουν μια ευφάνταστη τρέλα, μια κωμική ελαφράδα, «επιτέλους», που λέει κι ο ίδιος «λίγο πρόσθιο γυμνό στις art house οθόνες όπου και ανήκει» και γενικά ενδιαφέρον σινεμά, όχι ακριβώς μεγάλου κοινού.

Στη λίστα του 2021 υπάρχει γαλλική κυριαρχία με την «Annette» του Καράξ επικεφαλής να δίνει τον τόνο. Ακολουθούν ο Νοέ και το «Vortex» του, το «France» του Μπρούνο Ντιμόν - εκτός των άλλων μία από τις...25 ταινίες που είχαν Σεϊντού στις φετινές Κάννες - τα «Σαγόνια» του Κεντίν Ντουπιέ, με ολίγη Εξαρχόπουλος να δέσει το δίδυμο της «Αντέλ» και ο «Άγιος Νάρκισος» του Μπρους Λα Μπρους που είναι και εξόχως «Γουότερς επιλογή» - μαζί με το Νο 10.

Σον Μπέικερ και Κοέν χώθηκαν στη δεκάδα με «Red Rocket» και «Τραγωδία του Μακμπέθ», για τον πρώτο ο θείος Τζον εξαπέλυσε και το «επιτέλους, γ@αμημένο, αγωνιστικό, πρόσθιο γυμνό επιστρέφει στις art house οθόνες όπου και ανήκει» για τον δεύτερο σιγή ιχθύος, υπάρχουν και κατάρες (ψέματα, το παραλλήλισε με κάτι που θα έκανε ο ίνγκαμρ Μπέργκμαν αν ζούσε σήμερα), ενώ ο Αλμοδόβαρ, λέει, έμεινε έξω από το «The Onania Club» του Τομ Σιξ. Που βασικά κι ο ίδιος ψιλοντρέπεται (αλλά περηφανεύεται) που το έβαλε.

Γενικά πάντως να πούμε ότι ο Τζον Γουότερς πάει...Νύχτες Πρεμιέρας αφού 3/10 επιλογές του προβλήθηκαν στην φετινή μας, 27η έκδοση του φεστιβάλ της Αθήνας.

Και του χρόνου!

1. ANNETTE (Leos Carax) 

2. SUMMER OF SOUL (...OR, WHEN THE REVOLUTION COULD NOT BE TELEVISED) (Ahmir “Questlove” Thompson).
3. VORTEX (Gaspar Noé) 
4. FRANCE (Bruno Dumont) 

5. THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD (Kristina Lindström, Kristian Petri)  
6. MANDIBLES (Quentin Dupieux) 



7. RED ROCKET (Sean Baker) 
8. THE TRAGEDY OF MACBETH (Joel Coen) 
9. SAINT-NARCISSE (Bruce LaBruce) 
10. THE ONANIA CLUB (Tom Six)