Ο Τζον Γου προτιμά το «αληθινό σινεμά» έναντι αυτού των σούπερ ηρώων - νεα || cinemagazine.gr
10:38
21/11

Ο Τζον Γου προτιμά το «αληθινό σινεμά» έναντι αυτού των σούπερ ηρώων

«Όμως δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ταινίες πια», αναφέρει ο αγαπημένος Κινέζος δημιουργός που έχει έτοιμο πάντως το «Silent Night» του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δύο τινά. Ένα ότι τώρα που το σώμα του MCU και των ταινιων των υπερηρώων αρχίζει να μωλωπίζεται, όλοι χτυπάνε αλύπητα. Μέχρι χθες τρία και τέσσερα αστεράκια, σήμερα αλλού φυσάει ο άνεμος. (Παρεμπιπτόντως, ο Τζέιμς Γκαν είναι σίγουρος ότι συνεχίζει την υπόθεση ανακαίνισης του DCU;) Σκληρό πράγμα η μόδα, ολίγον απεχθέστεροι όμως και αυτοί που την καβαλούν όπως οι surfers το τέλειο κύμα.

Η γενική κριτική δεν συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος που συντελείται όλο και εντονότερα - με το «Marvels» ειδικά να πληρώνει τη νύφη. Αντίθετα, ο Μάρτιν Σκορσέζε και μερικοί αδελφοί πρεσβύτεροι της Ιεράς Μονής του Σοβαρού Σινεμά, έβαλαν λιθαράκι, ξυπνώντας μεταξύ άλλων και τα φυσικά συντηρητικά χαρακτηριστικά πολλών γηραιότερων θεατών.

Δεύτερον, ο πολυαγαπημένος Τζον Γου και η επιστροφή του - άλλο που τα Μέσα την ενσωματώνουμε στην κριτική των οούπερ ηρώων που θέλουμε να περάσουμε. Με αφορμή το «Silent Night» ο Γου μίλησε στο New Yorker για την ιδιαίτερα καθυστερημένη επάνοδό του στις ΗΠΑ. «Ποτέ δεν μου άρεσε να βλέπω ταινίες με μεγάλα ειδικά εφφέ ή βασισμένες σε κόμικ. Προτιμώ ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε. Αδημονώ να δω τους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού». Προτιμώ παλιομοδίτικες ταινίες, ξέρετε. Αληθινό σινεμά. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες πια», λέει ο 77χρονος πια θρύλος του σινεμά δράσης.

Ένα σινεμά που ο ίδιος στεναχωριέται πάντως που του στένεψε τις επιλογές: «Υπήρξαν αρκετά καλά σενάρια, αλλά ποτέ δεν μου προτάθηκαν», λέει ο Γου εξηγώντας κάπως και την αποχή του από την αμερικανική παραγωγή. «Δεν μου δίνουν ταινίες επειδή είμαι Κινέζος και δεν θεωρούν ότι μπορώ να κάνω ένα ιστορικό έργο, ή ένα δράμα. Μπορώ να κάνω πολλά είδη σινεμά, αλλά στο μυαλό τους μπορώ να κάνω μόνο ταινίες δράσης.»

Με το σενάριο του «Silent Night» συναρπάστηκε όμως. «Δεν υπάρχει διάλογος σε ολόκληρη την ταινία! Θεώρησα ότι αυτό είναι πολύ καλό για μένα γιατί μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω τα χαρίσματά μου στην οπτικοποίηση. Συνέβη απλά να είναι χολιγουντιανή παραγωγή. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι επιστρέφω, γιατί ποτέ δεν ένοιωσα ότι έφυγα. Γύρισα απλώς κάποιες ταινίες στην Κίνα. Η επιστροφή στο Χόλιγουν είναι σαν να γυρίζω σπίτι μου», λέει ο Γου.

Το κρίμα είναι ότι εκτός ευτυχούς απροόπτου, το «Silent Night» δεν θα αφήσει ίχνος. Ναι μεν υπάρχει αυτό το έκτακτο εύρημα, αλλά συνήθως τέτοιες παραγωγές γράφουν b στην μαρκίζα τους και ο κόσμος δύσκολα θα προσέλθει. Ωστόσο ο Γου σκέφτεται ακόμα και το επόμενο σχέδιο: «Είναι δύσκολο να βρω χρήματα για να γυρίσω το σινεμά που θέλω, διότι δεν είναι δημοφιλές πια. Ίσως η επόμενή μου όμως να είναι γουέστερν.»

Κανονικό, ελπίζουμε.