«Killers of the Flower Moon»: Πρώτη εικόνα από τη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε - νεα || cinemagazine.gr
11:36
11/5

«Killers of the Flower Moon»: Πρώτη εικόνα από τη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε

Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιστρέφει άμεσα στη μεγάλη οθόνη μετά τον «Ιρλανδό» και επανενώνει Ντι Κάπριο - Ντε Νίρο μετά από είκοσι χρόνια. 

Από τον Πάνο Γκένα

«Ταξιτζής» και «Ιπτάμενος Κροίσος», «Τα Καλά Παιδιά» και «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης», το «Ακρωτήρι του Φόβου» και «Το Νησί των Καταραμένων», «Καζίνο» και «Ο Λύκος της Γουολ Στριτ», ο Σκορσέζε έχει συνεργαστεί ξεχωριστά με τις «μούσες» του Ρόμπερτ Ντε Νίρο - Λεονάρντο Ντι Κάπριο αποτυπώνοντας κορυφαίες στιγμές στη μεγάλη οθόνη και ορίζοντας παράλληλα την κινηματογραφική τους καριέρα. Στο «Killers» θα έχει την ευκαιρία να τους σκηνοθετήσει μαζί και να πειραματιστεί με τη φόρμα του γουέστερν.

Με θέμα ένα φονικό μυστήριο των αρχών του 20ου αιώνα, ο Σκορσέζε ξεκίνησε γυρίσματα για το «Killers of the Flower Moon» πρότζεκτ που σηματοδοτεί την έκτη συνεργασία του με τον Ντι Κάπριο και την δέκατη με τον Ντε Νίρο. Τα γυρίσματα λαμβάνουν χώρα στην Οκλαχόμα και στην πρώτη επίσημη φωτογραφία της ταινίας βλέπουμε τον Έρνεστ Μπέρκχαρτ (Ντι Κάπριο), ανιψιό του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) με την σύζυγό του, Μόλι Μπέρκχαρτ (Λίλι Γκλάντστοουν). Η εικόνα αναδεικνύει την δουλειά του θρυλικού Τζακ Φισκ, υπεύθυνου για την καλλιτεχνική διεύθυνση των ταινιών του Πολ Τόμας Άντερσον, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ντι Κάπριο και στην «Επιστροφή».

Σε συνέντευξή του στα Cahiers du Cinéma ο Σκορσέζε είχε δηλώσει πως η ταινία θα πλησιάζει τις κινηματογραφικές αναγνώσεις της Άγριας Δύσης. «Είναι καουμπόιδες, απλά με αυτοκίνητα και άλογα. Η ταινία διαδραματίζεται στο Όσατζ και έχει θέμα την φυλή των ιθαγενών Αμερικανών που παρέλαβαν μία απαίσια έκταση, αλλά την αγάπησαν γιατί κατάλαβαν πως οι λευκοί δεν ενδιαφέρονταν. Μέχρι που ανακάλυψαν πετρέλαιο και όπως συνέβη με την περιοχή του Γιούκον και του Κολοράντο, τα αρπακτικά ήρθαν, οι Ευρωπαίοι αποβιβάστηκαν και όλα χάθηκαν. Ο υπόκοσμος απέκτησε τέτοιο έλεγχο που ήταν πιθανότερο να μπεις φυλακή αν σκότωνες σκύλο, παρά Ινδιάνο».

Η ταινία θα αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του «Killers of the Flower Moon», μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Γκραν σχετικά με τη γέννηση του FBI. Το βιβλίο εξετάζει τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Όσατζ της Οκλαχόμα τη δεκαετία του 1920 μετά τη δολοφονία μελών της ινδιάνικης φυλής που είχε εγκατασταθεί εκεί. Οι Ινδιάνοι του Όσατζ ήταν οι πλουσιότεροι στον κόσμο, αφού ανακαλύφθηκε πετρέλαιο κάτω από τη γη τους. Ενδεικτικά ταξίδευαν με αυτοκίνητα και σοφέρ, έχτισαν αρχοντικά και έστειλαν τα παιδιά τους για σπουδές στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, ένας-ένας δολοφονούνταν καθώς όλο και περισσότερα μέλη της φυλής άρχισαν να πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Πολλοί από εκείνους που τόλμησαν να διερευνήσουν τους φόνους βρέθηκαν οι ίδιοι δολοφονημένοι, μέχρι που το FBI ανέλαβε την υπόθεση, μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες ανθρωποκτονίας του οργανισμού. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο J. Edgar Hoover (τον οποίο ο Ντι Κάπριο υποδύθηκε στην ομώνυμη ταινία του Κλιντ Ίστγουντ) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία καθώς προσέλαβε έναν Texas Ranger για να λύσει το μυστήριο.

Στο καστ πέρα από τους Ντι Κάπριο, Ντε Νίρο και Γκλάντστοουν συναντάμε τους Τζέσι Πλέμονς, Ταντου Κάρντιναλ, Κάρα Τζέιντ Μάγιερς, Τζανε Κόλινς, Τζίλιαν Ντιόν, Γουίλιαμ Μπέλο και τους βραβευμένους με Γκράμι μουσικούς Τζέισον Ίσμπελ και Στέρτζιλ Σίμπσον, μεταξύ άλλων. Ο Σκορσέζε είχε τονίσει πως «το καστ θα περιλαμβάνει ηθοποιούς με καταγωγή από τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής».

Την σεναριακή προσαρμογή του «Killers of the Flower Moon» υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Έρικ Ροθ του «Φόρεστ Γκαμπ». «Όταν διάβαζα το βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, το οπτικοποιούσα κατευθείαν - τους ανθρώπους, τους χώρους, τη δράση - και ήξερα πως έπρεπε να το μεταφέρω στο σινεμά. Είμαι ενθουσιασμένος που δουλεύω με τον Έρικ Ροθ και ξανασυναντώ τον Λίο Ντι Κάπριο για να μεταφέρουμε αυτή την αληθινά ανησυχητική, αμερικανική ιστορία στην οθόνη», δήλωσε ο Σκορσέζε.

Η ταινία, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2022 και χρηματοδοτείται από την Apple.

Διαβάστε ακόμη:
«Θα είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί»: Ο Έρικ Ροθ μιλά για το «Killers of the Flower Moon» του Σκορσέζε