Κίρστι Άλεϊ (1951-2022): Έφυγε στα 71 της μια ηθοποιός σημαντικής, κυρίως τηλεοπτικής, αναγνώρισης - νεα || cinemagazine.gr
9:57
6/12

Κίρστι Άλεϊ (1951-2022): Έφυγε στα 71 της μια ηθοποιός σημαντικής, κυρίως τηλεοπτικής, αναγνώρισης

Μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, πέθανε η κάτοχος δύο βραβείων Έμμι, όχι και λίγων τηλεοπτικών επιτυχιών καθώς και των κινηματογραφικών «Κοίτα Ποιος Μιλάει». 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Έζησε πολλές ζωές σε μία η Κίρστι Άλεϊ. Πριν κλείσει τα 30 της είχε ήδη πρόβλημα εθισμού στην κοκαΐνη, περίπου τότε ασπάστηκε την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, η οποία κατά την ίδια την βοήθησε και να ξεπεράσει τον εθισμό της, παρέμεινε ισόβια και ενεργή οικονομικά ακόλουθος, ξεκίνησε αργά μια τηλεοπτική και κινηματογραφική καριέρα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ιδίως στην τηλεόραση, είχε παροιμιώδη επαγγελματικά εγχειρήματα και σοβαρά προβλήματα με το βάρος της, υϊοθέτησε δύο παιδιά στον 2ο γάμο της έπειτα από μια αποβολή, την χτύπησε και ο καρκίνος τώρα στο τέλος...Παρ' όλ' αυτά, η Άλεϊ αφήνει πίσω της την αίσθηση μιας μπριόζικης, μάχιμης, σχετικά αμφιλεγόμενης και κωμικά ταλαντούχας προσωπικότητας.

Στον κινηματογράφο την ξέρουμε όλοι για τα τρία «Κοίτα Ποιος Μιλάει» (1989-1993), που περίπου αγκιστρώνουν και την κορυφή της δημοφιλίας της. Το ντεμπούτο της στο σινεμά έγινε με το 2ο Σταρ Τρεκ (την «Οργή του Καν», 1982), δεν έπαιξε όμως στα υπόλοιπα διότι δεν την ικανοποιούσε η αμοιβή της. Αν κρατάμε κάτι από τις ταινίες που πια σχεδόν κανείς δεν θυμάται, είναι δυο συνεργασίες με τον μεγάλο Καρλ Ράινερ ως σκηνοθέτη (τα «Summer School» και «Sibling Rivalry», αμφότερα συμπαθέστατες κωμωδίες και ευτυχείς εμπορικά), συμπαθής επίσης είναι η «Φονική Καταδίωξη» του Ρότζερ Σπότισγουντ, αλλά δεν της βγήκαν αυτοί οι ρόλοι, το «Village of the Damned» στα '90ς του Κάρπεντερ, είμαστε 4-5 που περνάμε φίνα μαζί του, και μια φασαριόζικη εμφάνιση στο «Deconstructing Harry» του Γούντι Άλεν, που της έδωσε έναν σκόπιμα και ιδιαίτερα άχαρο ρόλο.

Η μεγάλη της επιτυχία ήταν στην τηλεόραση. στις αρχές με ρόλο στους «Βόρειους και Νότιους» (οπότε ακολουθεί το μουσικό θέμα γιατί ξυπνούν αναμνήσεις) κι εν συνεχεία βέβαια με το «Cheers» το οποίο της απέφερε δύο υποψηφιότητες για Έμμι, στην τρίτη προσπάθεια βραβείο και άλλες δύο άκαρπες εν συνεχεία. Στην διαδρομή της επιτυχούς σειράς απέσπασε και μια Χρυσή Σφαίρα.

Ένα ακόμα Έμμι την περίμενε στην επόμενη δεκαετία για το «David's Mother», ενώ η παρουσία της στον θεσμό συνεχίστηκε και στα '00ς με υποψηφιότητα για το «Veronica's Closet». Η εργασία της πάντως και ο επαγγελματισμός της διαφαίνονται σε μια καριέρα πρακτικά αδιάλειπτη τα τελευταία 40 χρόνια.

Στην διάρκεια των χρόνων αυτών δεν πέρασε και λίγα, κυρίως με το βάρος της που γνώρισε δραματικές αυξομειώσεις και ίσως να έπαιξε ρόλο και στο πρόωρο τέλος της, είχε ποικίλα επιχειρηματικά εγχειρήματα, ενεργή σοσιομιντιακή δραστηριότητα, αναμενόμενες αντιδράσεις για την Σαϊεντολογία και ακόμα πιο αναμενόμενες για την στάση της στις εκλογές του 2016 και 2020 που στήριξε Ρεπουμπλικανούς.

Όλα αυτά όμως τώρα δεν είναι παρά «δάκρυα μέσα στη βροχή», καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό όταν σκοτωνόμαστε για το παραμικρό καθημερινά. Η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε μέσω twitter από τους οικείους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, υπήρξε και αυτή, και το νεύρο και η βραχνή φωνή της, ένα ιδιαίτερο μέρος της γενιάς που μεγάλωσε μαζί της.