Έντουαρντ Νόρτον και Ντέιβ Μπαουτίστα στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του «Στα Μαχαίρια 2» - νεα || cinemagazine.gr
9:34
12/5

Έντουαρντ Νόρτον και Ντέιβ Μπαουτίστα στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του «Στα Μαχαίρια 2»

Το κολοσσιαίων διαστάσεων σχέδιο του Netflix αποκτά νέο, απρόσμενο, ενδιαφέρον στο καστ του με την είσοδο του μεγάλου Νόρτον, στην συνέχεια που ξεκινά γυρίσματα το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αν σκεφτεί κανείς τι έχει κάνει ο Έντουαρντ Νόρτον από το 2010 και μετά είναι αποκαρδιωτικό. Ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, κινείται από guest σε ταινίες του Γουές Άντερσον, μέχρι «Πάρτυ με...Λουκάνικα» και από την «Κρυφή Ομορφιά» στο, έστω αξιοσημείωτο «Birdman» του Ινιάριτου. Μόνο σχέδιο προφανούς προσωπικής του εμπλοκής και έγνοιας, οι προπέρσινες «Σκιές του Μπρούκλιν», ένα έργο που κάποιοι αγαπήσαμε, αλλά μπορείς με βεβαιότητα να πεις ότι 9/10 έχουν ήδη ξεχάσει.

Γιατί ο Νόρτον περιέπεσε στην χολιγουντιανή ανυποληψία είναι αντικείμενο ειδικής αναφοράς, ας πούμε ότι έχει επωνυμισθεί «δύσκολος», ότι έχει ιστορικό τσακωμών/επεμβάσεων στο σενάριο ταινιών, ότι ο «Χαλκ» που έκανε το 2008 είναι ανθολογία παρασκηνίου (και δεν έκανε και εισιτήρια) και πως τα στούντιο σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν σηκώνουν καλλιτεχνικούς αντάρτες. Χονδρικά. Υπάρχουν κι άλλα.

Να όμως που ίσως υπάρχει κάπου ένα φως, μια νίκη του ταλέντου έναντι της κερδοσκοπικής λογικής προώθησης των yes men ηθοποιών. Η είσοδός του στο σίκουελ του «Στα Μαχαίρια» ενδεχόμενα σημαίνει μια «δεύτερη ευκαιρία», αν και η αλήθεια να λέγεται στα 52 του είναι ήδη πίσω του μια περίοδος θεωρητικά μεγάλης άνθισης. Ο Νόρτον είναι ίσως η μεγαλύτερη χαμένη ερμηνευτική ευκαιρία της σύγχρονης αμερικανικής εποχής.

Όπως και να έχει ΜΕ αυτόν η διανομή του γιγάντιου σίκουελ του Ράιαν Τζόνσον, που ξεκινά γυρίσματα το καλοκαίρι στη χώρα μας για λογαριασμό του Netflix, γίνεται πραγματικά ενδιαφέρουσα, αποκτά κλάση. Ο Νόρτον είναι ιδεώδης villain, είναι ιδεώδες «θύμα», έχει γεμάτη κωμική φλέβα, είναι τέλειος γενικά, αν δεν σκοτωθούνε και αντικατασταθεί, θα ανεβάσει το αποτέλεσμα.

Επί των μεγεθών να σημειώσουμε το εγνωσμένο, ότι δηλαδή η σειρά ταινιών που έχει υπογραφεί (για την ώρα δύο συνέχειες) είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία του streaming, με μόνο τους Τζόνσον, Κρεγκ και Ραμ Μπέργκμαν (παραγωγός) να καθαρίζουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια καθείς από τις υπογραφές. Και κάπως έτσι ο Μπενουά Μπλανκ και η προφορά του βάζει ακόμα και τον 007 στη θέση του.