Οι Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζουν τις μυθικές «Άγριες Νύχτες» σε μια μοναδική προβολή - νεα || cinemagazine.gr
9:59
24/3

Οι Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζουν τις μυθικές «Άγριες Νύχτες» σε μια μοναδική προβολή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας συνεργάζονται σε μια αλησμόνητη επετειακή προβολή: 30 χρόνια μετά την πανελλήνια πρεμιέρα της, τη θυελλώδη κυκλοφορία της σε ολόκληρο τον κόσμο και τον πρόωρο θάνατο του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της, μια από τις σπουδαιότερες queer δημιουργίες όλων των εποχών επιστρέφει για μία βραδιά στην Αθήνα και θα παιχτεί σε 35άρι φιλμ. Μη χάσετε τις «Άγριες Νύχτες» του Σιρίλ Κολάρ τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 21:45, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Στις 5 Μαρτίου του 1993, ο Σιρίλ Κολάρ εγκατέλειπε τη ζωή σε ηλικία 35 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον ιό του AIDS. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό του, στην τελετή των βραβείων Σεζάρ, η πρώτη και τελευταία ταινία του κέρδιζε 4 αγαλματίδια εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και ζητοκραυγών: Καλύτερης Ταινίας, Ντεμπούτου, Μοντάζ και Ερμηνείας για την Ρομάν Μπορινζέρ.

Η συγκινησιακή φόρτιση μέσα στην αίθουσα ήταν τεράστια για τον χαμό του νεαρού καλλιτέχνη και η επιβράβευση ερχόταν να σφραγίσει το σεβαστό πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο είχαν στο μεταξύ μετατραπεί οι «Άγριες Νύχτες» («Les Nuits Fauves»), σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, προκαλώντας θόρυβο στις αίθουσες του εξωτερικού, εισπράττοντας επαίνους από τη διεθνή κριτική και φτάνοντας να θεωρηθούν μια από τις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου γαλλικού σινεμά.

O Κολάρ χαρακτηρίστηκε πνευματικό παιδί του Ζαν Ζενέ, του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και του Ζορζ Μπατάιγ, ενώ η ταινία του έγινε σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά

Ποιος ήταν όμως ο Σιρίλ Κολάρ; Ανήσυχος και πολυσχιδής, με την ιδιότητα του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του μουσικού, ο Κολάρ υπήρξε αφοπλιστικά ειλικρινής και αναπολογητικός για την ατίθαση ερωτική του ζωή και ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες της χώρας του που μίλησαν ανοιχτά (και σε πρώτο πρόσωπο) για τον ιό. Όταν όλοι του γύριζαν την πλάτη με τρόμο, τότε που έψαχνε απεγνωσμένα χρηματοδότηση για τις «Άγριες Νύχτες» του, την συγκλονιστική αυτοβιογραφική του κατάθεση, ο Κολάρ έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μπορέσει μόνος του να ολοκληρώσει την ταινία, και να το κάνει εγκαίρως καθώς του απέμενε ελάχιστος χρόνος ζωής. Κι όταν πια ο Κολάρ πέθανε, το γαλλικό κατεστημένο της τότε κουλτούρας τον μετέτρεψε σε ηρωικό μάρτυρα του AIDS, χαρακτηρίζοντάς τον ως «το πνευματικό παιδί του Ζαν Ζενέ, του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και του Ζορζ Μπατάιγ», ενώ η ταινία του αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά.

Η ταινία επιστρέφει για μια μόνο βραδιά σε μεγάλη οθόνη και σε μια από τις 35άρες κόπιες με τις οποίες είχε προβληθεί στη χώρα μας το 1993

Τριάντα χρόνια μετά, οι «Άγριες Νύχτες» παραμένουν το ίδιο τολμηρές και αδάμαστες, προσεγγίζοντας τον πανσεξουαλικό και αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής του ήρωα χωρίς καμία διάθεση ηθικολογίας, τον βίαιο ερωτικό του πόθο μέσα σε όλη τη ζωώδη ζωντάνια του, τις απελπισμένες (και συχνά ασυγχώρητες) παρορμήσεις του ως μια ύστατη πράξη εξέγερσης πριν το άδικο τέλος. Από τα βραδινά ψωνιστήρια δίπλα στις όχθες του Σηκουάνα, τη διαρκή δίψα με την οποία ο Ζαν προσπαθεί να ρουφήξει κάθε εμπειρία μέσα στον ελάχιστο χρόνο που του απομένει και τη σεξουαλικά φορτισμένη παλινδρόμησή του ανάμεσα σε ένα θαρραλέο κορίτσι και έναν αρρενωπό νεαρό αθλητή, οι «Άγριες Νύχτες» γίνονται καταραμένο άσμα έρωτα, ζωής και θανάτου, η άνευ προηγουμένου κληρονομιά ενός enfant terrible που προσπάθησε να νικήσει τον φόβο και τη φθορά μέσω της τέχνης του, αφήνοντας την τραγική ιστορία του ως έμπνευση, αποχαιρετισμό και παρακαταθήκη. 

Τρεις δεκαετίες αφότου την είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ταινία επιστρέφει για μια μόνο βραδιά σε μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε μια από τις 35άρες κόπιες με τις οποίες είχε προβληθεί στη χώρα μας το 1993! Ευκαιρία τώρα να την ανακαλύψει και να την αγαπήσει μια νεότερη γενιά θεατών.

Οι «Άγριες Νύχτες» προβάλλονται τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 21:45, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ. 

Προμηθευτείτε εγκαίρως το εισιτήριό σας από το ταμείο του κινηματογράφου ή από τη viva.gr.

Διαβάστε επίσης:
Ραντεβού στις αίθουσες! Τα highlights του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου