Their precious! Η Amazon θα ξοδέψει 465 εκατομμύρια για την πρώτη σεζόν του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» - νεα || cinemagazine.gr
10:57
19/4

Their precious! Η Amazon θα ξοδέψει 465 εκατομμύρια για την πρώτη σεζόν του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

One series to rule them all? Το έπος της Μέσης Γης θα γίνει η ακριβότερη τηλεοπτική παραγωγή στην ιστορία.

Από τον Πάνο Γκένα

Η αλήθεια είναι πως το παχυλό νούμερο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ακουγόταν εδώ και χρόνια για την παραγωγή της σειράς. Μόνο που φανταζόμασταν πως θα κάλυπτε όλες τις σεζόν. Τώρα ο Στιούαρτ Νας, Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε πως η Amazon  πρόκειται να επενδύσει 465 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη σεζόν. «Είναι φανταστικό, αλήθεια είναι... θα είναι η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή που έγινε ποτέ», συμπληρώνει.

Στο παραπάνω εξωφρενικό ποσό προσθέστε τα 250 εκ. δολάρια που έχουν δοθεί ήδη για τα αποκλειστικά δικαιώματα του σύμπαντος του Τόλκιν.

Να θυμίσουμε πως αρχές Ιανουαρίου το δημοφιλές σάιτ TheOneRing.net, που εδώ και χρόνια ενημερώνει τους θαυμαστές της Μέσης Γης για τις κινηματογραφικές διασκευές του έργου του Τόλκιν, δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα την επίσημη σύνοψη της σειράς, οπότε ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στις σκοτεινές μέρες της Δεύτερη Εποχής της Μέσης Γης, μέσα από οικείους - και όχι μόνο - χαρακτήρες!

Σύνοψη

Η επερχόμενη σειρά των Amazon Studios φέρνει στις οθόνες για πρώτη φορά τους ηρωικούς θρύλους της μυθικής Δεύτερης Εποχής της Μέσης Γης. Η επική δραματική σειρά θα λαμβάνει χώρα χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα των «Χόμπιτ» κι «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν, και θα ταξιδέψει τους θεατές σε μία περίοδο κατά την οποία σφυρηλατήθηκαν μεγάλες δυνάμεις, βασίλεια δοξάστηκαν και παρήκμασαν, αναπάντεχοι ήρωες δοκιμάστηκαν, η ελπίδα κρεμόταν από μία λεπτή κλωστή και ο σπουδαιότερος κακός της πένας του Τόλκιν απείλησε να καλύψει τον κόσμο στο σκοτάδι.

Ξεκινώντας σε μια εποχή ειρήνης, η σειρά ακολουθεί ένα σύνολο χαρακτήρων, οικείων αλλά και νέων, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την προ πολλού επαπειλούμενη επανεμφάνιση του κακού στην Μέση Γη. Από τα πιο σκοτεινά βάθη των Όρεων της Ομίχλης, στα μεγαλοπρεπή δάση της πρωτεύουσας των Ξωτικών στο Λίντον, κι από το μαγευτικό βασίλειο του Νούμενορ, στα πιο απομακρυσμένα σημεία του χάρτη, αυτά τα Βασίλεια και οι χαρακτήρες θα χαράξουν μία κληρονομιά που θα ζει για πολλά χρόνια αφού θα έχουν φύγει.

Λέτε η νέα σειρά να βασίζεται κυρίως στο ογκώδες, και δύσκολο στην διασκευή, «Σιλμαρίλλιον»;

Το καστ των Δαχτυλιδιών

«Αυτοί οι εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί, που προέρχονται από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς αναζήτησης που είχε στόχο να ανακαλύψει λαμπρούς και μοναδικούς καλλιτέχνες για να αναβιώσουν αυτόν τον κόσμο. Το διεθνές καστ της σειράς "The Lord of the Rings" του Amazon είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνολο. Είναι μια οικογένεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τον καθένα στη Μέση Γη.», είχαν δηλώσει λίγες εβδομάδες πριν οι παραγωγοί του σόου Τζ. Ντ. Πέιν και Πάτρικ ΜακΚέι.

Στο καστ ξεχωρίζουν ο αγέρωχος ηθοποιός - σκηνοθέτης Πίτερ Μούλαν («Οι Κόρες της Ντροπής», «Τυραννόσαυρος», «Westworld»), ο γοητευτικός Μπέντζαμιν Γουόλκερ («Στην Καρδιά της Θάλασσας») και ο Τζόζεφ Μόουλ, γνωστός ως Μπέντζεν Σταρκ του «Game of Thrones».

Το σύνολο των υπολοίπων αποτελείται από φρέσκα κυρίως πρόσωπα, μεταξύ των οποίων:

Σίνθια Αντάι-Ρόμπινσον, οι θαυμαστές του «Spartacus» την θυμούνται
Κιπ Τσάπμαν, του ατμοσφαιρικού «Top of the Lake»
Πίτερ Τέιτ, ενδιαφέρον trivia είναι πως είχε υποδυθεί το ορκ στην «Επιστροφή του Βασιλιά»
Ρόμπερτ Αραμάγιο, είχε υποδυθεί τον νεαρό Νεντ Σταρκ στο «Game of Thrones»
Όγουεν Άρθουρ 
Ναζανίν Μπονιάντι, 
υποδύθηκε τη ρεπόρτερ Ρούντι Μπαχτιάρ στη «Βόμβα»
Τομ Μπατζ, Αυστραλός μουσικός, ηθοποιός, τον είχαμε δει στο «The Proposition» των Τζον Χίλκοτ, Νικ Κέιβ
Μόρφιντ Κλαρκ, η Μίνα στον πρόσφατο «Δράκουλα» των BBC/Netflix και με συμμετοχές σε «Patrick Melrose», «His Dark Materials»
Ισμαήλ Κρουζ Κόρντοβα, από τη σειρά «The Undoing» στο πλάι των Νικόλ Κίντμαν, Χιου Γκραντ
Έμα Χόρβαθ
Μαρκέλα Κάβενο, 
συμμετείχε στη σειρά «Picnic at Hanging Rock»
Τίρο Μουχαφιντίν
Σοφία Νομβέτε
Μέγκαν Ρίτσαρντς
Ντίλαν Σμιθ, 
τον είδαμε στο «First Cow» της Κέλι Ράιχαρντ, έχει συμμετοχές στα «300», «The Immortals»
Τσάρλι Βίκερς
Ντάνιελ Γουέιμαν, 
τον είδαμε στις «Μεγάλες Προσδοκίες» στο πλάι των Ρέιφ Φάινς, Σάλι Χόκινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ

Μερικοί από τους/τις πρωταγωνιστές/πρωταγωνίστριες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Όλα όσα ξέρουμε για την τηλεοπτική σειρά της Amazon

Μεταφέροντας το μεγάλο θέαμα στις διαστάσεις της μικρής οθόνης και τον πόλεμο των εντυπώσεων στο μέτωπο των διαδικτυακών πλατφορμών, η Amazon που απέκτησε τα δικαιώματα πληρώνοντας το υπέρογκο ποσό των 250 εκατομμύρια $. Η πολυδάπανη μεταφορά, που θα αφηγηθεί την ιστορία του Δαχτυλιδιού πολύ πριν επισκεφθούμε το Χόμπιτον, είναι το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας και έρχεται να καλύψει το κενό φαντασίας μετά το «Game of Thrones». 

Αρκετοί θεωρούσαν για δεκαετίες πως η δράση των βιβλίων του Τόλκιν δεν μπορεί να κινηματογραφηθεί, αλλά οι ταινίες του Πίτερ Τζάκσον απέδειξαν με δημιουργικό σθένος, καλλιτεχνική πίστη και αρκετά Όσκαρ το αντίθετο.

Η δημιουργική «Συντροφιά»

Το καλοκαίρι του 2019 αποκαλύφθηκε στον επίσημο λογαριασμό της σειράς στο Twitter η τηλεοπτική Συντροφιά, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, υπεύθυνους για μερικές από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων χρόνων.

Ο βραβευμένος με Emmy παραγωγός και σεναριογράφος Μπράιαν Κόγκμαν, ο οποίος πήρε μεταγραφή από το Γουέστερος μετά το τέλος των υποχρεώσεών του στο «Game of Thrones» μετακόμισε στην Amazon για τις ανάγκες του φιλόδοξου «Άρχοντα». Ο Κόγκμαν, που συνεργάστηκε με την ομάδα παραγωγής του «GoT» από την πρώτη σεζόν και έγραψε επίσης το συνοδευτικό βιβλίο «Inside HBO's Game of Thrones», επιμελήθηκε τα σενάρια 11 επεισοδίων του «Thrones», μερικά εκ των οποίων ήταν η πρεμιέρα του 4ου κύκλου «Cripples, Bastards, and Broken Things», το «Oathkeeper» και το δεύτερο επεισόδιο του 8ου κύκλου «A Knight of the Seven Kingdoms», ενώ παράλληλα ετοιμάζει το σενάριο της ζωντανής εκδοχής του «Σπαθιού του Βασιλιά Αρθούρου» για το Disney+. Μαζί του, οι Τζιν Κέλι («Boardwalk Empire»), Λίντσεϊ Γουέμπερ, («10 Cloverfield Lane»), Στέφανι Φόλσομ («Toy Story 4»), Ρον Έιμς («Ιπτάμενος Κροίσος») συμπληρώνουν την ομάδα παραγωγής.

Στη σεναριακή ομάδα συναντάμε διαπρεπή ονόματα: η Τζένιφερ Χάτσισον και ο Τζέισον Καχίλ των δραματικών «Breaking Bad» και «The Sopranos» (αντίστοιχα), ο Τζάστιν Ντομπλ των φαντασμαγορικών «Stranger Things» και η Έλεν Σανγκ του ανατριχιαστικού «Hannibal», θα βρίσκονται πίσω από τη διασκευή. 

Στο καλλιτεχνικό τμήμα τα ευρηματικά κοστούμια της Κέι Χόουλι στο «Suicide Squad» και η ριζοσπαστική εικονογραφία του Ρικ Χάινρικς στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» αποτελούν εχέγγυα για την αισθητική του νέου «Άρχοντα», αλλά το μεγάλο νέο είναι η επιστροφή του εικονογράφου, σχεδιαστή Τζον Χόου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον επίσης κορυφαίο Άλαν Λι (ο Λι έδωσε με τα σκίτσα του εικόνα στο όραμα του Τόλκιν πολύ πριν τις ταινίες) για τις κινηματογραφικές τριλογίες του «Άρχοντα» και του «Χόμπιτ» δια χειρός Πίτερ Τζάκσον.

Ο σκηνοθετικός «Πύργος»

Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, ο σκηνοθέτης του τρομακτικού «Ορφανοτροφείου», ταινία που τον σύστησε στο παγκόσμιο κοινό, της υποδειγματικής μεταφοράς του «A Monster Calls» (στην Ελλάδα η ταινία είχε τον ατυχή τίτλο «7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα»), του μελοδραματικού «The Impossible» (που οδήγησε τη Ναόμι Γουάτς σε άλλη μία οσκαρική υποψηφιότητα το 2012) και του σκοτεινού «Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε», ταξιδεύει για τη Μέση Γη!

Ο Μπαγιονά θα σκηνοθετήσει τα πρώτα δυο επεισόδια του «Άρχοντα». «Ο Τόλκιν δημιούργησε μία από τις πιο συναρπαστικές και εμπνευσμένες ιστορίες όλων των εποχών. Ως πολύχρονος θαυμαστής είναι τιμή και χαρά που περιλαμβάνομαι σ' αυτή την εκπληκτική ομάδα. Ανυπομονώ να σας ταξιδέψω στη Μέση Γη για να ανακαλύψετε τα θαύματα της Δεύτερης Εποχής, σε μια ιστορία που δεν έχετε δει ποτέ», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Η «Επιστροφή» στη Μέση Γη

Τον Μάρτιο 2019 το Amazon Prime δημοσίευσε ως teasing μέσω twitter τον χάρτη του Νούμενορ με τη λεζάντα «Καλωσήρθατε στη Δεύτερη Εποχή», και άμεσα οι θαυμαστές και φανατικοί του έργου του Τόλκιν αντιλήφθηκαν με σαφήνεια το περιεχόμενο της νέας τηλεοπτικής σειράς.

Για τους υπόλοιπους, ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι το Νούμενορ και τι η Δεύτερη Εποχή.

Η συμμαχία των ανθρώπων, των νάνων και των ξωτικών ενάντια στον Σάουρον, η νίκη του Ισίλντουρ στη μεγάλη μάχη της Μέσης-Γης όταν έκοψε το δάχτυλο του Σάουρον και πήρε το Ένα Δαχτυλίδι, είναι μερικά από τα γεγονότα που τοποθετούνται στο τέλος της Δεύτερης Εποχής, η οποία διήρκεσε σχεδόν 3.400 χρόνια. Αφετηρία της ωστόσο ήταν η καταδίκη του πρώτου σκοτεινού άρχοντα, Μόργκοθ, η άνοδος του έμπιστου ακόλουθού του Σάουρον και η δημιουργία των Δαχτυλιδιών της Δύναμης, καθώς επίσης και του Ενός. Τα γεγονότα του κινηματογραφικού «Άρχοντα» και η καταστροφή του Δαχτυλιδιού στην «Επιστροφή του Βασιλιά» αποτελούν κομμάτι της Τρίτης Εποχής.

Στην αρχή της Δεύτερης Εποχής τοποθετείται και η απόδοση της νήσου Νούμενορ ως κατοικία των ανθρώπων. Το συγκεκριμένο βασίλειο-νησί, δώρο των Βάλαρ στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν μαζί με τα Ξωτικά για την καταστροφή του Μόργκοθ, χωριζόταν από τη Μέση Γη μέσω της Μεγάλης Θάλασσας. Οι κάτοικοί του ήταν γενναίοι θαλασσοπόροι που σύντομα όμως ξεκίνησαν να εποφθαλμιούν τα Ξωτικά για την αθανασία τους. Αυτός που λογικά θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή στο μέλλον και έχει καταγωγή από το Νούμενορ, απόγονος ενός από τους σπουδαιότερους βασιλιάδες του νησιού, δεν είναι άλλος από τον Άραγκορν (Βίγκο Μόρτενσεν στις ταινίες του Τζάκσον). Η αιχμαλωσία του Σάουρον στο Νούμενορ και όσα ακολούθησαν αυτής, είχαν ως αποτέλεσμα τη συθέμελη καταστροφή του νησιού.

Η παραγωγή του «Άρχοντα» ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την πρώτη σεζόν και έχει ήδη πράσινο φως για συνέχεια. Μετά τη σαρωτική επιτυχία του «Game of Thrones», οι περισσότεροι αποζητούν τον τηλεοπτικό διάδοχο στα μονοπάτια της φαντασίας. Το HBO ετοιμάζει ήδη πρίκουελ του «Θρόνου» ενώ η Warner έβαλε στο παιχνίδι την Amazon για να μεταφέρουν το μεγαλείο της Μέσης Γης στην μικρή οθόνη. Στο σχεδιασμό της συμφωνίας συμμετείχε προσωπικά και ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ενώ σύμφωνα με το Ρόιτερς, το κόστος της σειράς θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Και να σκεφτεί κανείς πως πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε τέτοιες επικές διασκευές για τις ίντσες της μικρής οθόνης...