Οι 75άρηδες ξαναχτυπούν: Ο Ντέιβιντ Λιντς σκηνοθετεί βιντεοκλίπ για τον Ντόνοβαν! - νεα || cinemagazine.gr
10:34
11/5

Οι 75άρηδες ξαναχτυπούν: Ο Ντέιβιντ Λιντς σκηνοθετεί βιντεοκλίπ για τον Ντόνοβαν!

Η ζωή τους κύκλους κάνει. Δύο παιδιά του '60, γεννημένοι και οι δύο το 1946, με στίγμα ανεξίτηλο καθένας στην τέχνη του, συνεργάζονται απρόοπτα  - και υπέροχα - σε παλιότερο τραγούδι του Σκωτσέζου τροβαδούρου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι ειδήσεις χαρμόσυνες αυτές, που ενώ αποτελούν με τον τρόπο τους μια επικαιρότητα, ξεφεύγουν εντελώς από την έννοια του πληκτικότατου «συμβαίνει τώρα». Και συν τοις άλλοις διευρύνουν τον ορίζοντα του κόσμου της τέχνης, εν προκειμένω, ξεκολλώντας από την μανία του επίκαιρου που περισσότερη σχέση έχει με ψυχολογικές ανάγκες των ακολούθων του, παρά με την ουσία της τέχνης καθαυτής.

Έτσι λοιπόν ευφορία ακολουθεί την απρόοπτη συνεργασία του Ντόνοβαν, ενός θρύλου της «ποπ» μουσικής του '60 (εισαγωγικά γιατί η μουσική του είναι ένα εκπληκτικό κράμα εκλεκτικότητας), με τον ιδιαίτερα φορμαρισμένο την τελευταία 4ετία Λιντς της καρδιάς μας. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε ότι αρχίζει να μπαίνει σε φάση παραγωγής της νέας του τηλεοπτικής σειράς με (απίθανους) τίτλους για την ώρα ανάμεσα στο Unrecorded Night και το Wisteria.

«Ήταν όλο αυτοσχέδιο», λέει ο Ντόνοβαν, που χθες έγινε 75 ετών. «Μπήκα στο στούντιο, ήταν εκεί ο Ντέιβιντ, και μου λέει 'κάτσε στα μικρόφωνα με την κιθάρα σου'». Και τι μπορεί να συμβεί; Αυτό που θα δείτε ακολούθως, στο οποίο ο Λίντς βρίσκει την συμπαντική διάσταση του τραγουδιού (που πρωτοεμφανίστηκε σε έναν δίσκο του 2010), την αμετανόητη world θρησκευτικότητα του Ντόνοβαν κι ένα ατμοσφαιρικότατο echo για το οποίο μάλλον ευθύνεται ο ηχητικός σχεδιαστής του σίκουελ του «Twin Peaks», Ντιν Χάρλεϊ, που ήταν στο στουντιακό μαγείρεμα.

Ωραία πράγματα - και χρόνια σου πολλά Ντόνοβαν!