Ζει ο Βασιλιάς Μακμπέθ και είναι έτοιμος κι ασπρόμαυρος σε σκηνοθεσία Τζόελ Κοέν - νεα || cinemagazine.gr
12:24
14/1

Ζει ο Βασιλιάς Μακμπέθ και είναι έτοιμος κι ασπρόμαυρος σε σκηνοθεσία Τζόελ Κοέν

Αποτελεί μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες του 2021, και μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της, με την έξοδό της να μοιάζει προς το παρόν αβέβαιη.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Κάνοντας ένα διάλειμμα από την παραδοσιακή κινηματογραφική παραγωγή, αφού η προηγούμενη ταινία των αδερφών Κοέν «Η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς» προβλήθηκε στο Netflix, ο Τζόελ Κοέν (μόνος αυτή την φορά) επιστρέφει με ένα σχέδιο που είχε καιρό στα σκαριά και δεν είναι άλλο από την «Τραγωδία του Μακμπέθ», που γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο από τον Μπρούνο Ντεμπονέλ (του «Inside Llewyn Davis») και έχει εκλεκτά ονόματα στο καστ. Με τους διπλά οσκαρούχους Ντένζελ Ουάσιγκτον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και τον Μπρένταν Γκλίσον στα μετόπισθεν ως Βασιλιά Ντάνκαν, ο Κοέν επιστρέφει στο ασπρόμαυρο, 20 χρόνια μετά το «The Man Who Wasn’t There» με τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον.

Η πάντοτε υποστηρικτική και μονίμως ανερχόμενη Α24 προσφέρει γη και ύδωρ στο φιλόδοξο project, που βασίζεται στο γνωστό θεατρικό του Σαίξπηρ. Στο έργο τρεις μάγισσες (στο πρωτότυπο είναι πουλιά) πείθουν έναν σκωτσέζο λόρδο πως θα είναι ο επόμενος Βασιλιάς της χώρας, ενώ η σύζυγός του στέκεται αρωγός στην προσπάθειά του να κερδίσει όση περισσότερη δύναμη μπορεί.

Θεωρείται η μικρότερη σε έκταση τραγωδία του Σαίξπηρ, γραμμένη την πρώτη δεκαετία του 1600, αλλά εκείνη με τις περισσότερες δολοπλοκίες και φόνους από κάθε του άλλη. Ο τότε κόσμος του θεάτρου το κατονομάσε «Σκωτσέζικο Έργο», θεωρώντας το καταραμένο.

Έχει μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές και με ιδιαίτερες παραλλαγές στον κινηματογράφο με την τελευταία να είναι η καλλωπισμένη ανάγνωση του Τζάστιν Κερζέλ το 2015 με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, και τον «Θρόνο του Αίματος» του Ακίρα Κουροσάβα να παραμένει η αγαπημένη μεταφορά του Τζόελ Κοέν.

Ο Κοέν δήλωσε οτι παρέμεινε πιστός στην φιλοσοφία του σαιξπηρικού δράματος, δουλεύοντας πάνω σε αυτό το σχέδιο αρκετά χρόνια, ύστερα από παρότρυνση της ΜακΝτόρμαντ να παίξει την Λαίδη Μάκβεθ. Εδώ ωστόσο, έφτιαξε την ταινία έτσι ώστε να μοιάζει με κάποια που έχει κύριο συστατικό της την αγωνία και το σασπένς, με τα κοστούμια να ανήκουν στην μόνιμη συνεργάτιδά τους από την εποχή του «Fargo», Μαίρη Ζόφρις (γνωστή επίσης για το «La La Land», το «Interstellar» και το «Πιάσε με αν Μπορείς»). Ακούστε την στο poscast των The Deakins (James Ellis Deakins, Roger Deakins).