Κάννες 2024: Σεξ, χρώματα και βία - Στο «Motel Destino» ο Καρίμ Αϊνούζ «χτυπάει πάντα δύο φορές» - νεα || cinemagazine.gr
10:00
24/5

Κάννες 2024: Σεξ, χρώματα και βία - Στο «Motel Destino» ο Καρίμ Αϊνούζ «χτυπάει πάντα δύο φορές»

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης επιτίθεται στις αισθήσεις με ένα προβληματικό (κι ανεπίσημο) retelling του βιβλίου του Τζέιμς Μ. Κέιν

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Μια μέρα ο διάβολος πήρε τη φιδίσια του μορφή και κατέβηκε μια βόλτα στο «Motel Destino». Βρήκε μια πόρτα ανοιχτή και μπήκε, αλλά ένας καλοβαλμένος νεαρός τον έπιασε, τον έβαλε σε μια σακούλα και τον πέταξε έξω. Δεν είναι μέρος άλλωστε αυτό για καθώς πρέπει βιβλικές φιγούρες. Τοποθετημένο στο νιοστό χιλιόμετρο μιας παραλιακής λεωφόρου, το μοτέλ προσφέρεται για σύντομες ερωτικές συνευρέσεις. Οι ιδιοκτήτες τις «επιμελούνται» και τις παρακολουθούν μέσα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και τα συρτά παραθυράκια που έχουν σε κάθε δωμάτιο. Ο διάδρομος που τα ενώνει στενάζει μαζί με τα βογκητά των πελατών. Το μοτέλ κινηματογραφείται αριστοτεχνικά σαν ένα μέρος σχεδόν μυθικό, α-ηθικό και επικίνδυνο.

Εκεί θα βρει καταφύγιο ο 21χρονος γκάνγκστερ Χεράλντο, αφού πρώτα αποτύχει να προλάβει την ενέδρα που οδηγεί στην εκτέλεση του αδερφού του. Με τις τύψεις του να μετουσιώνονται σε απειλητικά οράματα, βρίσκεται υποχρεωμένος στη δούλεψη των ιδιοκτητών που συμφωνούν να τον κρύψουν. Σε ένα μέρος όμως όπου η σεξουαλική ορμή ξεχειλίζει από τις χαραμάδες, θα παρασυρθεί αμαχητί για να γίνει η τρίτη πλευρά στο θανατηφόρο ερωτικό τρίγωνο της Νταϊάνα και του βίαιου πρώην αστυνομικού Ελίας.

Μια εξπρεσιονιστική αποτύπωση αυτού που θα ονομάζαμε «μια καύλα ζωγραφιστή»

Ο Καρίμ Αϊνούζ έχει το τέλειο setting για ένα αρχετυπικό νεονουάρ, το οποίο βασίζεται καταφανώς (αν και δεν αναφέρεται) στο «Ο Ταχυδρόμος Χτυπάει Πάντα Δυο Φορές» του Τζέιμς Μ. Κέιν. Με την κάμερα του συλλαμβάνει λαίμαργα την παλλόμενη ατμόσφαιρα. Το 16άρι φιλμ στο ρεζερβουάρ όμως είχε ψηθεί στο αλάτι, είχε λιώσει απ' τη ζέστη κι όταν εμφανίστηκε τα χρώματα εξερράγησαν στην οθόνη.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα ωραία, αφού η συναρπαστική υπόσχεση και η συγκλονιστική δουλειά στο «χτίσιμο» του «Motel Destino» υπονομεύεται από μια αδύναμη στροφή στην τρίτη πράξη. Η ταινία εκτροχιάζεται στο τελευταίο κομμάτι της, με αποκορύφωμα δύο λογύδρια για εσωτερική κατανάλωση που ξεφουσκώνουν το σενάριο.

Ακόμη κι έτσι πάντως ο Αϊνούζ υπογράφει αποτυγχάνοντας ευγενώς, μια σφόδρα ενδιαφέρουσα δουλειά με πρόσημο μάλλον θετικό. Συμβάλλει μεγίστως η μαεστρία δύο μεγάλων κυριών, της Ελέν Λουβάρ στη φωτογραφία και της Νέλι Κουετιέ στο μοντάζ. Ομοίως και ο τρόπος που κινηματογραφείται το σεξ, κολασμένο κι αμαρτωλό στις επίγειες διαστάσεις του. Όπως και το ότι επιτέλους βρέθηκε ένας χριστιανός να πατήσει αποφασιστικά πάνω στα ήθη και τα έθιμα του Cinema Marginal, για να επαναφέρει στο συλλογικό θυμικό και εν μέρει στο προσκήνιο το πλέον νιχιλιστικό των εθνικών κινηματογραφικών ρευμάτων.       

Το cinemagazine ταξιδεύει στο 77ο Φεστιβάλ Καννών με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.