Το «The Mountains of Madness» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο παίρνει (επιτέλους) σάρκα και οστά - νεα || cinemagazine.gr
12:15
2/12

Το «The Mountains of Madness» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο παίρνει (επιτέλους) σάρκα και οστά

Πριν καν δούμε το «Μονοπάτι των Ψυχών», το οποίο περιέργως απουσίαζε από κάθε φθινοπωρινό φεστιβάλ, με βλέψεις για πιθανή οσκαρική κούρσα, ο Ντελ Τόρο προωθεί ήδη το νέο του project, που θα φέρει ουρλιαχτά (μάλλον) στο Netflix.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Ένα από τα πλέον πολυλάλητα σχέδια ταινιών που δεν είδε ποτέ το Χόλιγουντ να γυρίζεται είναι η πανάκριβη παραγωγή του Ντελ Τόρο, βασισμένη στο «At The Mountains of Madness» του Λάβκραφτ.

Οι φήμες πριν μια δεκαετία και βάλε, ήθελαν τον Ντελ Τόρο σκηνοθέτη, τον Τομ Κρουζ πρωταγωνιστή και τον Τζέιμς Κάμερον παραγωγό, με 150 εκατομμύρια δολάρια αρχικό προϋπολογισμό, κάτι το οποίο εύλογα ναυάγησε και η Universal βγήκε από το project, αφήνοντας την ταινία ορφανή.

Και που βρίσκουν στέγη τέτοιες μεγάλες ιδέες, σαν και τον «Ιρλανδό» του Σκορσέζε ή το «Μανκ» του Ντέβιντ Φίντσερ; Φυσικά στο Netflix.

O ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε πως ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα για το «At the Mountains of Madness» και πως χτύπησε ακόμα και την πόρτα του Netflix, με το όνομά του πιο υπολογίσιμο πλέον, αφού κέρδισε και διπλό Όσκαρ -και Χρυσό Λέοντα- για την «Μορφή του Νερού».

Οι σχέσεις του με την πλατφόρμα δεν είναι κακές, μιας και εκεί φιλοξενείται ένα ακόμα «παιδί» του, οι animated «Tales of Arcadia», αλλά καταλαβαίνει και ο ίδιος πως δεκαπέντε χρόνια μετά το σενάριο που θα παραδώσει για το «Madness» θα πρέπει να γραφτεί ξανά με τα δεδομένα της τωρινής εποχής, που καταναλώνει γρηγορότερα και φτύνει ακόμα γρηγορότερα οτιδήποτε δεν απολαμβάνει.

Ο ίδιος θέλει να γυρίσει πλέον «κάτι πιο εσωτερικό, πιο παράξενο και πιο μικρό» από εκείνο που είχαν σκεφτεί και προτείνει στην Universal τότε και κυρίως να δουλέψει πάνω στις σκηνές που απορρίφθηκαν.

Κι αν σκέφτεται ακόμα τον Τομ Κρούζ για πρωταγωνιστή; «Όχι πια, γιατί οι εποχές και οι ηλικίες έχουν αλλάξει. Ο Τομ είναι πια μεγάλος για τον ρόλο και η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να δουλέψω με άγνωστους στο κοινό ηθοποιούς».

Για την ιστορία το «At the Mountains of Madness» είναι μια θρυλική νουβέλα γραμμένη από τον Λάβκραφτ το 1936 και δημοσιευμένη στο περιοδικό «Astounding Stories» και ακολουθεί μια αποστολή θανάτου στην Ανταρκτική τον Σεπτέμβριο του 1933, από μια ομάδα που ηγείται ο Δρ. Γουίλιαμ Ντάϊερ, που θα ανακαλύψει τις πιο τρομακτικές πτυχές του εαυτού του, οδηγώντας τον στην τρέλα. Ένας κλασικός Λάβκραφτ, δηλαδή κι ένας κλασικός Ντελ Τόρο μας κάνουν τον καλύτερο συνδυασμό.