Νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η Φαίδρα Βόκαλη ? νεα || cinemagazine.gr
21:09
22/2

Νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η Φαίδρα Βόκαλη

Η Φαίδρα Βόκαλη παραγωγός, σκηνοθέτης και μία από τις πιο σημαντικές συνεργάτιδες που είχε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, είναι η νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) πριν λίγη ώρα ανακοίνωσε πως μετά από ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία απεδέχθη, νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναλαμβάνει η δραστήρια παραγωγός και σκηνοθέτιδα, βραβευμένο μέλος της Ακαδημίας για την ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου το 2016, Φαίδρα Βόκαλη.

«Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έχει επιδείξει μεγάλη εργατικότητα και αφοσίωση μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι μαζί θα κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα», μας δήλωσε η ίδια με ευγνωμοσύνη και όρεξη για δουλειά (όπως πάντα).

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:
Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης - παραγωγός 
Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτις - παραγωγός 
Γιώργος Τσούργιαννης, παραγωγός
Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης  
Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγός 
Σίμος Σαρκετζής, διευθυντής φωτογραφίας  
Νίκος Πάστρας, μοντέρ - σκηνοθέτης  

Αν και στο βιογραφικό της σημειώνεται η προϋπηρεσία της (μόνο) ως Υπεύθυνη Προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η Φαίδρα Βόκαλη για όλους εμάς που έχουμε δουλέψει μαζί της –στο Φεστιβάλ- είναι εκείνη που με την αγάπη της για το σινεμά και την πυγμή της βοηθούσε σε κάθε κομμάτι ανάπτυξης και υλοποίησής του, από το πρόγραμμα έως την παραγωγή και την φιλοξενία των διεθνών καλεσμένων. Την ίδια αγάπη και πυγμή διατηρεί σε όλες τις θέσεις από όπου έχει υπηρετήσει μέχρι τώρα το ελληνικό σινεμά.

Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη στη δύσκολη όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά για τον παγκόσμιο κινηματογράφο συγκυρία της πανδημίας, καλή σταδιοδρομία, κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα και ανυπομονούμε για τις πρώτες δράσεις της.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Φαίδρα Βόκαλη σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Université Paris Dauphine, και θεωρία της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον κινηματογράφο από το University College London, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έχει εργαστεί στους τομείς της κινηματογραφικής διανομής, της δημοσιογραφίας και των φεστιβάλ. Έχει διατελέσει υπεύθυνη προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ. Το 2012 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της νεοσύστατης Marni Films, στήνοντας έναν πλούσιο κινηματογραφικό κατάλογο μέχρι και το 2019, υλοποιώντας δεκάδες ταινίες και βίντεο ως παραγωγός. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 μικρού μήκους ταινίες, στηρίζοντας ενεργά δημιουργούς στα πρώτα τους βήματα και την καλλιέργεια της ντόπιας κινηματογραφίας. Είναι alumnus του EAVE Producers Workshop, αλλά και του Torino Film Lab (Script & Pitch, Framework). Οι ταινίες της έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως τα Ρότερνταμ, SXSW, Λοκάρνο, Εδιμβούργου, Νέας Υόρκης, Ευρωπαϊκά Βραβεία LUX, και σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου. Είναι υπότροφος του Artworks και μέλος του Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, με τίτλο ΕΝΟΜΕΝΑ, ενώ συνεχίζει την ενασχόλησή της με την παραγωγή ως μέλος της νεοϊδρυθείσας εταιρείας Late Bloomers. Από τον Φεβρουάριο του 2021 είναι γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Επιλεγμένη φιλμογραφία ως παραγωγός:

«Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη | μικρού μήκους, 2020
«Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη | ντοκιμαντέρ, 2019
«Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου | μικρού μήκους, 2019
«Μίλα» του Ανδρέα Βακαλιού | μικρού μήκους, 2019
«To Mαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά | μεγάλου μήκους, 2018
«37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση | μικρού μήκους, 2018
«Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου | μεγάλου μήκους, 2016
«Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου | μεγάλου μήκους, 2016
«Ακρυλικό» του Νίκου Πάστρα | μικρού μήκους, 2016
«Kινγκ Κονγκ» του Νίκου Κυρίτση | μικρού μήκους, 2013