Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 19 Μάιου - νεα || cinemagazine.gr
14:52
16/5

Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 19 Μάιου

Τα τρυφερά «Μαγνητικά Πεδία», η βραβευμένη με Χρυσή Αθηνά «Νύχτα της Φωτιάς»,  ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και η Κλερ Φόι στον ξεχωριστό κόσμο του «Λούις Γουέιν», το άψογο «Κοστούμι» του Μαρκ Ράιλανς, η επιστροφή του Τζάστιν Κερζέλ με το «Νίτραμ», τα φεστιβαλικά «Κορδόνια», μία ακόμη ταινία του Μάρτιν Κάμπελ και μία ειδική έκδοση του «Σμύρνη μου Αγαπημένη», δροσίζουν τις αίθουσες από 19 Μαΐου.

Μαγνητικά Πεδία (Magnetic Fields)

Η Έλενα οδηγεί μόνη της με άγνωστο προορισμό, όταν απροσδόκητα μπαίνει στο φέρυ για Κεφαλονιά. Εκεί θα μοιραστεί τις σκέψεις και τα βάρη της με έναν άνδρα που συναντάει τυχαία, τον Αντώνη. Οι δύο τους ξεκινήσουν μια περιπλάνηση στο νησί, ψάχνοντας ένα ωραίο μέρος για να το θάψουν ένα μεταλλικό κουτί που κουβαλάει ο Αντώνης.

Στα βήματα της τριλογίας Πριν το Ξημέρωμα, Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Πριν τα Μεσάνυχτα, το συγκινητικό και τρυφερό road movie με μεγάλη καρδιά και το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της Έλενας Τοπαλίδου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου. Η ταινία απέσπασε 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Αλέξανδρο, και τώρα είναι υποψήφια για 7 Ίρις στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης

Νύχτα της Φωτιάς (Prayers for the Stolen)

Σε μια απομονωμένη πόλη στα βουνά του Μεξικού, τα κορίτσια έχουν αγορίστικα κουρέματα και έχουν μάθει να τρέχουν προς υπόγεια κρησφύγετα όταν τα μαύρα SUV των καρτέλ εμφανίζονται από μακριά. Μόνο που μια μέρα, ένα από αυτά δεν θα προλάβει να κρυφτεί εγκαίρως.

Ένα ταξίδι ενηλικίωσης τριών κοριτσιών σε έναν κόσμο δηλητηριασμένο από τη βία, η οποία δεν αποτυπώνεται ποτέ αλλά υπογραμμίζει κάθε σκηνή, μια μελέτη στο φάσμα της γυναικείας φιλίας και ένα συμπαγές κράμα λυρισμού με σκληρό ρεαλισμό, μέσα σ’ ένα φιλμ τσαλακωμένης ομορφιάς που απέσπασε Χρυσή Αθηνά και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και Ειδική Μνεία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Χουέζο

Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος (The Electrical Life of Louis Wain)

Η ξεχωριστή και αληθινή ιστορία του εκκεντρικού Βρετανού καλλιτέχνη Λούις Γουέιν, του οποίου οι παιχνιδιάρικες και συχνά ψυχεδελικές εικόνες βοήθησαν στο να αλλάξει παντοτινά η άποψη του κοινού για τις γάτες. Ξεκινώντας από 19 ο αιώνα και φθάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1930, ακολουθούμε τις απίστευτες περιπέτειες αυτού του εμπνευσμένου αλλά αφανούς ήρωα, καθώς επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα «ηλεκτρικά φορτισμένα» μυστήρια του κόσμου και να κατανοήσει καλύτερα την ίδια τη ζωή του και την βαθιά αγάπη που μοιραζόταν με την σύζυγό του Έμιλυ.

Η συνταγή της συμβατικής κινηματογραφικής βιογραφίας ανατρέπεται από τον Γουίλ Σαρπ (πρόσφατα υπέγραψε το σενάριο του «Landscapers» με Ολίβια Κόλμαν, Ντέιβιντ Θιούλις) με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Κλερ Φόι να δανείζουν λίγη από την «μαγεία» τους.

Σκηνοθεσία: Γουίλ Σαρπ

Το Κουστούμι (The Outfit)

Στις 19 Μαΐου μεταφερόμαστε κινηματογραφικά με «Το Κοστούμι», στο Σικάγο της δεκαετίας του ‘50, όπου ένας ράφτης βρίσκεται μπλεγμένος στα επικίνδυνα παιχνίδια των μοχθηρών γκάνγκστερ που αγοράζουν τα κομψά, χειροποίητα κοστούμια του.

Ο Λέοναρντ (τον υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Μαρκ Ράιλανς) αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για να εξελιχθεί σε έναν εξειδικευμένο και περιζήτητο τεχνίτη στο Λονδίνο, αλλά όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε το Λονδίνο χρεοκοπημένο, ο ίδιος έφυγε για την Αμερική.

Στο Σικάγο, διατηρεί ένα μικρό γωνιακό κατάστημα για τους μόνους ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα κοστούμια του - μια οικογένεια γκάνγκστερ. Καθώς ξεσπάει ένας πόλεμος συμμοριών, οι καχυποψίες για την ύπαρξη ενός χαφιέ πολλαπλασιάζονται και το κυνήγι του χαφιέ αρχίζει να επικεντρώνεται στους ανθρώπους μέσα στο κατάστημα του ράφτη, σε μια μοιραία νύχτα με πολλές ανατροπές.

Σκηνοθεσία: Γκράχαμ Μουρ

Νίτραμ (Nitram)

Ο Νίτραμ ζει με την μητέρα του σε ένα προάστιο της Αυστραλίας στα μέσα τις δεκαετίας του 1990. Ζει μια ζωή απομόνωσης και απογοήτευσης όπου δεν μπορεί να ενταχθεί πουθενά. Αυτό μέχρι που τελείως απρόσμενα βρίσκει μια στενή φίλη στο πρόσω πο της Έλεν . Όταν όμως η φιλία τους λήξει με έναν τραγικό τρόπο, η μοναξιά και ο θυμός του Νίτραμ μεγαλώνουν και ξεκινάει μια αργή κατηφόρα που θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η αληθινή ιστορία της σφαγής του Port Arthur του 1966 στην Ταζμανία μέσα από τα μάτια του Τζάστιν Κερζέλ («Macbeth»), που προσπαθεί να αποκωδικοποιήση την ωμότητα.

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κερζέλ

Τα Κορδόνια (Lacci)

Νάπολη, δεκαετία ’80. Ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι με τα δυο τους παιδιά περπατούν χαρούμενοι στα στενά της πόλης. Όμως ο γάμος τους περνά σοβαρή κρίση. Μία ιστορία αγάπης, υποσχέσεων και προδοσίας που προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσο οι δεσμοί που μας ενώνουν με αυτούς που αγαπάμε παραμένουν ισχυροί με την πάροδο του χρόνου, ή μετατρέπονται σε βολικές δεσμεύσεις ριζωμένες στην καθημερινότητα.

Ο Ντανιέλε Λουκέτι μεταφέρει το ομώνυμο best seller του Σταρνόνε Ντομένικο στην μεγάλη οθόνη και καταθέτει έναν εξαιρετικό στοχασμό για τα αόρατα «κορδόνια» που δένουν τους ανθρώπους. Ταινία Έναρξης Φεστιβάλ Βενετίας. 

Σκηνοθεσία: Ντανιέλε Λουκέτι

Κώδικας: Εκδίκηση (The Protégé)

Η Άννα έχει ανελιχθεί στην πιο εξειδικευμένη δολοφόνο στον κόσμο, αφού εκπαιδεύτηκε από τον θρυλικό δολοφόνο Μούντι, που τη διέσωσε όταν εκείνη ήταν παιδί. Όταν ο Μούντι σκοτώνεται βάναυσα, η Άννα ορκίζεται εκδίκηση.

Το άτυπο αφιέρωμα στην ύστερη περίοδο του Μάρτιν Κάμπελ στις αίθουσες συνεχίζεται. Μετά τη «Μνήμη του Δολοφόνου» έρχεται η προηγούμενη ταινία του με πρωταγωνίστρια την Μάγκι Κιού.

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Κάμπελ

Σμύρνη μου Αγαπημένη (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ)

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Η ταινία θα επανακυκλοφορήσει σε ειδικό μοντάζ για τις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer στις 19 Μαϊου 2022, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης