«Ένα παλιομοδίτικο γοτθικό horror»: Προσδεθείτε, ο «Νοσφεράτου» του Ρόμπερτ Έγκερς πλησιάζει - νεα || cinemagazine.gr
9:14
21/11

«Ένα παλιομοδίτικο γοτθικό horror»: Προσδεθείτε, ο «Νοσφεράτου» του Ρόμπερτ Έγκερς πλησιάζει

Πρώτη εικόνα από ένα ριμέικ που έρχεται με υψηλές προσδοκίες. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Ρόμπερτ Έγκερς τις δημιούργησε αυτές τις μεγάλες προσδοκίες το 2016 όταν κατέφθασε με το «Witch». Μαζί με τους Άρι Άστερ και Τζόρνταν Πιλ, σχημάτισαν μια «τρόικα τρόμου», de facto αξιοσημείωτη, αναγεννώντας ελπίδες για ένα είδος που στ' αλήθεια ποτέ δεν νόσησε πραγματικά στα σχεδόν 100 χρόνια του ομιλούντος κινηματογράφου. Όμως ήταν τέτοια η όψη και η φιλοδοξία των ταινιών τους που αμέσως περίμενες κάτι άλλο.

Εφτά χρόνια μετά έχει κυλήσει νερό στ' αυλάκι και ο Έγκερς που μας απασχολεί σήμερα έφτιαξε δύο ακόμα ταινίες, το Lighthouse και το Northman, που, χωρίς να απογοητεύουν (το αντίθετο), δεν ήταν ατόφιες προσπάθειες είδους, αλλά σημείωσαν ένα άνοιγμα φτερών - σταθερά με δάνεια τρόμου.

Όμως το Nosferatu έρχεται με προεγκατεστημένες απαιτήσεις, βαδίζοντας σε χνάρια καυτά ειδικά δύο άμεσων προκατόχων: Της διαχρονικής ταινίας του 1922 από τον Μούρναου και της λιγότερο γνωστής, αλλά αναπόφευκτα έξοχης, του Χέρτσογκ, του 1979. Τα παπούτσια είναι νούμερο μεγάλο, αλλά ο Έγκερς φαίνεται αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να τα περπατήσει.

«Ναι, είναι τρομακτική ταινία. Ταινία τρόμου είναι. Ταινία γοτθικού τρόμου», δηλώνει στο Empire που αφιερώνει ειδικό τεύχος, μαζί με μια οπτική γεύση από το έργο. «Και νομίζω δεν έχει γίνει τόσο παλιάς σχολής γοτθικός τρόμος εδώ και αρκετό καιρό. Και η πλειοψηφία των θεατών εκτιμώ θα συμφωνήσει», λέει.

Μεταξύ άλλων που λέει, εδώ κάποια φίδια αρχίζουν να μας ζώνουν, είναι ότι θα δοθεί ειδική έμφαση στην ιστορία της Έλεν, της γυναίκας του μεσίτη που θα βρει σπίτι στον Νοσφεράτου - της Ελίζαμπεθ δηλαδή στην καθαρή αντιστοιχία με τον Δράκουλα του Μπραμ Στόουκερ. Την υποδύεται η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, για την οποία ο Έγκερς ξεμένει από υπερθετικά: «Είναι πρωτοφανής».

Στο θέμα μας, ο Κόμης Όρλοκ, όπως τον ερμηνεύει ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ, είναι κατά τον Έγκερς χαμένος στον ρόλο: «Φοβάμαι ότι δεν θα πάρει το credit που του αναλογεί γιατί...δεν είναι πια εκεί.» Εγγυάται ότι στη δουλειά του ηθοποιού υπάρχουν διακριτικές μνείες στους προκατόχους του ρόλου. «Νομίζω το κυριότερο είναι πως εμφανίζεται κάπως σαν ένας νεκρός Τρανσιλβανός ευγενής και με έναν τρόπο που δεν είδαμε ποτέ πώς είναι και πώς ντύνεται ένας Τρανσιλβανός ευγενής.»

Ενδιαφέρον, μετά ανησυχίας μεγάλης, αλλά ενδιαφέρον. Περιμένουμε με ελπίδα. H πρώτη φωτογραφία δεν σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό (παίζει ρόλο και ότι από Ιζαμπέλ Ατζανί πας σε Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, σόρι Ρόμπερτ) αλλά με ελπίδα.