Κάτω από την λάμψη της Ολυμπίας Δουκάκη (1931-2021) - νεα || cinemagazine.gr
11:07
3/5

Κάτω από την λάμψη της Ολυμπίας Δουκάκη (1931-2021)

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός του σινεμά και του θεάτρου, η βραβευμένη με Όσκαρ Ολυμπία Δουκάκη, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Από τον Πάνο Γκένα

«Δεν έγινα ηθοποιός για να αποκτήσω δόξα και πλούτη. Έγινα ηθοποιός για να υποδυθώ σπουδαίους ρόλους».

H Ολυμπία Δουκάκη, η «μαμά» της Σερ στο «Κάτω από την Λάμψη του Φεγγαριού» (Moonstruck, 1987) του Νόρμαν Τζούισον - ερμηνεία αναφοράς στην καριέρα της για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου -  πέθανε την πρωτομαγιά, λίγες εβδομάδες πριν γιορτάσει τα 90 της χρόνια. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο αδερφός της, Απόλλωνας Δουκάκης, στο Facebook.

Με περισσότερες από 60 ταινίες και 130 θεατρικές παραγωγές στο βιογραφικό της, η Ελληνοαμερικανίδα Ολυμπία Δουκάκη θα μείνει αξέχαστη ως το δυναμικό, αλλά και καρτερικό, οικείο πρόσωπο μιας μητέρας. Επίμονη και τρυφερή, όπως προσέγγιζε τους ρόλους της, ειδικά στο θέατρο που υπεραγαπούσε.

Στον κινηματογράφο η μεγάλη επιτυχία άργησε. Στα 56 της χρόνια έγινε πασίγνωστη ως σαρδόνια Ρόουζ Καστορίνι, κερδίζοντας το Όσκαρ για το «Κάτω από την Λάμψη του Φεγγαριού». Όπως είχε δηλώσει η ίδια για την δύσκολη περίοδο πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας: «Η κόρη μου ήταν στο κολέγιο και πληρώναμε με πιστωτική κάρτα, εγώ συμμετείχα σε κάθε τηλεοπτική ταινία που μου πρότειναν και ο άντρας μου δεν είχε δουλέψει για πέντε χρόνια μετά από ένα φρικτό ατύχημα. Δεν ήταν η καλύτερη φάση μας [...] (σ.σ. όταν ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον της είπε πως θα κερδίσει το Όσκαρ για την ερμηνεία της) Δεν του είπα "είσαι ηλίθιος" από σεβασμό. "Να κερδίσω Όσκαρ για τον ρόλο της Ρόουζ; Δεν το νομίζω". Τελικά αποδείχθηκε πως είχε δίκιο».

Στην Τελετή Απονομής των Όσκαρ, η Δουκάκη έκλεισε τον ευχαριστήριο λόγο της για το Όσκαρ Β' Γυναικείου  (η Σερ κέρδισε το Α' Γυναικείο) με το χαρακτηριστικό «OK Michael, let's go!» για τον ξάδερφό της, Μάικλ Δουκάκη, Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ο οποίος κατέβαινε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 1988 ως υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Τα επόμενα χρόνια, οι επιτυχίες διαδέχτηκαν η μία την άλλη με συμμετοχές σε ταινίες που σφράγισαν νοσταλγικά την σινεφίλ μνήμη των '80s-αρχών '90s. Από το «Εργαζόμενο Κορίτσι» του Μάικ Νίκολς στο πλάι της τριπλέτας Μέλανι Γκρίφιθ - Χάρισον Φορντ - Σιγκούρνι Γουίβερ ως τη «μαμά» της Κίρστι Άλεϊ στο «Κοίτα Ποιος Μιλάει» και από το μελοδραματικό «Ανθισμένες Μανόλιες» ως το αυτο-αναφορικό (εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής της) «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» του Γούνι Άλεν, η Δουκάκη άφησε έντονο στίγμα στο σινεμά.

Παράλληλα δεν έπαψε μέσα από την δουλειά της να αναδεικνύει ιστορίες κοινωνικής ευαισθησίας και ενδωμάτωσης: μητέρα ενός ομοφυλόφιλου άντρα που έχει AIDS στο «Jeffrey» με τους Πάτρικ Στιούαρτ, Σιγκούρνι Γουίβερ, σύζυγος που μάχεται τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο εξαιρετικό «Away From Her» της Σάρα Πόλεϊ, μέλος ενός δυνατού καστ με ιστορίες της Νέας Υόρκης μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο «The Great New Wonderful», λεσβία σύντροφος που ταξιδεύει στον Καναδά για να παντρευτεί στο «Cloudburst» και, φυσικά, αξέχαστη σπιτονοικοκυρά στην τηλεοπτική σειρά «Tales of the City», για την οποία είχε προταθεί στα ΕΜΜΥ.

Το 1974 η Ολυμπία Δουκάκη συνεργάστηκε με τον Ζιλ Ντασέν στην ταινία-ντοκουμέντο «Η Δοκιμή» για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα βασανιστήρια της χούντας, μαζί με τους Λόρενς Ολίβιε, Μαξιμίλιαν Σελ, Άρθουρ Μίλερ, Μελίνα Μερκούρη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο κ.α.

Το 2003 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της «Ask Me Again Tomorrow: A Life in Progress», ενώ πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Olympia» σε σκηνοθεσία Χάρη Μαυρομιχάλη για την ζωή και την καριέρα της.