Παρόντος του Μοχάμαντ Ρασούλοφ η προβολή της νέας του ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών - νεα || cinemagazine.gr
9:44
23/5

Παρόντος του Μοχάμαντ Ρασούλοφ η προβολή της νέας του ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών

Δεν πρέπει να είχαν μείνει και πολλοί που δεν πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε με τον διωκόμενο στην χώρα του Ιρανό δημιουργό.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι σαφώς ένα σενάριο ταινίας που δεν έχει γυριστεί (ακόμα). Ένας ταλανισμένος από την σχέση με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν δημιουργός, ένα καθεστώς που τον καταδιώκει και τον τιμωρεί επί χρόνια για «αντικυβερνητική προπαγάνδα», αυτοεξορίζεται στην Γαλλία θέλοντας να αποφύγει την ποινή φυλάκισης-μαστιγώματος-κατάσχεσης που του επιβάλλει εκ νέου η Δικαιοσύνη της χώρας του. Παρίσταται δε στην επίσημη προβολή της νέας του ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών - όπου και κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα. Αυτό το τελευταίο ήταν μυθοπλασία (αν και ποτέ δεν ξέρεις), όλα τα άλλα όμως ήταν μια σύνοψη της πραγματικότητας της δύσκολης ζωής του Μοχάμαντ Ρασούλοφ.

Το «The Seed of the Sacred Fig», ένας από τους τίτλους που περίπου όπως και να μεταφραστεί στην χώρα μας θα μπει στο φρουτώδες πάνθεον των world cinema τίτλων (Άγρια Αχλαδιά ο Τσεϊλάν, Γεύση του Κερασιού ο Κιαροστάμι, Ιερό Σύκο ο Ρασούλοφ - για να μείνουμε στα άμεσης βρώσης), προστέθηκε ύστερα στο Διαγωνιστικό των Καννών. Κάποιος φιλύποπτος θα έλεγε ότι η απόφαση του φεστιβάλ (μάλλον και του Φρεμό προσωπικά) και η απόφαση της αυτοεξορίας είναι αλληλένδετες. Για καλό όλα. 

Η ταινία θα προβληθεί αύριο, 24 του μήνα, είθε όλα να πάνε καλά, ασφαλώς, και η ταινία να είναι ανάλογη των προσδοκιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τσιμεντώσει τη ζωή μακριά από το Ιράν για τον Ρασούλοφ, μιας και δύσκολα με αυτό το θέμα (και την αναμενόμενη οπτική του σκηνοθέτη) θα γαληνέψουν τα πράγματα - σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς τώρα έχει μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της πρόσφατης επικαιρότητας.