Τα Χρυσά Βατόμουρα στο σκαμνί για υποψηφιότητα ανηλίκου - νεα || cinemagazine.gr
13:44
26/1

Τα Χρυσά Βατόμουρα στο σκαμνί για υποψηφιότητα ανηλίκου

Η αστειότητα που ακούει στο όνομα «Χρυσά Βατόμουρα» και, με τη συνδρομή και τις ευλογίες του Τύπου, για χρόνια είχε κύρος στη συνείδηση μεγάλης μερίδας σινεφίλ και δημοσιογράφων που δεν γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις, μπήκε στο στόχαστρο των media (social και μη) λόγω της υποψηφιότητας της ανήλικης Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ του «Firestarter».

Aπό τον Γιάννη Βασιλείου

Τα Χρυσά Βατόμουρα προέκυψαν από μια ιδέα ενός διαφημιστή, του Στίβεν Γουίλσον. Οι πρώτες «τελετές» διεξήχθησαν στο σπίτι του, όπου ψήφιζαν για τα βραβεία αυτός και μερικοί φίλοι του. Επιστρατεύοντας την τέχνη του, ο Γουίλσον κατάφερε να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από αυτό το ετήσιο «event» κι έτσι σιγά σιγά μεγάλα έντυπα και τηλεοπτικά κανάλια αναφέρονταν στα Razzies,τα οποία με τα χρόνια απέκτησαν διεθνή φήμη. Σήμερα καθένας μπορεί να γίνει μέλος της κοινότητας των Razzies, ανεξαρτήτως ιδιότητας, αρκεί να καταβάλει το ποσό των 50 δολαρίων, ενώ τα μέλη της κοινότητας δεν υποχρεούνται να έχουν δει τις υποψήφιες ταινίες για να ψηφίσουν. Κι αν η απήχηση και το όποιο κύρος του «θεσμού» - δεν βάζουμε τυχαία εισαγωγικά σε συγκεκριμένες λέξεις- έχουν αρχίσει να εξατμίζονται και ο όρος «Χρυσό Βατόμουρο» να εξαφανίζεται από το κινηματογραφικό λεξιλόγιο, υπήρξε μια περίοδος, ιδιαίτερα κατά την δεκαετία των 90's, που ακόμα και ευυπόληπτα κινηματογραφικά έντυπα (και πένες) ασχολούνταν σοβαρά με το event.

Η έλευση των social media και η μεταφορά του «κραξίματος» εκεί ήταν που οδήγησε στην έκπτωση του θεσμού, στον σταδιακό παραγκωνισμό τους σε μια απλή υποσημείωση της καθημερινής κινηματογραφικής ειδησεογραφίας. Και θα έμεναν εκεί, αν φέτος δεν είχαν ανάμεσα στις υποψηφιότητές τους για χειρότερη γυναικεία ερμηνεία την δωδεκάχρονη Ράιν Κίρα Άρμστρονγκ για την εμφάνισή της στο ριμέικ του «Firestarter» του Στίβεν Κινγκ. Τα social media και στη συνέχεια κάποιες μεγάλες ιστοσελίδες άστραψαν και βρόντηξαν, θεωρώντας ότι είναι χαμερπές να στήνεις στον τοίχο ένα ανήλικο παιδί που κάνει τα πρώτα βήματά του στον χώρο με αυτό τον τρόπο. Και είναι, σκεφτείτε ότι ο Tζέικ Λόιντ, ο ανήλικος τότε ηθοποιός του «Star Wars:The Phantom Menace» εγκατέλειψε την υποκριτική καθώς δεν άντεχε τον τραμπουκισμό που έπρεπε να υποστεί σε καθημερινή βάση στο σχολείο και στις κοινωνικές εκδηλώσεις του, όταν όλοι του υπενθύμιζαν ότι είναι υποψήφιος για Χρυσό Βατόμουρο και ο ευγενικότερος του έλεγε ότι είναι ένας άχρηστος ηθοποιός.

Κι άλλοι ηθοποιοί που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ανοησίας του Γουίλσον ως ανήλικοι βγήκαν και μίλησαν για την εμπειρία τους, αναγκαστικά ο τελευταίος φώναξε «mea culpa», απέσυρε την υποψηφιότητα, ζήτησε συγγνώμη και άλλαξε τον κανονισμό, απαγορεύοντας την δυνατότητα υποψηφιότητας ηθοποιών που δεν έχουν κλείσει τα 18. Στην επίσημη ανακοίνωση είπε ότι έδειξε έλλειψη ευαισθησίας, σε δηλώσεις του, όμως, είπε ότι θεωρεί υπερβολή όσα ακούστηκαν και ότι στόχος του ήταν να κάνει πλάκα - ακριβώς το επιχείρημα των τραμπούκων στο σχολείο, δηλαδή.

Για όποιον ενδιαφέρεται, τα Χρυσά Βατόμουρα απονέμονται παραδοσιακά μια μέρα πριν τα Όσκαρ, φέτος στις 11 Μαρτίου.