Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν θεωρεί ότι το τηλεοπτικό «Άλιεν» μπορεί να πιάσει την ταινία του 1979 - νεα || cinemagazine.gr
9:50
13/10

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν θεωρεί ότι το τηλεοπτικό «Άλιεν» μπορεί να πιάσει την ταινία του 1979

Ο 84χρονος δημιουργός, που έχει υπογράψει άλλες δύο συνέχειες της μυθολογίας που ο ίδιος δημιούργησε 42 χρόνια πριν, ζει την διαρκή του παραγωγική άνοιξη, αλλά δεν έδωσε ψήφο στην σειρά που ετοιμάζει ο δημιουργός των τηλεοπτικών «Fargo» και «Legion».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Βαριά σκιά έριξε ο Ρίντλεϊ Σκοτ στο ετοιμαζόμενο τηλεοπτικό της FX για την Άλιεν μυθοποιΐα. Σκιά που, μεταξύ μας, έτσι όπως ορίζει την δική του ταινία ως σημείο αναφοράς (που από μια πλευρά δεδομένα είναι), πέφτει γλυκά και πάνω από τις τρεις συνέχειες δημιουργών υπογραφής (Κάμερον, Φίντσερ, Ζενέ). «Όπου και αν πάει η σειρά, ό,τι κι αν κάνουν ποτέ δεν θα γίνει σαν την πρώτη ταινία», λέει ο φίλος μας ο Ρίντλεϊ, συνήθως διπλωματικότερος πάντως.

Δεν έχει άδικο, η πλατφόρμα πάνω στην οποία κινήθηκαν τόσες συνέχειες, τέθηκε εκεί. Ο συνδυασμός κλειστοφοβιίας, τρόμου, αόρατης (και συμβολικής) απειλής, δεν ενσαρκώθηκαν ποτέ καλύτερα. Υπάρχει ένα γερό case της συνέχειας του Κάμερον για καλύτερη της σειράς, και σίγουρα επικαιρότερης στην στάση της απέναντι στην Γυναίκα, όμως ναι ο Ρίντλέϊ έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος για εκείνη την ταινία. Για κάποιους από εμάς, είναι το έργο που αρκεί 5 δεκαετίες μετά να δίνει καύσιμο ενδιαφέροντος σε κάθε του νέα ταινία. Σπάνια έχει σταθεί στο ύψος του όμως.

Ο Σκοτ που πρόκειται να περάσει ένα ανοιξιάτικο φθινόπωρο/χειμώνα καθώς έχει δύο ταινίες έτοιμες («Τελευταία Μονομαχία» και «Gucci»), σχολίασε στην κουβέντα του και την στάση του στούντιο έναντι των δικών του σίκουελ: «Στον 'Προμηθέα' δεν έδειξα ποτέ άλιεν - κι έκανε 404 εκατομμύρια στα ταμεία. 'Είδες δεν πήγε και τόσο καλά μου είπαν', έκανα το 'Covenant' κι έκανε 240. Ακόμα κι αν έχεις ένα θαυμάσιο τέρας, κουράζει, πρέπει να το σκεφτείς από την αρχή».

Πρόκειται να επιστρέψει στο franchise; «Είναι στα σκαριά. Προσπαθήσαμε να επανεφεύρουμε τον τροχό στα δύο προηγούμενα, όμως αν είναι να πάμε τώρα κάπου δεν θα πρέπει μάλλον να κινηθούμε προς τα εκεί. Το ερώτημα είναι πιο θεμελιώδες: Έχει αυτή η υπόθεση κάτι να δώσει; Μπορείς να το ξανασκεφτείς από την αρχή ή πρέπει να δεσμευτείς από το franchise ως έννοια; Αυτή είναι πάντα η θεμελιώδης ερώτηση».

Αφήστε το όπως είναι Ρίντλεϊ. Ξεράθηκε η πηγή, ο Νόα Χόλεϊ τώρα θα πάει να την στραγγίξει κι άλλο (η Ρίπλεϊ δεν θα υπάρχει στην σειρά του FX), αφήστε το όπως είναι. Ένα franchise, όπως κι ένας άνθρωπος, πρέπει να ξέρει τα όριά του.