Η Άντρεα Ράιζμπορο και η ιστορία μιας οσκαρικής υποψηφιότητας - νεα || cinemagazine.gr
11:15
25/1

Η Άντρεα Ράιζμπορο και η ιστορία μιας οσκαρικής υποψηφιότητας

Κάποιοι βρήκαν εντυπωσιακές τις φετινές εκπλήξεις, άλλοι δεν ταρακουνήθηκαν και τόσο. Όλοι ωστόσο βρήκαν ενδιαφέρον το success story της Εγγλέζας ηθοποιού/παραγωγού που με «κάποιον τρόπο» κατάφερε την τελευταία στιγμή να βρεθεί στην πεντάδα του Πρώτου Γυναικείου. Διαβάστε πώς.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η βιομηχανία βρίσκει τον τρόπο. Παραφράζοντας έτσι το «Jurassic Park», ας πούμε εξαρχής ότι το θέμα δεν είναι σκανδαλώδες, έστω κι αν κάποιες πλευρές δεν δείχνουν ακριβώς θεμιτές, η ερμηνεία της Ράιζμπορο είναι θύμα της ανύπαρκτης δημοσιότητας της ταινίας της. Η παρουσία της ειναι θηριώδης, αμέσως πιο κάτω, κατά την γνώμη του υπογράφοντος, από αυτές τις Μπλάνσετ και της ντε Άρμας στην φετινή πεντάδα. Γυναίκες που έχουν υποδυθεί αλκοολική κατάντια υπάρχουν βέβαια πολλές, πράγματι όμως η Ράιζμπορο ξεχωρίζει - και αξίζει να δείτε το «Όσα Φέρνει η Ζωή», θα σας κερδίσει.

Πώς όμως μια ερμηνεία που δεν ήξεραν παρά οι 12 που είδαν το σε 19 μέρες γυρισμένο έργο, βρέθηκε στο επίκεντρο; Με την στήριξη των ομοτέχνων, είναι η απάντηση.

«Φαίνεται πώς η κοινότητά μας έκανε θόρυβο», λέει η ηθοποιός αμέσως μετά την υποψηφιότητά της.

Η ιστορία, σύμφωνα με το Variety, ξεκινά τον Οκτώβριο όταν ο σκηνοθέτης Μάικλ Μόρις με την σύζυγο και ηθοποιό Μαίρη ΜακΚόρμακ έδειξαν την ταινία στον πολύ Χάουαρντ Στερν - με τον οποίο ο Μόρις έχει ιστορική φιλία. Το ζεύγος υπογράμμισε τις κριτικές της ταινίας στο South by Southwest του Μαρτίου του 2022 και ο Στερν έπαθε προφανώς και άρχισε να μιλά για την ταινία στο σόου του.

Έπειτα ήρθε μια προβολή που κανόνισε η Σαρλίζ Θερόν στην CAA. CAA ίσον Creative Artists Agency, παντοδύναμο πρακτορείο ταλέντων, πιθανά έχει βηχαλάκι και το Χόλιγουντ σύσσωμο μπαίνει σε κινηματογραφική ΜΕΘ. Αμέσως μετά η Ράιζμπορο παίρνει μια υποψηφιότητα Independent Spirit και τότε η ΜακΚόρμακ πάει σε κάτι εταιρείες δημοσίων σχέσεων όπως η Shelter και η Narrative (ξέρετε, κολοσσοί) και με τη συμβουλή τους στέλνει ένα email (σε κάτι φίλους...) ζητώντας δημόσια στήριξη με όλα τα σοσιομιντιακά παρελκόμενα στην ερμηνεία της Ράιζμπορο. 

Κάπου αρχίζει μια κοσμοχαλασιά. Τζέιν Φόντα, Λόρα Ντερν, Λίαν Νίσον, Σάλι Φιλντ, Κάθριν Κίνερ, Τζίνα Ντέιβις, Μάιρα Σορβίνο παραμιλούν (#diplis), Γκουίνεθ Πάλτροου, Ντέμι Μουρ, Κόρτνεϊ Κόξ, Έντουαρντ Νόρτον στήνουν προβολές της ταινίας, Κέιτ Γουίνσλετ και Έιμι Άνταμς διοργανώνουν Q&A με την Ράιζμπορο και, κερασάκι, η Κέιτ Μπλάνσετ την αναφέρει διθυραμβικά βραβευόμενη στα Critics Choice.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, το παρασκήνιο όντως περίεργο, καθώς δεν είναι σύνηθες κάτι σε ανάλογες διαστάσεις κινητοποίησης και βασικά μην εκπλαγείτε αν γίνει και κανένα μπαμ και την βραδιά της απονομής. Θα είναι βέβαια έγκλημα, αλλά έχουμε δει άλλα κι άλλα. 

*υ.γ. Αλήθεια μήπως και η εταιρεία της ταινίας στην Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί να επαναφέρει, με λογική διανομή, την ταινία;