Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την επέτειο 20 χρόνων από τη τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους - νεα || cinemagazine.gr
10:18
2/3

Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την επέτειο 20 χρόνων από τη τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Σε εργασιακό οργασμό βρίσκεται ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «BlacKkKlansman» και τώρα εξερευνά το πόσο και πώς άλλαξε η Νέα Υόρκη, 20 χρόνια από τη τρομοκρατική επίθεση που έκανε όλο τον κόσμο να κοιτάζει ψηλά.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Με το «Da 5 Bloods» του Netflix να μπαινοβγαίνει με ευκολία στη φετινή οσκαρική κούρσα, αλλά και τον ίδιο να μπαινοβγαίνει με την ίδια ευκολία στις πλατφόρμες, έχουμε νέο Σπάικ Λι. Ενώ περιμένουμε το μουσικό ντοκιμαντέρ «David Byrne’s American Utopia» για τους Talking Heads, και ετοιμάζοντας το «Prince of Cats», μια ανορθόδοξη χιπ-χοπ εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», ο Αμερικανός σκηνοθέτης έδωσε ξανά τα χέρια με το ΗΒΟ για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «NYC EPICENTERS 9/11→2021½», που η πλατφόρμα χαρακτηρίζει ως ένα «επικό χρονικό της ζωής, της απώλειας και της επιβίωσης στη Νέα Υόρκη των τελευταίων 20 χρόνων, από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου».

O Λι αποτυπώνει την θλιβερή επέτειο των κατοίκων που έμαθαν να ζουν με τον φόβο, την περίοδο που η πανδημία καιροφυλακτεί σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει αλλάξει τη ροή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παντού.

«Ως Νεοϋορκέζος που το αίμα του είναι πορτοκαλί και μπλε (σσ.τα χρώματα της Νέας Υόρκης), είμαι περήφανος που θα ασχοληθώ με την πόλη μου και τη πόλη μας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της 9/11 στιγμής και του COVID-19 τώρα», λέει ο Λι, που συγκέντρωσε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις. Με ένα τέτοιο πλούσιο υλικό, συστήνει εκ νέου μια πόλη που έγινε η μεγαλύτερη του κόσμου και κλείνει λέγοντας πως «μέσα στους αιώνες υπήρξαν και εκείνοι που την πολέμησαν και τη χαρακτήρισαν νεκρή και άσχημη, και αποδείχθηκε πως είχαν λάθος».

Με τούτα και με κείνα, αφορμή αυτή η επέτειος για τον Σπάικ Λι να φτιάξει ένα πορτραίτο μιας πόλης που αγαπάει, που είναι ασφαλής και ζει με ειρήνη και αγάπη.