Η Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί Τζούλιαν Μουρ, Σάντρα Ο σε μεταφορά διηγήματος της Μάργκαρετ Άτγουντ - νεα || cinemagazine.gr
10:37
1/11

Η Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί Τζούλιαν Μουρ, Σάντρα Ο σε μεταφορά διηγήματος της Μάργκαρετ Άτγουντ

Μία από τις σπουδαίοτερες σύγχρονες δημιουργούς ξεφυλλίζει κινηματογραφικά το «Stone Mattress» της Άτγουντ με δυο πρωταγωνίστριες-όνειρο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πέντε χρόνια και αλλεπάλληλες συνδέσεις με ανολοκλήρωτα σχέδια μετά, η ενδιαφέρουσα και συστηματικά συζητημένη μέσω των ταινιών της 53χρονη Σκωτσέζα δημιουργός, δείχνει να βρήκε το έργο της. Το «Stone Mattress» είναι βασισμένο στο διήγημα της Μάργκαρετ Άτγουντ, που δημοσιεύθηκε στο New Yorker το 2011.

Σε αυτό, σύμφωνα με την σεναριακή σύνοψη, η 60χρονη φυσιοθεραπεύτρια και δις χηρευμένη Βέρνα (Μουρ), βρίσκεται σε μια κρουαζιέρα στο Βορειοδυτικό Αρκτικό Πέρασμα, την θάλασσα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από τον Καναδά, ανάμεσα σε επιβάτες που αποτελούνται από προνομιούχους influencers και πλούσιους συνταξιούχους. Εκεί θα γνωρίσει την Γκρέις (Σάντρα Ο) αλλά και τον Μπομπ (που δεν έχει βρεθεί ακόμα ηθοποιός- Νίσον, Μάλκοβιτς, Σίμονς οι προτάσεις μας), έναν άχαρο 60άρη κληρονόμο που προσπαθεί να την ξελογιάσει, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνεται. Τραύματα και ταπεινώσεις του παρελθόντος επανέρχονται στην επιφάνεια και μια συγκλονιστική πράξη επίκειται.

Η δημιουργός του «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν» υποστηρίζεται εδώ από την ασφάλεια της Amazon στην παραγωγή και έχει την βοήθεια του Τομ Τάουνεντ στο σενάριο - δεν γνωρίζουμε αν είναι συνωνυμία με τον συχνό διευθυντή φωτογραφίας της σκηνοθέτιδας. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο στην Γροιλανδία και την Ισλανδία, οπότε, ευτυχώς, Amazon συνεπάγεται ότι δεν θα πήξουμε στο CGI και θα απολαύσουμε ένα απίθανο, κατάλληλο για την ιστορία, φυσικό περιβάλλον.

Η Ράμσεϊ έχει και κάτι να πει συντονίζοντας την επιλογή της με τα τρέχοντα γεγονότα: «Τα γυναικεία δικαιώματα βάλλονται και η ιστορία αυτή, έτσι όπως στηρίζεται πάνω σε ζητήματα χαμένης μητρότητας και σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Διάβασα Άτγουντ έφηβη και η δουλειά της με αφορά έκτοτε. Είναι μια από τις πιο ευφυείς, προφητικές και αιχμαλωτιστικές συγγραφείς και το 'Stone Mattress' είναι ένα τέλειο παράδειγμα όλων αυτών».

Ας πούμε τέλος, ότι η Ράμσεϊ ακούγεται τόσο για μια μεταφορά Στίβεν Κινγκ («The Girl Who Loved Tom Gordon»), όσο και για ένα αινιγματικό σχέδιο με τους Ρούνι Μάρα και Χοακίν Φίνιξ. Με το καλό, όλα τους.