Όσκαρ: Προβλέψεις και προτιμήσεις

2010-03-05 00:15:47

Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θέλουμε να κερδίσουν...
Λίγες ώρες πριν την ετήσια φιέστα του χολιγουντιανού σινεμά διακινδυνεύουμε και πάλι μερικές προβλέψεις στις 10 βασικές κατηγορίες. Προτείνουμε όμως και τα δικά μας Όσκαρ. Αυτούς που θέλουμε εμείς να κερδίσουν τα χρυσά αγαλματάκια, αλλά μάλλον θα πάνε σπίτι τους με άδεια χέρια.

Διότι, τις περισσότερες φορές, οι καλύτερες ταινίες μένουν απ' έξω για να βραβευτούν οι πιο εύκολες, οι πιο εύπεπτες, οι πιο «οσκαρικές» όπως έχουμε συνηθίσει να τις ονομάζουμε. Αυτές δηλαδή που συνδυάζουν την επίφαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τις εξωστρεφείς και επιδεικτικές ερμηνείες, την γυαλισμένη φωτογραφία, την καθωσπρέπει μουσική και την εμπορική επιτυχία.

Παρά τις αντίθετες απόψεις των οσκαρο-μανιακών- οι οποίοι αυταπατώνται ότι στα Όσκαρ βραβεύονται οι καλύτεροι (τι σημαίνει άραγε αυτό;)- η Αμερικανική Ακαδημία υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου. Την ίδια ώρα δεκάδες υπέροχες ανεξάρτητες ταινίες (αλλά και ταινίες από όλο τον κόσμο) δεν προκαλούν παρά αμηχανία στους εκλέκτορές της.

Όπως και να έχει, ιδού τα προγνωστικά μας στις 10 βασικές κατηγορίες. Σ' αυτές θα προσθέταμε το Όσκαρ φωτογραφίας στον Κρίστιαν Μπέργκερ για την «Λευκή Κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε. Η αριστουργηματική αυτή ταινία θα έπρεπε να ήταν υποψήφια σε όλες τις πιθανές κατηγορίες και να φύγει από το Kodak Theatre τουλάχιστον με 7 ή 8 αγαλματάκια. Τότε όμως θα μιλούσαμε για ένα άλλο θεσμό, μια άλλη βιομηχανία, ένα άλλο Χόλιγουντ.

Ορέστης Ανδρεαδάκης

Ποιοί θα κερδίσουνOscarΠοιοί θέλουμε να κερδίσουν
«Avatar» ή «The Hurt Locker»Ταινία«Αδωξοι Μπάσταρδη» ή «Ένας Σοβαρός Άνθρωπος»
Τζεφ Μπρίτζες, «Crazy Heart»Α' ΑνδρικόςΚόλιν Φερθ «Ενας Άνδρας Μόνος»
Σάντρα Μπούλοκ, «The Blind Side»Α' ΓυναικείοςΚάρεϊ Μάλιγκαν, «Μια Κάποια Εκπαίδευση»
Κρίστοφερ Βαλτζ, «Αδωξοι Μπάσταρδη»Β' ΑνδρικόςΚρίστοφερ Βαλτζ, «Αδωξοι Μπάσταρδη»
Μονίκ, «Μονάκριβη»Β' ΓυναικείοςΑννα Κέντρικ, «Ραντεβού Στον Αέρα»
Κάθριν Μπίγκελόου, «The Hurt Locker»ΣκηνοθεσίαΚουέντιν Ταραντίνο, «Αδωξοι Μπάσταρδη»
Μαρκ Μπόουλ, «The Hurt Locker»Πρωτ. ΣενάριοΚουέντιν Ταραντίνο, «Αδωξοι Μπάσταρδη»
Τζέισον Ράιτμαν, Σέλντον Τέρνερ, «Ραντεβού Στον Αέρα»Διασκ. ΣενάριοΤζέσε Αρμστρονγκ, Σάιμον Μπλάκγουελ, «Πόλεμος Εκτός Προγράμματος»
«Λευκή Κορδέλα» , Μίκαελ Χάνεκε (Γερμανία)Ξεν. Ταινία«Λευκή Κορδέλα» , Μίκαελ Χάνεκε (Γερμανία)
«Ψηλά Στον Ουρανό»Κιν. σχέδια«Ψηλά Στον Ουρανό»
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ