Κυνηγώντας το Όσκαρ: Τα στάνταρ και τα ερωτηματικά στη φετινή κούρσα των βραβείων

2012-12-05 15:44:46
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Ήρθε πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που ο μαραθώνιος των βραβείων ξεκινά και δίνει το έναυσμα για στοιχήματα - ας επιχειρήσουμε κάποιες πρώτες προβλέψεις λοιπόν για τα φετινά Όσκαρ.

Ήρθε πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου: οι μεγαλύτερες (γιατί δεν είναι πάντα οι καλύτερες) ταινίες της σεζόν ξεκινούν τον μαραθώνιο των απονομών, των κόκκινων χαλιών και των διάφορων δημόσιων εμφανίσεων προς προώθηση της δουλειάς τους, με τελικό στόχο – τι άλλο; - τον ευχαριστήριο λόγο στα Όσκαρ αγκαλιά με το πολυπόθητο βραβείο.

Οι τελευταίες από τις επικρατέστερες υποψήφιες ταινίες έχουν πια προβληθεί και πλέον έχουμε μια γενική εικόνα για το πώς θα κινηθεί η φετινή κούρσα, με μόνη εξαίρεση το «Django, ο Τιμωρός» του Κουέντιν Ταραντίνο, για το οποίο έχουν ακουστεί μόνο κάποια σύντομα (και θετικά) σχόλια στο twitter - ας επιχειρήσουμε λοιπόν κάποιες πρώτες προβλέψεις για το ποιες ταινίες και συντελεστές αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και ίσως να αναδειχθούν και νικητές, εν όψει της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για Χρυσές Σφαίρες και Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών την επόμενη εβδομάδα.

Η κατηγορία Καλύτερης Ταινίας είναι αναπάντεχα δυνατή

Ενώ η επέκταση του αριθμού των υποψηφίων για Καλύτερη Ταινία στις δέκα έχει στο παρελθόν καταλήξει σε, ας τις πούμε, αμφιλεγόμενες επιλογές (ζούμε σε ένα κόσμο που το «The Blind Side» και το «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» ήταν υποψήφια για Όσκαρ – συγνώμη, Σάντρα Μπούλοκ), η φετινή χρονιά προσφέρει ευτυχώς μια καλή γκάμα επιλογών.

Η συμμετοχή των «Επιχείρηση: Argo», «Λίνκολν», «Οι Άθλιοι», «Silver Linings Playbook», «Η Ζωή του Πι» και «Zero Dark Thirty» θεωρείται σίγουρη, ενώ και τα «The Master» και «Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι» λογικά θα χωρέσουν στη δεκάδα, με μπαλαντέρ την «Αγάπη» και ίσως – ελπίζουμε – και το «Μυθικά Πλάσματα του Νότου».

Είναι ακόμα νωρίς να γίνουν προβλέψεις για τον τελικό νικητή αλλά το «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου είναι η ταινία με το μεγαλύτερο μομέντουμ αυτή τη στιγμή, χάρη στις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η δουλειά της, μομέντουμ που θεωρητικά μόνο «Οι Άθλιοι» μπορούν να ξεπεράσουν.

Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα πάει σε προηγούμενο νικητή

Κάθριν Μπίγκελοου («Zero Dark Thirty»), Στίβεν Σπίλμπεργκ («Λίνκολν») και Τομ Χούπερ («Οι Άθλιοι») είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι και έχουν όλοι στο παρελθόν ανακηρυχθεί νικητές. Ακόμη και το αουτσάιντερ, Μπεν Άφλεκ, έχει ένα στη συλλογή του, το Όσκαρ Σεναρίου για τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ».

Το μεγαλύτερο ντέρμπι θα είναι στην κατηγορία της Α’ Γυναικείας Ερμηνείας

Σε όποια άλλη χρονιά η Μαριόν Κοτιγιάρ θα προετοίμαζε τον δεύτερο ευχαριστήριο λόγο της για την εξαιρετική δουλειά της στο «Σώμα με Σώμα». Φέτος όμως θα αναμετρηθεί με την συγκλονιστική Εμανουέλ Ριβά (στην ηλικιακά φιλική προς το κοινό της Ακαδημίας «Αγάπη»), την επίσης καταπληκτική Τζένιφερ Λόρενς του «Silver Linings Playbook» και την Τζέσικα Τσαστέιν που κρατά όλο το «Zero Dark Thirty» πάνω της. Μερικά από τα καλύτερα σχόλια της καριέρας της συγκεντρώνει και η Έλεν Χαντ για το «Μαθήματα Ενηλικίωσης» αλλά η ταινία δεν έχει αρκετά υψηλό προφίλ για να την βοηθήσει στις πιθανότητές της.

Από την άλλη, η Β’ Γυναικεία Ερμηνεία είναι ό,τι πιο κοντινό σε σιγουράκι

Αν Χάθαγουεϊ, μην κάνεις την έκπληκτη όταν κερδίσεις το Όσκαρ (και όλα τα ενδιάμεσα βραβεία, εννοείται) για τους «Άθλιους» ή πιο συγκεκριμένα για το βασικό σου τραγούδι «I Dreamed a Dream» - το λένε όλοι, και το λένε μήνες.

Η κατηγορία Α’ Ανδρικής Ερμηνείας φλερτάρει με το χαρακτηρισμό 'βαρετή'

Το ότι ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα διεκδικήσει με αξιώσεις το Όσκαρ το ξέραμε από τότε που ανακοινώθηκε ότι δέχθηκε το ρόλο του Αβραάμ Λίνκολν. Οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την τόσο μπαγιάτικη εκτίμηση είναι ο Γιοακίν Φίνιξ του «The Master»(που όμως μπορεί και να έχασε έδαφος με τις πρόσφατες δηλώσεις του), ο Χιου Τζάκμαν των «Άθλιων» ή ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν της «Αγάπης». Για χάρη του σασπένς και μόνο, το ελπίζουμε.

Η Β’ Ανδρική Ερμηνεία είναι η πιο απρόβλεπτη κατηγορία

Μπορεί να μην είναι η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία αλλά φέτος αποδεικνύεται και η πιο διασκεδαστική για προβλέψεις, αφού σχεδόν κανένα όνομα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο. Ο «Master» Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν είναι ίσως πιο κοντά (χάρη και στην βράβευσή του στην Βενετία) ενώ ο Τόμι Λι Τζόουνς είναι το καλύτερο πράγμα στη δική του ταινία («Ποτέ Δεν είναι Αργά»). Ίσως πρέπει να υπολογίζουμε και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο του «Django» ή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο του «Silver Linings Playbook»;

«Οι Άθλιοι», το «Λίνκολν» και το «Χόμπιτ» θα βαρεθούν να μετρούν υποψηφιότητες, αλλά όχι απαραίτητα και νίκες

Μακράν οι πιο εντυπωσιακές παραγωγές, αυτές που προσφέρονται για τα βραβεία των τεχνικών και συμπληρωματικών κατηγοριών – προσθέστε σε αυτά και τη «Ζωή του Πι», για τα οπτικά εφέ τουλάχιστον, γιατί απλώς θα είναι έγκλημα αν δεν το πάρει.

Τα ντοκιμαντέρ πάλι θα διχάσουν

Είναι μια περίεργη κατηγορία, με τάση στις αμφιλεγόμενες αποφάσεις (αν θέλετε απόδειξη, πέρσι το «Senna» δεν ήταν καν στην πεντάδα!) και φέτος η μουρμούρα έχει ήδη ξεκινήσει με τον αποκλεισμό της «Βασίλισσας των Βερσαλλιών» και του «West of Memphis».

Εμείς από την άλλη χαιρόμαστε για την παρουσία των «Ai Weiwei: Never Sorry», «Bully» και «Searching for Sugar Man», που επιλέξαμε για τις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, και ελπίζουμε να συνεχίσουν στην τελική πεντάδα.

  • Όσκαρ: Καλύτερη ταινία η «Επιχείρηση: Argo» - Ο Ντάνιελ ντέι Λιούις σήκωσε το τρίτο!

    Ο Μπεν Άφλεκ κατάφερε να δει τελικά την ταινία του να αποσπά τη μεγαλύτερη διάκριση της Ακαδημίας, το όσκαρ καλύτερης ταινίας, χωρίς βραβείο για τον ίδιο στην καρέκλα του σκηνοθέτη. [...]

  • Εφιάλτης στο δρόμο για τα Όσκαρ...

    Σε μια όχι και τόσο ζωντανή μετάδοση, η αιμοδιψής κόμισσα Μπατόρι αναλαμβάνει να παρουσιάσει για μια ακόμα φορά τις εμφανίσεις που μας στράβωσαν με τη λάμψη τους στην 85η τελετή των [...]

  • Το cinemag στα Όσκαρ!

    Η αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ ξεκίνησε. Το βράδυ της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, η ομάδα του cinemagazine.gr θα ξενυχτήσει όπως κάθε χρόνο, μεταφέροντας τον παλμό της τελετής απονομής των [...]

  • O Γιοακίν Φίνιξ πνίγεται για να σώσει τα ψάρια

    Ο Γιοακίν Φίνιξ επιστρατεύει την υποκριτική του για ένα υποβρύχιο διαφημιστικό σποτ, που γυρίζει για λογαριασμό της γνωστής φιλοζωικής οργάνωσης PETA, με την επιμέλεια του διακεκριμένου [...]

  • Η Τζέσικα Τσάστεϊν εξηγεί γιατί δε μισεί τη Τζένιφερ Λόρενς

    Τα Όσκαρ πλησιάζουν, ο ανταγωνισμός φουντώνει, αλλά καμιά φορά οι φήμες για τα μαχαιρώματα των υποψηφίων το παρακάνουν. Φέτος δύο όμορφες πρωταγωνίστριες, υποψήφιες για Όσκαρ πρώτου [...]

  • Η πιο εντυπωσιακή αφίσα των Όσκαρ

    Σε μία αφίσα έκλεισε τα 85 χρόνια των βραβείων Όσκαρ ο γνωστός γραφίστας Όλι Μος, ο οποίος σχεδίασε ένα αγαλματίδιο για καθεμιά από τις ταινίες που κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας [...]

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ