Οι σκηνοθέτες της χρονιάς και ο αφανισμός της μεσοαστικής ταινίας τον καιρό της κρίσης

2016-01-05 09:52:50
Από τον Πάνο Γκένα

«Οσο πιο ταπεινός, τόσο το καλύτερο». To Hollywood Reporter συγκέντρωσε τους σκηνοθέτες που ξεχώρισαν φέτος για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Σκηνοθέτες που έχουν φιλόδοξο και προσωπικό όραμα πίσω από την κάμερα, έχουν παραδώσει διαπιστευτήρια και φέτος επιστρέφουν με μερικούς από τους πιο σημαντικούς τίτλους της χρονιάς.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο («Οι Μισητοί 8»), ο Ρίντλεϊ Σκοτ («Η Διάσωση»), ο Ντέιβιντ Ο.Ράσελ («Joy»), ο Ντάνι Μπόιλ («Στιβ Τζομπς»), ο Τομ Χούπερ («Το Κορίτσι από τη Δανία») και ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Η Επιστροφή»), συναντήθηκαν με αφορμή την ετήσια πρόσκληση του Hollywood Reporter για μία συζήτηση που περιλάμβανε πολλή αγάπη για το σινεμά, αποκαλύψεις και την καλλιτεχνική ευθύνη τον καιρό της κρίσης.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κινηματογράφος σήμερα, ο Ταραντίνο απάντησε πως υπάρχουν φιλοσοφικά προβλήματα με τις σημερινές ταινίες, γεγονός που τον κάνει να μην ανυπομονεί πλέον να τις δει, ο Σκοτ παρατηρεί πως η γενική ποιότητα είναι χαμηλή και ο Ινιαρίτου εντοπίζει πως ο ανεξάρτητος κινηματογράφος έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση και παράλληλα το όραμα της μεγάλης οθόνης έχει φθηνύνει: «ό,τι έχει συμβεί στην παγκόσμια οικονομία συμβαίνει και στον κινηματογράφο. Υπάρχει το 99% και το 1%. Κυκλοφορούν εξαιρετικά ακριβές ταινίες ή φιλμ μικρού προϋπολογισμού. Οι ταινίες της μεσαίας τάξης εξαφανίζονται», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της κουβέντας ο Ταραντίνο ομολογεί πως σκέφτεται να αποσυρθεί αφού ολοκληρώσει 10 ταινίες, ο Τομ Χούπερ μοιράζεται την αγάπη του για τους ηθοποιούς «οι μεγάλοι ηθοποιοί σκέφτονται όπως ο σκηνοθέτης» και ο Ινιαρίτου υπερασπίζεται την απόφαση να γυρίσει την «Επιστροφή» με χρονολογικά σειρά.

Δείτε τα βίντεο παρακάτω:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ