Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοινώνει αλλαγές σε κατάσταση πανικού

2016-01-23 10:14:35
Από τον Πάνο Γκένα

Σε ομόφωνη ψηφοφορία την Πέμπτη το βράδυ (21/1), το Διοικητικό Συμβούλιο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών ενέκρινε μια σειρά από σαρωτικές, ουσιαστικές αλλαγές που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ακαδημία και τα μέλη της συναφή με το κοινωνικό, καλλιτεχνικό, δημιουργικό παρόν.

Μετά τις διαμαρτυρίες των Τζορτζ Κλούνεϊ, Ιντρις Ελμπα, Σπάικ Λι, Τζέιντα Πίνκετ Σμίθ και φυσικά τον καταιγισμό σχολίων από τον Τύπο και το κοινό σε social media, για τον τρόπο που αποκλείστηκαν οι μαύροι ηθοποιοί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τις οσκαρικές υποψηφιότητες, η Ακαδημία αποφάσισε να εξυγιάνει το σύστημα ψηφοφορίας αι δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών και λοιπών μελών μέχρι το 2020.

«Η Ακαδημία πρόκειται να πρωτοστατήσει χωρίς να περιμένει τη βιομηχανία για να καλύψει τις διαφορές», δήλωσε η Πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Αιζακς. «Αυτά τα νέα μέτρα όσον αφορά την οργάνωση και το δικαίωμα ψήφου, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και θα ξεκινήσουν μία σημαντική διαδικασία αλλαγής της σύνθεσης των μελών μας».

Από αυτό το έτος λοιπόν η εγγραφή των μελών θα διαρκεί 10 χρόνια και θα ανανεώνεται αν το μέλος παραμένει δραστήριο στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Τα μέλη θα λαμβάνουν δικαίωμα ψήφου εφ'όρου ζωής αν συμπληρώνουν τρεις δεκαετίες ως ενεργά μέλη, αν έχουν κερδίσει ή αν έχουν προταθεί για Όσκαρ. Η Ακαδημία θα εφαρμόσει το μέτρο αναδρομικά και για τα σημερινά μέλη και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα δηλώνονται ως ομότιμα μέλη, που ωστόσο δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ταυτόχρονα, η Ακαδημία θα ενισχύσει την παραδοσιακή διαδικασία, κατά την οποία τα σημερινά μέλη προτείνουν νέα, με μία φιλόδοξη και παγκόσμια εκστρατεία για τον εντοπισμό νέων ειδικευμένων μελών που εκπροσωπούν την επιθυμητή ποικιλομορφία. Το μέτρο θα ενισχύσει άμεσα την ποικιλομορφία στο Δ.Σ. και η Ακαδημία θα δημιουργήσει τρεις νέες θέσεις κυβερνήτη που θα διορίζονται από τον Πρόεδρο και θα έχουν τριετή θητεία.

Η Ακαδημία θα λάβει επίσης άμεση δράση για την υποστήριξη της διαφορετικότητας με την προσθήκη νέων μελών που δεν θα έχουν διοικητικές, εκτελεστικές θέσεις, αλλά θα συμμετέχουν στις επιτροπές, κάτι που θα επιτρέψει στα νέα μέλη την ευκαιρία να γίνουν πιο ενεργοί στη λήψη αποφάσεων και θα βοηθήσει τόσο στην οργάνωση, όσο και στον εντοπισμό νέων ηγετών.

Αν τα νέα μέτρα θα μεταφράζονται σε υποψηφιότητες/βραβεύσεις που θα περιλαμβάνουν νέα ταλέντα, ποικιλομορφία στη θεματική, καλλιτεχνική ανάπτυξη και αντισυμβατικές προτάσεις, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Μέχρι τότε ας δούμε αν η παραγωγή θα «ξαραχνιάσει» τη φετινή τελετή. Μία τελετή στην οποία ο οικοδεσπότης Κρις Ροκ άθελά του ξεχωρίζει σαν τη «μύγα μέσα στο γάλα».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ