Η #1 στιγμή των Όσκαρ: Ο Τσάρλι Τσάπλιν παίρνει τιμητικό και το κοινό χειροκροτά για 12 λεπτά

2016-02-26 15:36:37
Από τον Πάνο Γκένα

Η επιστροφή του Τσάρλι Τσάπλιν στο Χόλιγουντ για να δεχτεί το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας το 1972 παραμένει μια από τις πιο θρυλικές στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ.

Ο Τσάπλιν υπήρξε σπουδαίος. Την εποχή του βωβού κινηματογράφου δεν βοήθησε απλά στη δημιουργία ταινιών, ήταν ο πιο δημοφιλής και αναγνωρίσιμος σταρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας δημιουργός - αναφορά. Στην δεκαετία του ’30 η περσόνα του μικρού αλητάκου που επιμελώς έχτιζε από ταινία σε ταινία, οδήγησε σε έναν εύγλωττο ριψοκίνδυνο καλλιτέχνη με πολιτική θέση και εκφραστικό θάρρος. Μετά τον ανατρεπτικο «Κύριο Βερντού», την πιο παρεξηγημένη δημιουργία του, ο Τσάπλιν δέχτηκε την σφοδρή επίθεση των συντηρητικών κύκλων που τον κατηγορούσαν ως «διεφθαρμένο» και «κομμουνιστή» (διαβάστε περισσότερα για τον «Κύριο Βερντού» εδώ).

Οι αντιδράσεις τον έκαναν να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1952 και η αυτοεξορία του διήρκησε 20 χρόνια. Τελικά, το 1971, αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ακαδημίας να επιστρέψει στην πόλη που τον έκανε διάσημο για να παραλάβει ένα τιμητικό Όσκαρ. Ο Τσάπλιν δεν ήταν απλά θρύλος, ήταν ένα κινηματογραφικό έμβλημα. Παρακολουθώντας κανείς το παρακάτω βίντεο μπορεί να νιώσει ότι εκείνη τη βραδιά όλοι ήταν ηλεκτρισμένοι, από το γεγονός και μόνο ότι βρίσκονταν στον ίδιο χώρο μ’ αυτόν.

Αυτή η ατμόσφαιρα κράτησε μέχρι το τέλος της τηλεοπτικής μετάδοσης, ακόμα και μετά την βράβευση του «Ανθρώπου από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο τότε Πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντάνιελ Τάραντας, ανέβηκε έπειτα στην σκηνή για να παρουσιάσει ένα σύντομο φιλμικό κλιπ-ρετροσπεκτίβα της καριέρας του Τσάπλιν.

Όταν άναψαν τα φώτα, ο Τσάπλιν βρισκόταν ήδη στη σκηνή, και το κοινό σηκώθηκε όρθιο για να χαρίσει στον μεγάλο καλλιτέχνη, το πιο θερμό και διαρκές χειροκρότημα στην ιστορία του θεσμού. Η έκπληξη και η συγκίνησή του ήταν εμφανείς, βλέποντας όλο το Χόλυγουντ της εποχής να τον χειροκροτεί με θαυμασμό και σεβασμό. Αυτό που ακολούθησε (με τον Τζακ Λέμον να συνεισφέρει αποφασιστικά στη συγκινησιακή φόρτιση της στιγμής), είναι πραγματικά κάτι που αξίζει να δείτε και να αποθησαυρίσετε.

Απολαύστε το, εδώ:

Μείνετε συντονισμένοι στο ΣΙΝΕΜΑ! Την Κυριακή 10 Μαρτίου οι συντάκτες του cinemagazine.gr θα παρακολουθήσουν την 96η Τελετή Απονομής των Όσκαρ και θα ενημερώνουν διαρκώς σάιτ και σελίδες των social media με νέα και νικητές. Βάλτε κανάτες καφέ και ξενυχτήστε μαζί μας!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ