Η πρώτη διεμφυλική τραγουδίστρια υποψήφια για Όσκαρ, δηλώνει πώς θα μποϋκοτάρει τη φετινή Απονομή

2016-02-26 10:29:30
Από τον Γιάννη Σμοΐλη

Με τις διαμαρτυρίες για θέματα ρατσισμού, διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, στις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, να μην έχουν τέλος, τώρα και η διεμφυλική τραγουδίστρια του - υποψήφιου για Όσκαρ Τραγουδιού- «Manta Ray», (που βρίσκεται στο ντοκιμαντέρ «Racing Extinction»), εξήγησε, με γράμμα που έγραψε, για ποιο λόγο θα μποϋκοτάρει την φετινή Απονομή της Ακαδημίας.

«Θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι στην καρδιά τους έχουν το καλύτερο για μας, ανεμίζοντας σημαίες για την πολιτική της ταυτότητας και για ψευδή ηθικά ζητήματα», υποστηρίζει η τραγουδίστρια στο κείμενό της για το Pitchfork.

Η Anohni Pens (πρώην Antony από τους Antony and the Johnsons), που είναι η πρώτη διεμφυλική τραγουδίστρια που προτείνεται για Όσκαρ, δηλώνει ότι θα μποϋκοτάρει την τελετή της 28ης Φεβρουαρίου, γιατί δεν της ζητήθηκε να ερμηνεύσει το κομμάτι της ζωντανά, το βράδυ της Απονομής.

Στην αρχή του άρθρου της, η Pens σημειώνει: «Είμαι η μόνη διεμφυλική ερμηνεύτρια που προτάθηκε ποτέ για βραβείο από την Ακαδημία, και γι’ αυτό ευχαριστώ όλους τους καλλιτέχνες που με πρότειναν». Αλλά προσθέτει στη συνέχεια:

«Βρισκόμουν στην Ασία όταν έμαθα τα νέα. Έτρεξα στο σπίτι προκειμένου να ετοιμάσω κάτι, σε περίπτωση που ζητούνταν από τους υποψήφιους για το καλύτερο τραγούδι, να ερμηνεύσουν επί σκηνής. Όλοι με καλούσαν για να μου εκφράσουν τα ενθουσιώδη συγχαρητήριά τους. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Σαμ Σμιθ, η Lady Gaga και ο Weeknd αποκαλύφθηκαν ως ερμηνευτές της βραδιάς με περισσότερους καλλιτέχνες έτοιμους να “ανακοινωθούν σύντομα”. Μπερδεμένη, έκατσα και περίμενα. Θα ερχόταν κάποιος σε επαφή; Αλλά περνούσε ο καιρός, και δεν άκουγα τίποτα. Παράλληλα, οι άνθρωποι με πολιορκούσαν με ερωτήσεις, για το αν θα ερμηνεύσω τελικά».

Όντως, η Lady Gaga, ο Σαμ Σμιθ και ο Weeknd, θα ερμηνεύσουν ζωντανά τα τραγούδια τους για τις ταινίες, «Hunting Ground», «Spectre» και «Οι Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι», αντίστοιχα, ενώ ο τραγουδιστής των Foo Fighters, Ντέιβ Γκρολ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποψήφιος σε καμιά κατηγορία, έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα σπέσιαλ σόου, τη νύχτα της τελετής.

«Όλοι μου είπαν ότι όπως και να ‘χει, οφείλω να παρευρεθώ, ότι μια βόλτα στο κόκκινο χαλί θα είναι, σε κάθε περίπτωση, “καλή για την καριέρα μου”. Χθες βράδυ προσπάθησα να αναγκάσω τον εαυτό μου να μπει σε ένα αεροπλάνο για το Λος Άντζελες, για όλες τις εκδηλώσεις, τις σχετικές με τους υποψηφίους, αλλά τα αισθήματα της ντροπής και του θυμού με κράτησαν πίσω, και δεν μπορούσα να μπω στο αεροπλάνο», συνεχίζει η Πενς.

Η οργή της στρέφεται εναντίον όλου του αμερικανικού συστήματος και της λατρείας της Αμερικής για τα χρήματα, αποκαλώντας τους διάσημους, «τρόπαια μιας βιομηχανίας δισεκατομμυριούχων, που η μόνη της πρόθεση είναι να σε εκμεταλλευτεί, προκειμένου να της δώσεις τη συγκατάθεσή σου και όλα σου τα λεφτά».

Η Anohni κλείνει το κείμενό της, γράφοντας: «Η Αμερική, μια χώρα που δεν περιορίζεται πια από φυσικά σύνορα, φιλοδοξεί μόνο να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και έλεγχο. Θέλω να μεγιστοποιήσω τη χρησιμότητά μου, και να συνηγορήσω υπέρ της διατήρησης της βιολογικής διαφορετικότητας και της επιδίωξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μέσα στη σφαίρα της επιρροής μου.»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ