O Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

O Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ

Antoinette dans les Cevennes

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία, Βέλγιο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Καρολίν Βινιάλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Καρολίν Βινιάλ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λορ Καλαμί, Μπενζαμάν Λαβέρν, Ολίβια Κοτ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σιμόν Μποφίς
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ματέι Μπρατέσκο
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97
    ΔΙΑΝΟΜΗ: χFilmtrade
    O Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ

Η Λορ Καλαμί παίρνει τα βουνά καβάλα σε έναν γάιδαρο για να βρει τον εραστή της, σε μια ταινία που πληροί τα στοιχειώδη μιας ξέγνοιαστης θερινής προβολής.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Πέρα από το ταλέντο, χρειάζεσαι και τη βοήθεια της τύχης. Η Λορ Καλαμί είχε κλείσει τα σαράντα και είχε καταγράψει μικρούς ρόλους σε διάφορες παραγωγές, όταν την προσέλαβαν στη γαλλική σειρά «Dix Pour Cent», μια σατιρική κομεντί που διαδραματιζόταν στα γραφεία μιας εταιρείας ατζέντηδων και στην οποία συμμετείχαν διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, υποδυόμενοι τον εαυτό τους. Χρειάστηκαν άλλες δυο σεζόν, ώστε ο χαρακτήρας της Νοεμί να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί από αδιάκριτη διοικητική υπάλληλος σε εκφραστή του amour fou στη σειρά. Χρειάστηκε και η συνδρομή του Netflix, το οποίο έκανε τη σειρά διεθνή επιτυχία.

Έτσι, το 2020 η Καλαμί βρέθηκε στα 45 της με το πρώτο της πρωταγωνιστικό όχημα και με ένα ανέλπιστο Σεζάρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία στην οποία αναφερόμαστε, ο «Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ», φτάνει στις ελληνικές αίθουσες σήμερα, με την Καλαμί έχει γίνει περιζήτητη στο μεταξύ. Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική Ακαδημία επέλεξε να χρυσώσει μόνο την υποψηφιότητα της Καλαμί από τις οκτώ που είχε η ταινία εκείνη την (κουτσουρεμένη) χρονιά. Στον ρόλο μιας δασκάλας που (κυριολεκτικά) παίρνει τα βουνά για να συναντήσει τον παντρεμένο εραστή της, ο οποίος ακύρωσε τις διακοπές τους ώστε να διασχίσει το «μονοπάτι του Στίβενσον» στην οροσειρά Cevennes μαζί με σύζυγο και κόρη, η Καλαμί θα επιδείξει ανεπιτήδευτη χάρη, έκτακτο κωμικό χρονισμό και θα αποδώσει με πείσμα και περηφάνια όλες τις στιγμές που στους έξω ίσως φαίνονται αξιοθρήνητες, μα στο μυαλό του ερωτευμένου φαντάζουν ηρωικές και αναπόφευκτες, συμβαίνουν από ενδιάθετο φρόνημα προς την κατάστασή του. Θα μας θυμίσει ,έτσι, τις φορές που υπήρξαμε κι εμείς τέτοιοι, ηρωικοί και αξιοθρήνητοι, τυφλωμένοι από έρωτα ή από καπρίτσιο – δυσδιάκριτα τα όρια.

Θα μπορούσες να διαβάσεις την ταινία και ως κωμωδία «κολλητών», αν ο αξιαγάπητος γαϊδαράκος Πίτερ, που αποδεικνύεται έκτακτος straight guy απέναντι στον κωμικό οδοστρωτήρα της Καλαμί, είχε περισσότερο φιλμικό χρόνο. Aν αφαιρέσεις το κόμμα στον ελληνικό τίτλο, θα βρεις και έναν (αυτονόητο) παραλληλισμό με τον εραστή της Αντουανέτ, αλλού, όμως, αναφέρεται η σχέση της Αντουανέτ με τον γάιδαρο, όπως θα διαπιστώσεις στα τελευταία λεπτά της ταινίας. Η καταπράσινη οροσειρά Cevennes είναι ένας εξίσου μαγνητικός τρίτος πρωταγωνιστής, κατά τα άλλα το σενάριο δεν βοηθά την πρωταγωνίστρια όσο θα έπρεπε, μοιάζει να κυνηγά μύγες με την ουρά του μετά την πρώτη ώρα, όπως ο Πίτερ.

Δεν βαριέσαι, τουλάχιστον το φιλμ πληροί τα στοιχειώδη μιας ξέγνοιαστης θερινής προβολής.   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • O Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ
  • O Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ