Ασανσέρ για Δολοφόνους - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ασανσέρ για Δολοφόνους

Ascenseur pour l' échafaud

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1958
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λουί Μαλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Λουί Μαλ, Ροζέρ Νιμιέ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ζαν Μορό, Μορίς Ρονέ, Λίνο Βεντούρα
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ανρί Ντεκέ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάιλς Ντέιβις
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Summer Classics
    Ασανσέρ για Δολοφόνους

Με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του πολυβραβευμένου (με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και 2 Χρυσούς Λέοντες στο Φεστιβάλ της Βενετίας μεταξύ άλλων) Γάλλου σκηνοθέτη Λουί Μαλ, το εμβληματικό φιλμ νουάρ «Ασανσέρ για Δολοφόνους» έρχεται και πάλι στις οθόνες των θερινών κινηματογράφων, με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Ο Ζουλιέν και η Φλοράνς έχουν οργανώσει ένα αλάθητο σχέδιο για να δολοφονήσουν τον σύζυγό της και να το κάνουν να φανεί σαν αυτοκτονία. Μόνο που ένα απρόβλεπτο γεγονός φέρνει τον Ζουλιέν εγκλωβισμένο σε ένα ασανσέρ και τη Φλοράνς να περιπλανιέται στο νυχτερινό Παρίσι αναζητώντας τον, ενώ η απρόβλεπτη εμπλοκή ενός άλλου νεαρού ζευγαριού περιπλέκει θανάσιμα τα πράγματα.

Ένα ζευγάρι παράνομων εραστών. Ένα φαινομενικά τέλειο έγκλημα. Μια απεγνωσμένη νύχτα στο Παρίσι. To «Ασανσέρ για Δολοφόνους», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λουί Μαλ τοποθέτησε μια και καλή στον κινηματογραφικό χάρτη τον μόλις 24χρονο σκηνοθέτη και τη σαγηνευτική πρωταγωνίστριά του, Ζαν Μορό. Με φυσικό φως που για πρώτη φορά άγγιξε με τόσο αισθησιασμό το πρόσωπο της και με προφανείς αναφορές στην παράδοση του αμερικανικού νουάρ, ο Μαλ προσπάθησε να αφηγηθεί την ιστορία ενός αποτυχημένου τέλειου εγκλήματος σαν να σκηνοθετούσε έναν μεταμοντέρνο εφιάλτη ή μια κλειστοφοβική σπουδή πάνω στις ανθρώπινες επιθυμίες κατασκευασμένη με τη λογική ενός θρίλερ.

Αποπνικτικό σασπένς, μοιραίος ρομαντισμός, ατμοσφαιρική ασπρόμαυρη φωτογραφία, ακαταμάχητη απεικόνιση της γαλλικής πρωτεύουσας και το θρυλικό πλέον τζαζ σάουντρακ του Μάιλς Ντέιβις συμπληρώνουν αυτό το υπνωτιστικό, κλειστοφοβικό θρίλερ που έμελλε να σημαδέψει το γαλλικό σινεμά, ορίζοντας ταυτόχρονα όλα όσα ενώνουν και χωρίζουν τον Λουί Μαλ από την επερχόμενη έκρηξη της Nouvelle Vague. Ο Μαλ δημιούργησε το φιλμ αναμειγνύοντας τα πρώτα ψήγματα του κινήματος και με το αλάνθαστο ταλέντο του στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων παρέδωσε ένα ασπρόμαυρο απαστράπτον φιλμ, ένα από τα πιο κλασικά στην ιστορία του σινεμά.

Ασανσέρ για Δολοφόνους Trailer from Summer Classics on Vimeo.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ασανσέρ για Δολοφόνους
  • Ασανσέρ για Δολοφόνους