Ελκάνο και Μαγγελάνος, Ο Πρώτος Περίπλους της Γης - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ελκάνο και Μαγγελάνος, Ο Πρώτος Περίπλους της Γης

Elcano & Magellan, The First Voyage around the World

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισπανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χόσε Αντόνιο, Γκαρμπίνιε Λοσάνα
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Άνχελ Αλόνσο
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Χάρης Αριστείδους, Μάρκος Δρουσιώτης, Μένιος Σωτηρέλλης, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Μαρία Κάνθερ, Μαρία Μαχλαμούζη
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    Ελκάνο και Μαγγελάνος, Ο Πρώτος Περίπλους της Γης

Η περιπέτεια του πρώτου περίπλου της Γης μέσα από τα μάτια των θαλασσοπόρων της αποστολής, έχει πυξίδα μία μεροληπτική και υπεραπλουστευμένη εξιστόρηση των γεγονότων.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος, επικεφαλής της αποστολής που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης και ο εξερευνητής Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο, που ανέλαβε ως καπετάνιος και ολοκλήρωσε το ταξίδι, είναι τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας κινουμένων σχεδίων από την Ισπανία, που έχει στόχο να εκπαιδεύσει μεροληπτικά και ανώδυνα το ανήλικο κοινό για ένα ιστορικό ταξίδι.

Το θέμα προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να αποτυπωθούν στα κινούμενα κάδρα πολύχρωμα εξωτικά τοπία, αλλά τα γεγονότα απλοποιούνται με το (παρεξηγημένο) φίλτρο της ανήλικης/παιδικής στόχευσης σε σχηματικές αντιθέσεις που δημιουργούν προβληματισμούς αναφορικά με την απεικόνιση των βασικών χαρακτήρων, των γηγενών πληθυσμών, τα κίνητρα, αλλά και την βία που ασκήθηκε. 

Οι Χόσε Αντόνιο και Γκαρμπίνιε Λοσάνα «σκιτσάρουν» με αδρές γραμμές την Ιστορία υπερθεματίζοντας τον ήρωα Ελκάνο (βασκική παραγωγή γαρ), τυποποιούν σε βαθμό παρεξήγησης την συμμετοχή των Πορτογάλων στην αποστολή και υπηρετούν το κλισέ των «άγριων ιθαγενών» προς χάριν μιας χαλαρής, χιουμοριστικής περιπέτειας κινουμένων σχεδίων που θέλει να αψηφά τις φουρτούνες, αλλά σφάλλει με διακρίσεις. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο εκπαίδευσης που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται με μονομέρεια και υποκειμενικότητα γιατί οι μικροί θεατές έχουν αποδείξει πως μπορούν να διαχειριστούν με ενσυναίσθηση την αλήθεια. Κάτι ξέρει η Ντίσνεϊ και δεν ακουμπά στο «ζωντανό» φρεσκάρισμα του κλασικού καταλόγου της την ιστορία της «Ποκαχόντας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ελκάνο και Μαγγελάνος, Ο Πρώτος Περίπλους της Γης
  • Ελκάνο και Μαγγελάνος, Ο Πρώτος Περίπλους της Γης