Lightyear - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Lightyear

Lightyear

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άνγκους ΜακΛέιν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζέισον Χίντλεϊ
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Ορφέας Αυγουστίδης, Ξένια Ντάνια, Βασίλης Παπαστάθης, Jerome Kaluta, Τέτα Κωνσταντά, Κώστας Δαρλάσης
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάικλ Τζιακίνο
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Lightyear

Η σπάνια αστοχία της Pixar με ένα συμβατικό, ανέμπνευστο spin-off σε ένα franchise που μέχρι σήμερα αριθμούσε μόνο επιτυχίες.  

Από τον Γιάννη Βασιλείου

«Το 1995 ένα παιδί με το όνομα Άντι πήρε δώρο ένα παιχνίδι βασισμένο σε μια ταινία. Το Lightyear είναι αυτή η ταινία». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η νέα ταινία της Pixar, σε περίπτωση που απορούσατε για τη σύνδεσή της με το franchise του «Toy Story». Στην πιο επιτυχημένη σειρά ταινιών της Pixar, o Mπαζ είναι ένα παιχνίδι που νομίζει ότι είναι διαγαλαξιακός ρέιντζερ. Είναι επηρμένος, μιλά με τον ανάλογο στόμφο, η εικόνα που έχει για τον εαυτό του συγκρούεται διαρκώς με την πραγματικότητα κι από τη σύγκρουση προκύπτει η κωμωδία, αλλά και η υπαρξιστική κρίση του χαρακτήρα, όταν διαπιστώνει την αλήθεια.

Τίποτα από αυτά δεν θα βρεις στο «Lightyear», που αποτελεί μια straight διαστημική περιπέτεια, ένα origin story που δεν είναι ακριβώς τέτοιο, καθώς άλλος ο Μπαζ της ταινίας, άλλος ο Μπαζ που αγαπήσαμε. Στην ταινία ένας ατυχής ελιγμός του Μπαζ στο πιλοτήριο καθηλώνει αυτόν, το διαστημόπλοιο και την ανθρώπινη αποστολή που μετέφερε σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Για να απογειωθεί το διαστημόπλοιο και να ταξιδέψει προς τη Γη, πρέπει να πετύχει μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Φορτωμένος με ενοχές για την εξέλιξη, ο Μπαζ προσπαθεί επανειλημμένα να προσεγγίσει τη συγκεκριμένη ταχύτητα μέσα σε ένα δοκιμαστικό σκάφος, μα κάθε του απόπειρα του κοστίζει αλά «Interstellar» μερικά χρόνια, καθώς όταν βρίσκεται στο διάστημα, εκείνο που κρατά λίγα λεπτά γι' αυτόν μεταφράζεται σε έτη ζωής στους ανθρώπους που βρίσκονται καθηλωμένοι στο έδαφος.

Μην περιμένετε κάποιο δοκίμιο πάνω στον χρόνο, όπως το διαστημικό μελόδραμα (αλλά και ολόκληρη η φιλμογραφία) του Νόλαν. Το εν λόγω εύρημα είναι απλά ένα από τα πολλά δάνεια από πολύ καλύτερες ταινίες που έχει την ατυχία να μας θυμίζει διαρκώς το «Lightyear». Τα ευρήματα είναι ελάχιστα,  η εικονογραφία τόσο συμβατική, που παραπέμπει στα μετριότερα επεισόδια του «Love, Death and Robots» του Netflix, η συνολική προσέγγιση, από τον χαρακτήρα ως τα set pieces, θυμίζει τις υπερηρωικές παραγωγές που μεσουρανούν στο box-office σήμερα -και θα ήταν από τις μετριότερες- ενώ το επιμύθιο είναι καλόψυχο μεν, αλλά πολυφορεμένο εντός (κι εκτός) τoυ pixarικού κανόνα. Νιαουρίζει ο Σοξ, ο ρομποτικός γατο-ακόλουθος του Μπαζ, που εκτός από την παράσταση, θα κλέψει και ποσά από τις καταθέσεις άμοιρων γονιών, αλλά δεν καταφέρνει να ζωντανέψει ένα θέαμα που πυροδοτεί το μοναδικό συναίσθημα που δεν είχε προκαλέσει ποτέ μια ταινία της Pixar μέχρι σήμερα. Εκείνο της ανίας.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Lightyear
  • Lightyear