Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού

Le Tresor du Petit Nicolas

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζιλιέν Ραπενό
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Mατιάς Γκαβαρί, Ζιλιέν Ραπενό
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιλάν Ντεμπραμπάν, Οντρέ Λαμί, Ζαν-Πολ Ρουβ, Πιερ Αρντιτί, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Rosebud .21
    Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού

Ο «Μικρός Νικόλας», που έχει μεγαλώσει με τις περιπέτειές του στο χαρτί ολόκληρες γενιές, επισκέπτεται την μεγάλη οθόνη με την τρίτη - και καλύτερη - περιπέτειά του.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο 9χρονος Νικόλας αγαπά το παιχνίδι και τους φίλους του. Όταν ο πατέρας του παίρνει προαγωγή και υποχρεούται να μετακομίσει οικογενειακώς στον νότο της Γαλλίας, η παρέα των Ανίκητων καταστρώνει ένα σχέδιο για να αποφευχθεί η απεχθής μετακόμιση: ένα κυνήγι θησαυρού.

Οι «Περιπέτειες του Μικρού Νικόλα» των Ρενέ Γκοσινί και Ζαν-Ζακ Σανπέ αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε «μεγάλο» που βρήκε στην συμμορία του άτακτου Νικόλα την σκανδαλιάρικη διαφυγή σε κάθε είδους ενήλικων «πρέπει». Οι συλλογές των ιστοριών του έχουν γαλουχήσει γενιές παιδιών από το 1956, αλλά κινηματογραφικά έχει «ζωντανέψει» στην μεγάλη οθόνη, μόλις τρεις φορές. Η νέα ταινία, σε σκηνοθεσία Ζιλιέν Ραπενό (που διαδέχθηκε τον Λοράν Τιράρντ) προσφέρει την καλύτερη «ανάγνωση».

Ο Ραπενό, γνωστός κυρίως ως σεναριογράφος των «Largo Winch» και «Βρώμικου Κόσμου», δείχνει πως αφουγκράζεται πλήρως την τρυφερότητα, αλλά και την άτακτη διάθεση, των μικρών πρωταγωνιστών του και κατ’ επέκταση του πρωτότυπου υλικού του. Σε συγγενική γραμμή με την προηγούμενη ταινία του, το επίσης παιδικής ευαισθησίας «Fourmi» (2019), ο Ραπενό βρίσκει στον «Κρυμμένο Θησαυρό» του Μικρού Νικόλα, όλα τα στοιχεία που γοητεύουν τον αναγνώστη και ενορχηστρώνει με χιούμορ και αθωότητα τις κινηματογραφικές περιπέτειες των Ανίκητων, αναδεικνύοντας περιπαιχτικά τις αντιθέσεις του σχολικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος, των φίλων και της οικογένειας. 

Στην ταινία η ρουτίνα της πεζής ζωής μεταμορφώνεται μέσα από το βλέμμα των παιδιών. Όλα όσα οι μεγάλοι νιώθουν ως βάρος, εκείνα τα εκλαμβάνουν ως παιχνίδι. Ο Ραπενό ακολουθεί το παιχνίδι τους με επιτυχία, παρότι μερικές φορές σκοντάφτει σε επαναλήψεις. Άλλωστε η δυσκολία των κινηματογραφικών διασκευών του «Μικρού Νικόλα» - και εδώ ο Ραπενό δεν την υπερσκελίζει - έγκειται στον εξομολογητικό, αυθόρμητο, γραπτό λόγο του μικρού πρωταγωνιστή, στο ειλικρινές φίλτρο (και στην ευφυή σύλληψη του Γκοσινί δηλαδή) που ξεμυαλίζει τον αναγνώστη οποιασδήποτε ηλικίας και τον συνδέει αυτόματα με τις δικές του παιδικές μνήμες.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ο «Θησαυρός» δεν αποθησαυρίζεται. Η φωτογραφία και η καλλιτεχνική διεύθυνση ενισχύουν εμφατικά κι αφοπλιστικά την ‘60s παλιομοδίτικη διάθεση, οι καλοδεχούμενες αλλαγές στο καστ ανανεώνουν τη σειρά των ταινιών και - κυρίως - το πνεύμα των Γκοσινί και Σανπέ παραμένει ευθύβολο μέσα από τα διαχρονικά μαθήματα φιλίας και εύθυμης μικροπονηριάς. Ακολουθήστε τον Μικρό Νικόλα στο κυνήγι του «Κρυμμένου Θησαυρού», θα ανακαλύψετε μία θαυμάσια οικογενειακή ταινία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού
  • Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού