Πάντα στο Κόκκινο - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Πάντα στο Κόκκινο

Turning Red

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: HΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντόμι Σι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζουλια Τσο, Ντόμι Σι
    ME TIΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Σάντρα Ο, Ρόζαλιν Τσιάνγκ, Tζέιμς Χονγκ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Λούντβιχ Γκόρανσον
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Feelgood Entertainment
    Πάντα στο Κόκκινο

Αντιμετωπίζοντας ισότιμα τον ενήλικο και τον ανήλικο θεατή, το «Πάντα στο Κόκκινο» έρχεται για να μας υπενθυμίσει τον λόγο για τον οποίο η Pixar είναι ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός παιδαγωγός των καιρών μας.

Aπό τον Γιάννη Βασιλείου

O σπουδαιότερος κινηματογραφικός παιδαγωγός των καιρών μας είναι η Pixar. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες –εσένα κοιτάζω, Illumination- δεν πασχίζει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού με παρδαλά χρώματα, διαρκή κίνηση και υστερισμούς, αντιμετωπίζοντάς το δηλαδή σαν ένα ον με ασχημάτιστη εγκεφαλική λειτουργία και θυμίζοντας εκείνους τους ενήλικες που μιλούν στα παιδιά αργά, τονίζοντας κάθε συλλαβή ξεχωριστά. Αντίθετα, το προσεγγίζει σαν ίσος προς ίσο και δεν φοβάται να το εκθέσει σε σκοτεινά στοιχεία της πραγματικότητας, εκτιμώντας ότι μια πρώτη γνωριμία του με τη σκληρή πλευρά της ζωής συνάδει, στον βαθμό που δεν του στερεί την παιδικότητά του, με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που μια καλή παιδική ταινία οφείλει να έχει. Ταυτόχρονα, απευθύνεται μέσω του συμβολισμού άμεσα στον ενήλικα, λειτουργώντας σαν μια φιλμική Μαίρη Πόπινς, προσπαθώντας δηλαδή να θεραπεύσει τα τραύματα του, να δώσει στο πληγωμένο παιδί που κρύβει μέσα του την αγκαλιά που στερήθηκε. Στις καλύτερες στιγμές τους, οι ταινίες της  Pixar λειτουργούν σαν δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες, θέτοντας σε εκκίνηση έναν διάλογο που θα συνεχιστεί για καιρό μετά την προβολή.

Το «Πάντα στο Κόκκινο» είναι μια τέτοια ταινία. Με την βασική του ηρωίδα, τη δεκατριάχρονη Μέι Λι, να μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο κόκκινο πάντα, όποτε τα συναισθήματα της εντείνονται, θα ανοίξει μια συζήτηση που στόχο έχει να ξορκίσει έναν διαχρονικό δαίμονα, που δεν είναι άλλος από τη δαιμονοποίηση της εκδηλωτικότητας, της συναισθηματικής εκτόνωσης και, γενικότερα, των αρνητικών συναισθημάτων. «Μην κλαις», «μην οργίζεσαι», «μην φοβάσαι», «μην αγχώνεσαι». Μια διαρκής απαγόρευση, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, διαιωνίζοντας το τραύμα. Με τόση καταπίεση, εύλογα κάποια στιγμή όλο αυτό το ανεκδήλωτο συναίσθημα θα μετατραπεί σε … αρκουδοειδές, το οποίο, αν δεν φροντιστεί, θα τους φάει όλους.

 Στις καλύτερες στιγμές τους, οι ταινίες της  Pixar λειτουργούν σαν δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες, θέτοντας σε εκκίνηση έναν διάλογο που θα συνεχιστεί για καιρό μετά την προβολή.

Θα ανοίξει, επίσης, συζήτηση για τα όρια παρεμβατικότητας ανάμεσα σε γονείς και τέκνα – μπορείς να φανταστείς μαμάδες με κόρες στην προβολή να κοκκινίζουν σαν το πάντα της ταινίας, βρίσκοντας τα κοινά σημεία ανάμεσα στη σχέση της Μέι Λι με την μητέρα της και στη δική τους. Σχετικές συζητήσεις, όμως, είναι ικανές να ξεκινήσουν και άλλες ταινίες της εταιρείας. Αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα και την κάνει επαναστατική, πάντα στο πλαίσιο του mainstream παιδικού animation, είναι ο τρόπος που προσεγγίζει όσα συνοδεύουν την γυναικεία εφηβεία. H δημιουργία της Ντόμι Σι θα μιλήσει όχι μόνο πλαγίως, μέσω του συμβολισμού – που, φυσικά, διέπει εντόνως κι αυτή την ταινία – αλλά και ευθέως για ζητήματα όπως η σεξουαλική αφύπνιση, οι εφηβικές ορμόνες και η γυναικεία περίοδος. Πρόκειται για μια ελευθεροστομία που δεν ξενίζει, μα εκπλήσσει ευχάριστα, σπάζοντας ένα διαχρονικό ταμπού, αυτό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της πρώτης γνωριμίας των παιδιών με το σώμα τους και τον εσωτερικό τους κόσμο.

Προσθέστε τώρα σε όλα αυτά την επιμέλεια και τη λεπτομέρεια στη σύνθεση του κάδρου, που διαθέτει σημαντικά περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το μέσο animation, την τέλη ‘90s με αρχές ‘00s φούσκα που τόσο επιτυχημένα γεννάται μέσα από ρετρό αναφορές, την πληθώρα κωμικών ευρημάτων, αλλά και τον πιο ακαταμάχητα χαριτωμένο χαρακτήρα που έπλασε μέχρι σήμερα η Pixar – κάθε φορά που βλέπεις το χνουδωτό πάντα στην οθόνη, θες να το ζουπήξεις μέχρι τελικής πτώσης- και καταλαβαίνετε γιατί το «Πάντα στο Κόκκινο» είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες που θα βιώσετε σε αίθουσα φέτος. Ευλογημένοι να ’ναι oι άνθρωποι της Pixar.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Πάντα στο Κόκκινο
  • Πάντα στο Κόκκινο