Red Notice - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Red Notice

Red Notice

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόσον Μάρσαλ Θάρμπερ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρόσον Μάρσαλ Θάρμπερ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ντουέιν Τζόνσον, Ράιαν Ρέινολντς, Γκαλ Γκαντότ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μάρκους Φέρντερερ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Στιβ Τζαμπλόνσκι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Red Notice

Το «Red Notice» προσκαλεί τρία βαριά ονόματα της δράσης (Ντουέιν Τζόνσον, Γκαλ Γκαντότ, Ράιαν Ρέινολντς) σε ένα κυνήγι θησαυρού κοσμογυρισμένο, ασταμάτητο αλλά και τόσο μπανάλ, που κάνει τα εκατομμύρια που σπατάλησε το Netflix για χάρη του να μοιάζουν πεταμένα.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο Ντουέιν Τζόνσον υποδύεται τον Τζον Χάρτλεϊ, έναν ερευνητή του FBI ο οποίος ανταποκρίνεται στο Red Notice ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδίδεται μονάχα για τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες παγκοσμίως, προκειμένου να συλληφθεί ο διάσημος κλέφτης έργων τέχνης Νόλαν Μπουθ (Ράιαν Ρέινολντς). Στην πορεία της καταδίωξης ωστόσο, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να πιάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ψάρι, την άπιαστη και σχεδόν μυθική κλέφτρα έργων τέχνης που είναι γνωστή με το παρατσούκλι «η Αξιωματικός» (Γκαλ Γκαντότ).

Θεωρούμενη ως η ακριβότερη παραγωγή του Netflix με μπάτζετ γύρω στα 200 εκ. δολάρια, το «Red Notice» φιλοδοξεί να είναι ένα καθαρά ψυχαγωγικό προϊόν με μια ηχηρή τριάδα στο καστ και μια πλοκή αδιάκοπου ρυθμού και ανατροπών που σε στιγμές θέλει απεγνωσμένα να θυμίσει ανάλογες κλασικές περιπέτειες όπως αυτές των «Κυνηγών της Χαμένης Κιβωτού».

η αποτυχία του «Red Notice» να προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελεί δυστυχώς μια ήττα του ψυχαγωγικού σινεμά

Στην ταινία που σκηνοθετεί ο Ρόσον Μάρσαλ Θούρμπερ του «Ουρανοξύστη» (επίσης με πρωταγωνιστή τον «The Rock») χωρούν πληθωρικές εναλλαγές σκηνικού, από μουσεία στη Ρώμη, φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρωσία και αρένες ταυρομαχιών στην Ισπανία, μέχρι πυκνές ζούγκλες και κρυμμένα καταφύγια στη Νότια Αμερική, ένας μυθικός θησαυρός που κάπως εμπλέκει τους ναζί (γιατί ναζί και κλεμμένα έργα τέχνης πάνε φούστα-μπλούζα) και εκτενείς, χορογραφημένες σκηνές δράσης, ασφαλώς με την αναγκαία συνδρομή των ανάλογων κασκαντερικών κόλπων. Την ίδια στιγμή, βγάζει μάτι η διαρκής προσπάθεια του «Red Notice» να παίξει γερά το χαρτί της χημείας ανάμεσα στους Τζόνσον, Γκαντότ και Ρέινολντς. Σε σημείο όπου το κυνήγι της ατάκας να καταλήγει να προπορεύεται συγκρινόμενο με το ανθρωποκυνηγητό που εκτυλίσσεται επί της οθόνης.

Ο Τζόνσον συνεχίζει να αναβαθμίζει με τα χρόνια τη χιουμοριστική πλευρά στους ρόλους του εξισορροπώντας την ωμή δύναμη που φυσιογνωμικά αντιπροσωπεύει. Ο «Deadpool» Ρέινολντς νιώθει στο στοιχείο του όποτε το καθήκον τον καλεί να γίνει ο comic relief χαρακτήρας σε ταινία δράσης. Και η Γκαλ Γκαντότ που ως «Wonder Woman» ξέρει τα κατατόπια του είδους, έχει όλο το πακέτο προκειμένου να πουλήσει φαμφαταλισμό στην light εκδοχή της PG-13 καταλληλότητας. Όμως παρά τις χάρες και τη διάθεση της τριάδας, το «Red Notice» πάσχει σοβαρά σε αυθεντικότητα σύλληψης, κείμενο και εκτέλεση. Σε σημείο που με τις απανωτές προβλέψιμες ανατροπές του, τις προκάτ στιχομυθίες και μια ιλουστρασιόν γυαλάδα που κάνει όλες τις τοποθεσίες να μοιάζουν με ομογενοποιημένη green screen σούπα, καταλήγει να μοιάζει με φτωχό συγγενή της «Συμμορίας των 11» ο οποίος λαχανιάζει κυνηγώντας σε roller coaster τις θρυλικές διαδρομές του Ιντιάνα Τζόουνς.

Όμως το χειρότερο είναι πως η αποτυχία του «Red Notice» να προσφέρει τα αναμενόμενα δεδομένων των πόρων και των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτό, αποτελεί δυστυχώς μια ήττα του ψυχαγωγικού σινεμά. Σε μια εποχή που τα εκτός universe και franchise περιθώριά του έχουν στενέψει σημαντικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Red Notice
  • Red Notice