Τραγούδα! 2 - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Τραγούδα! 2

Sing 2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκαρθ Τζένινγκς
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Γκαρθ Τζένινγκς
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Θέμη Γεωργαντά, Θοδωρή Μαραντίνη
    ΜΟΝΤΑΖ: Γκρέγκορι Πέρλερ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζόμπι Τάλμποτ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 112'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tulip Entertainment
    Τραγούδα! 2

Η παρέα του «Sing» έρχεται λίγο πριν τις γιορτές για να σας πει ένα (κινηματογραφικό) τραγούδι. Αξιαγάπητοι χαρακτήρες, πολύχρωμη παλέτα, πασίγνωστα τραγούδια, αλλά και μία αίσθηση επανάληψης που δυσκολεύει το encore.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα συμπαθητικά ανθρωπόμορφα ζωάκια της παρέας του Γκαρθ Τζένινγκς («Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ», 2005) επιστρέφουν στην «σκηνή» πέντε χρόνια μετά την επιτυχημένη πρώτη ταινία «Τραγούδα!» (2016). Αυτή τη φορά, ο ονειροπόλος θίασος του Μπάστερ Μουν διεκδικεί το μεγάλο του όραμα: την παραγωγή ενός φαντασμαγορικού μιούζικαλ στο ψυχαγωγικό κέντρο του κόσμου, το Ρέντσοουρ σίτι, μία πόλη που θυμίζει έντονα Λας Βέγκας. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άδικη προκατάληψη πως πρόκειται για ερασιτέχνες της επαρχίας, ο Μουν θα ισχυριστεί στην οντισιόν πως η παράστασή τους θα σημάνει την επιστροφή του θρυλικού ροκ-σταρ Κλέι Κάλογουεϊ, βάζοντας όλη την ομάδα σε μπελάδες. Τώρα έχουν ελάχιστο χρόνο να στήσουν μία σύνθετη παράσταση, να αντέξουν τις πιέσεις του αδίστακτου παραγωγού Τζίμι Κρίσταλ, να βρουν τον ερημίτη τραγουδιστή και να πείσουν το κοινό πως είναι πανέτοιμοι για το μεγάλο τους breakthrough.

Συνεχίζοντας την συνταγή της πρώτης ταινίας, ενός jukebox μιούζικαλ που επέλεξε τα πιο εμπορικά, αναγνωρίσιμα τραγούδια των τελευταίων χρόνων στην πλοκή, το «Τραγούδα! 2» δεν πρωτοτυπεί, αλλά διασκεδάζει με έντονο χρώμα και αξιολάτρευτους χαρακτήρες το ανήλικο κοινό. Μακριά από τις πολυσχιδείς παραγωγές της Pixar ή την λιτή συγκίνηση του Ghibli, το τραγουδιστικό κρεσέντο της ταινίας του Τζένινγκς έχει σαφώς πιο απλή στόχευση. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν αφετηρία το παιδικό κοινό, αλλά η έλλειψη νέων ιδεών προσφέρει κι ένα πιο μετριοπαθές αποτέλεσμα. Για παράδειγμα η σύλληψη του «Toy Story» έχει ήδη αποδεδειγμένα τρία πρότυπα, ανανεωτικά σίκουελ, εδώ το κόνσεπτ του «Τραγούδα!» φαίνεται πως εξαντλείται.

Ο Γκαρθ Τζένινγκς, σκηνοθέτης/σεναριογράφος και της πρώτης ταινίας, έχει δεδομένη εμπειρία ως δημιουργός καινοτόμων μουσικών βίντεο κλιπ (ενδεικτικές οι συνεργασίες του με Radiohead, Pulp, R.E.M., Fatboy Slim, έχει υπογράψει τα «Right Here, Right Now», «Lotus Flower» μεταξύ άλλων) και στήνει εμπνευσμένες (επιμέρους και πολύ αστείες) μουσικές σεκάνς. Η σύντομη αλληλουχία των τραγουδιών, όμως, μοιάζει τόσο επιβεβλημένη που στο πρώτο μισό της ταινίας έχεις την αίσθηση πως παρακολουθείς ένα ατελείωτο μουσικό βίντεο, μία ασύνδετη playlist-υπενθύμιση των Top-10 της πενταετίας για να κρατήσεις σημειώσεις και να ανατρέξεις έπειτα σε Spotify ή YouTube.

Κάπου ανάμεσα σε Μπίλι Άιλις, Τέιλορ Σουίφτ, The Weeknd, BTS, Cardi B και νέους U2 (ο Μπόνο άλλωστε δανείζει την φωνή του στον χαρακτήρα του αυτοεξόριστου Κλέι Κάλογουεϊ), το «Τραγούδα! 2» έχει την διάθεση να πει ένα καλόκαρδο τραγούδι για το κυνήγι των στόχων, την σημασία της φιλίας και της μουσικής ως σανίδα σωτηρίας στα προβλήματα της ζωής (λέγε με και «Glee»). Όπως συμβαίνει όμως και στις πιο υποσχόμενες playlists, μερικές φορές η επιλογή είναι επιτυχημένη και κάποιες άλλες θες να πατήσεις skip. Εδώ η ομάδα του «Τραγούδα!» διεκδικεί το χειροκρότημά σας, το κερδίζει, αλλά για encore λίγο δύσκολο…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τραγούδα! 2
  • Τραγούδα! 2