Υπόθεση Κολλίνι - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Υπόθεση Κολλίνι

The Collini Case

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γερμανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάρκο Κρόιτζπαϊντνερ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Κρίστιαν Τσούμπερτ, Ρόμπερτ Γκολντ, Γενς Φρέντερικ Ότο
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ελίας Μ'Μπάρεκ, Φράνκο Νέρο, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιακούμπ Μπεϊναροβιτς
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μπεν Λούκας Μπόισεν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 123'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Danaos Films
    Υπόθεση Κολλίνι

Ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει μία υπόθεση εν ψυχρώ δολοφονίας και τελικά βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νομικό σκάνδαλο αποσιώπησης του φρικτού, ιστορικού παρελθόντος. Επίκαιρο, αλλά τυπικό στην εκτέλεση, πολιτικό δικαστικό δράμα που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Φέρντιναντ Φον Σίραχ.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο φέρελπις δικηγόρος Κασπάρ Λάινεν (Ελίας Μ'Μπάρεκ) αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ηλικιωμένου Φαμπρίτσιο Κολλίνι (στο ρόλο ο θρυλικός Φράνκο Νέρο), ο οποίος κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του διακεκριμένου επιχειρηματία Χανς Μάγιερ. Τα ασαφή κίνητρα του φόνου, η σιωπή του ενόχου και το γεγονός πως ο δικηγόρος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη οικογένεια του θύματος (ο Μάγιερ ήταν ευεργέτης του) περιπλέκουν την υπόθεση, ενώ η πορεία της έρευνας αποκαλύπτει μία αμφιλεγόμενη νομική ρύθμιση και ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν.

Η «Υπόθεση Κολλίνι» του Μάρκο Κροϊτσπάιντνερ, κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ του Φέρντιναντ Φον Σίραχ, εγείρει επίκαιρα ζητήματα ιστορικής μνήμης και ηθικής διάστασης της δικαιοσύνης. Θυμίζοντας το σχετικά πρόσφατο - και επίσης γερμανικής καταγωγής - «Λαβύρινθο της Σιωπής» (Im Labyrinth des Schweigens, 2015), η ταινία του Κροϊτσπάιντνερ αντιμετωπίζει την ενοχική διάθεση αποσιωποίησης των ιστορικών εγκλημάτων και υπηρετεί το δικαστικό δράμα με ξεκάθαρη, ψυχαγωγική τοποθέτηση. Ο σκηνοθέτης με αναμενόμενη και προσφιλή στο κοινό ρυθμολογία (ακολουθώντας την ιχνηλάτηση των αμερικανικών, δικαστικών δραμάτων) επικεντρώνεται σε τρεις χαρακτήρες (Λάινεν, Κολλίνι, Μάγιερ) που έχουν αρκετά μυστικά για να ενισχύσουν τις σεναριακές ανατροπές που ακολουθούν. Το βάρος του σεναρίου εμμένει στην δικαστική διαμάχη με επικουρικό εργαλείο την «ασφυκτική» φωτογραφία των εσωτερικών χώρων, θυσιάζει, όμως, από νωρίς το σασπένς προδίδοντας τις εκπλήξεις. Οι ενοχές του ναζιστικού παρελθόντος, η απουσία της πατρικής φιγούρας, το στερεότυπο του «ξένου», ένα πυκνό κομμάτι της λογοτεχνικής πηγής δηλαδή που συνδιαλέγεται επί της ουσίας με την δικαστική πλοκή, παρουσιάζεται μέσα από αποδυναμωμένα flashbacks ή απλές αναφορές του σεναρίου δίχως ανάπτυξη (π.χ. η τουρκική καταγωγή του δικηγόρου).

Η αφοσιωμένη, δυναμική ερμηνεία του Ελίας Μ'Μπάρεκ στο ρόλο του νεαρού δικηγόρου και η παρουσία του Φράνκο Νέρο προσθέτουν ειδικό βάρος και «ελαφρυντικά» στην «Υπόθεση Κολλίνι», η οποία παρά την τυποποίηση, θέτει ένα σημαντικό ερώτημα για την ευθύνη της δικαιοσύνης μπροστά στα θηριώδη γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Υπόθεση Κολλίνι
  • Υπόθεση Κολλίνι