Σινεμά του κόσμου! 10 highlights του 11ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:24
26/11

Σινεμά του κόσμου! 10 highlights του 11ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest

Το 11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest ξεκινά από σήμερα 26 Νοεμβρίου (26/11 - 6/12) και το cinemagazine.gr προτείνει τα 10 άχαστα κινηματογραφικά ραντεβού σας με το φετινό του πρόγραμμα.

Από τον Πάνο Γκένα

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest είναι μία παράδοση χρόνων, μία ζωντανή κινηματογραφική δράση που ανοίγει το κάδρο του σινεμά σε ιστορίες και προσωπικότητες με τις οποίες «συμβιώνουμε». Κάθε Νοέμβρη το συναρπαστικό του πρόγραμμα συνδυάζει την καλλιτεχνική έκφραση με το επιστημονικό υπόβαθρο και αναδεικνύει με επιμονή και προοπτική το είδος του εθνογραφικού σινεμά.

Φέτος στην δύσκολη συγκυρία της πανδημίας το Ethnofest επιστρέφει με μία 11η ειδική και online έκδοση. Όπως δηλώνει και η ομάδα του Φεστιβάλ «Η αίσθηση του βιωμένου χρόνου έχει αλλάξει, η συλλογική εμπειρία που μας παρέχει η επιτόπια, σύγχρονη και διαδραστική συνύπαρξη δεν είναι πλέον δεδομένη, ο εθνογραφικός κινηματογράφος όμως δηλώνει στιβαρά την παρουσία του και μας παρέχει μια πλατφόρμα για ουσιαστικές συζητήσεις ως μέσο έρευνας, έκφρασης και αποτύπωσης του κόσμου γύρω μας και μέσα μας».

Και η υπενθύμιση αυτής της έκφρασης, ειδικά μέσα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας, είναι μία αναγκαία και απαραίτητη (κινηματογραφική) απόδραση.

Το Ethnofest επιστρέφει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου σε μια επιμελημένη διαδικτυακή εκδοχή με 40 ταινίες και παράλληλες εκδηλώσεις. Επιλέξαμε 10 highlights του φετινού προγράμματος και σας τα παρουσιάζουμε.

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας εδώ και κατεβάστε το pdf με τη λίστα των ταινιών εδώ. Ευχαριστώ πολύ την Λήδα Διαλυνά, Υπεύθυνη Συντονισμού και Γραφείου Τύπου του Φεστιβάλ για την πολύτιμη βοήθειά της.

1. Το διαδικτυακό masterclass του Άγγελου Ράλλη το Σάββατο 28.11 στις 18.00

Με αφορμή το νέο του ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Άγγελος Ράλλης θα μοιραστεί με το κοινό σκέψεις για τη μέχρι τώρα εμπειρία του στη διαδικασία παραγωγής ντοκιμαντέρ και τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισής του σε σχέση με τα θέματα που επιλέγει. Ζητήματα όπως η σημασία των συμπαραγωγών, ο ρόλος των αγορών των φεστιβάλ όπως και τα ίδια τα φεστιβάλ, θα συνδυαστούν με την προσωπική του σκοπιά πάνω στο έργο του. 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ο Υπεύθυνος Παραγωγών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Ethnofest, Σίλας Μιχάλακας και θα διεξαχθεί στα Αγγλικά.

2. The Body Won't Close | Special Screening | Online Discussion | Κυριακή 29.11 | 18.00

O ανθρωπολόγος και δημιουργός Mattijs van de Port επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ethnofest το 2017 με την πρώτη του ταινία. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία στο φεστιβάλ είναι τιμητικά σταθερή. Αυτή τη χρονιά, πενήντα θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη νέα του ταινία The Body Won't Close για πρώτη φορά στο στάδιο εξέλιξής της και έπειτα να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή συζήτηση. 

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για λίγες ώρες πριν τη συζήτηση.

Μετά τη προβολή της ταινίας,  η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Carly Machado από το πανεπιστήμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο και η καθηγήτρια Laura Rascaroli από το University College Cork θα βρεθούν με τον δημιουργό στο διαδικτυακό πάνελ. 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ethnofest, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και θα διεξαχθεί στα Αγγλικά.

3. Αφιέρωμα Επανεξετάζοντας Το Brexit | Ταινίες και Παράλληλη Εκδήλωση

Αυτή τη χρονιά, η ειδική θεματική ενότητα αφιερώνεται στο φαινόμενο του Brexit και τους αμέτρητους σχηματισμούς του. Την ενότητα επιμελείται o κοινωνικός ανθρωπολόγος Θεόδωρος Ρακόπουλος (Πανεπιστήμιο του Όσλο) ως καλεσμένος επιμελητής του Ethnofest. Το Brexit αποτέλεσε ένα διαρκές γεγονός του οποίου η έκβαση ακόμα ξεδιαλύνεται. Όσα προηγήθηκαν, όσα έφεραν οι εντάσεις της περιόδου και ό,τι ακολούθησε διαμορφώνουν ένα φάσμα πολλαπλών κρίσεων άξιων προβληματισμού. 

Οι τρεις ταινίες της ενότητας, Way My It Did I (Μαρία Αναστασίου), Ακούστε Τη Βρετανία, (Listen to Britain, Rhys Lewis) και ο Τελευταίος Γύρος Jaldi 5  (Last Round of Jaldi 5, Ellen Lapper) παρουσιάζουν διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στον πυρήνα του διαλόγου πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ethnofest διοργανώνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 18.30 στην οποία ο καλεσμένος επιμελητής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Παν. του Όσλο, Θοδωρής Ρακόπουλος συνομιλεί με τους δημιουργούς των ταινιών της ενότητας Ellen Lapper,   Μαρία Αναστασίου και Rhys Lewis.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο  Παυσανίας Καραθανάσης, Συντονιστής Ακαδημαϊκών Δράσεων του Ethnofest και θα διεξαχθεί στα Αγγλικά.

4. Focus On Archive

Φέτος, στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών, η ενότητα Focus on Archive εξετάζει την επίκαιρη τάση της δημιουργικής χρήσης του αρχείου στο ντοκιμαντέρ έχοντας στόχο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην ανάδειξη και εξερεύνηση της τάσης που θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον. Η συνθήκη του lockdown έχει κάνει επιτακτική την ψηφιακή ανάδειξη και την δημιουργική ενασχόληση με το αρχείο ενώ μέσα από αυτή, έχει προκύψει μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση για συνέργειες, διεπιστημονικότητα, και διάλογο μεταξύ καλλιτεχνων και ανθρωπολόγων.

Οι τέσσερις ταινίες της ενότητας - The Fantastic (Maija Blåfield), Η Τζούντι Ενάντια Στον Καπιταλισμό, (Judy  Versus Capitalism, Mike Hoolboom), Cernobila (Eluned Zoe Aiano και Anna Benner), Specialized Technique, (Onyeka Igwe) - χαρακτηρίζονται από διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργικές χρήσεις του αρχείου στην κινηματογραφική αφήγηση και αποτελούν έμπνευση και έναυσμα για διάλογο.

5. Πολιτισμικό Τοπίο και Πολιτιστική Κληρονομιά | Ταινίες και Παράλληλη Εκδήλωση

Το Ethnofest, διατηρώντας ως βασική του σταθερά την αναγνώριση της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάδειξη των πολιτισμικών ταυτοτήτων μιας χώρας, εξετάζει στο φετινό πρόγραμμά του το Πολιτισμικό Τοπίο και τη σχέση του με το πεδίο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι δύο ταινίες της ενότητας (Ιερά Δάση Ζαγορίου του Κώστα Βρακάς και St. Viniri - Το Ιερό Δάσος της Κωνσταντίνας Μεσσήνη) αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα τους με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Στο πλαίσιο της ενότητας, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 11.00, διοργανώνεται ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση όπου θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε την έννοια του πολιτισμικού τοπίου αλλά και τις πολιτικές που διαμορφώνονται γύρω από αυτή.

Καλεσμένοι ομιλητές στο πάνελ είναι οι:

Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠΠΟΑ.

Θεανώ Σ. Τερκενλή, Καθηγήτρια Πολιτισμικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Καλλιόπη Στάρα, Ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Νομικός.

Γιώργος Δημητρόπουλος, Χωροτάκτης - Πολεοδόμος. Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Υπεύθυνος Παραγωγών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Ethnofest, Σίλας Μιχάλακας και θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.

6. Faltenrocκ από την ενότητα «Πανόραμα»

Στην εποχή της πανδημίας που έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας και η μόνη πίστα χορού που βλέπουμε είναι το σαλόνι μας, η νοηματοδότηση της διασκέδασης και η σχέση της με την ηλικία αποκτούν άλλη χροιά. 

Τι σημαίνει να γερνάς σε μια κοινωνία που το προσδόκιμο της ζωής έχει αυξηθεί; Δύο νέοι σκηνοθέτες (Leonie Kock, Janina Rasch) ακολουθούν τέσσερις τακτικούς θαμώνες της σκηνής Faltenrock του Αμβούργου όπου για να μπεις πρέπει να είσαι άνω των 60 ετών. Ένα μόνο πράγμα είναι σίγουρο: Η συνταξιοδότηση δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι η ζωή παραλύει.

7. Zagros από την ενότητα «Πανόραμα»

Η ταινία των Shahab Mihandoust & Ariane Lorrai αποτυπώνει την παρασκευή χαλιών στα δυτικά βουνά του Ιράν, τη χώρα της φυλής Μπαχτάρι. Το μαλλί είναι το νήμα που διασχίζει πολιτισμούς, αποκαλύπτοντας τον κόσμο των υφαντών, των χρωμάτων και της εργασίας των βοσκών. Τα χαλιά υφαίνουν το κοινωνικό ύφασμα της ζωής τους, δίνοντάς τους μορφή και χρώμα. Το έργο είναι σκληρό, αλλά εξαργυρώνεται μέσω της αγάπης για τις παραδόσεις.

8. Αυτοί Που Έχουν Μάτια Να Δουν, Θα Δούνε στις «Φοιτητικές Ταινίες»

Οι Πνευματικοί Βαπτιστές του Τρινιντάντ έχουν ένα ρητό που λέει: «Εκείνοι που έχουν μάτια να δουν, θα δούνε». Αυτό αναφέρεται στην ικανότητά τους να βλέπουν και να έχουν πρόσβαση τόσο στο φυσικό, όσο και στο μεταφυσικό κόσμο. Η ταινία της Melanie Grant εξερευνά τον τρόπο θέασης, συγκρίνοντας τη σαρκική, την πνευματική και την εθνογραφική ματιά. 

9. Αλλού, Παντού στην ενότητα «Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία»

Μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Περνάμε τα σύνορα με ένα κλικ και μια ιστορία φτάνει σε εμάς μέσα από γραπτά μηνύματα, συνομιλίες, τηλεφωνικές συζητήσεις. Είναι η διαδρομή του Σαχίν, ενός εικοσάχρονου αγοριού από το Ιράν, το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα του, προσγειώνεται στην Ελλάδα και καταλήγει στην Αγγλία, όπου ζητάει άσυλο.

Η ταινία των Vivianne Perelmuter, Isabelle Ingold προβάλλεται με την Υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος.

10. Το Θαρραλέο Κορίτσι Στην Ιπτάμενη Κούνια στις «Φοιτητικές Ταινίες»

 Όταν ήταν παιδί, η Nancy Willis ονειρευόταν να γίνει μέλος του τσίρκου, λαχταρώντας ελευθερία και περιπέτεια. Διαγνωσμένη με μυϊκή δυστροφία και με πρόγνωση να μη ζήσει μέχρι τα τριάντα, η πλέον  εξηνταπεντάχρονη καλλιτέχνιδα μας προσκαλεί στον κόσμο της. Συνδυάζοντας σκληρές αναμνήσεις από την κοινωνική διάκριση που υπέστη, με το βάθος και την ομορφιά των καθημερινών στιγμών, η ταινία της Nina Ross μιλάει ανοιχτά για την ευαλωτότητα, την εσωτερική διερεύνηση, την οικογένεια και τη μητρότητα.

INFO

- Οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους, όπου η ομιλούμενη γλώσσα δεν είναι στα αγγλικά.

- Oι ταινίες της ενότητας του Πανοράματος έχουν τη δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων.

- Οδηγίες για τον τρόπο θέασης μπορείτε να βρείτε εδώ.

- Οι ταινίες προβάλλονται από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου εκτός εάν μια ταινία έχει διαφορετική σήμανση

Περισσότερες πληροφορίες για το Ethonfest στα κοινωνικά δίκτυα site, Facebook Page και Instagram.