Βίντεο: Το «Before Trilogy» ως μάθημα διαλόγου στο σινεμά - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:00
28/7

Βίντεο: Το «Before Trilogy» ως μάθημα διαλόγου στο σινεμά

Ένα video essay χρησιμοποιεί τις τρεις ταινίες του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ ως παράδειγμα για τη χρήση των διαλόγων στην αφήγηση.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές ιστορίες των καιρών μας, οι τρεις ταινίες που έγραψαν μαζί οι Ρίτσαρντ Λινλέιτερ, Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί δημιούργησαν δυο ξεχωριστούς χαρακτήρες που διαμορφώνονται στο πέρασμα του (αληθινού) χρόνου και ακολουθούν μία αρκετά ακραία σύμβαση. Όλη η αφήγηση στηρίζεται αποκλειστικά στον διάλογο με μακρόσυρτες σκηνές όπου οι ήρωες μιλούν μεταξύ τους και οφείλουν να παρουσιάσουν στο κοινό τους κάτι συναρπαστικό.

Αυτό δε συνέβη για πρώτη φορά στην τριλογία του «Πριν...», οι τεχνικές όμως που δανείστηκε ο Λινκλέιτερ από παλιότερους σκηνοθέτες όπως ο Λουί Μαλ (και το αξεπέραστο «Δείπνο μου με τον Αντρέ»), μπορούν να αναλυθούν και να αποτελέσουν ένα δυνατό κινηματογραφικό μάθημα για τη χρήση του διαλόγου στην αφήγηση.

Αυτό έκαναν οι υπεύθυνοι της «The Royal Ocean Film Society» βάζοντας τις τρεις ταινίες ως πρότυπο για το πως γυρίζεται σωστά ο διάλογος χαρακτήρων. 

Μην χάσετε τον μοναδικό σινεμαραθώνιο που διοργανώνει το 12ο Athens Open Air Film Festival για πρώτη  φορά στην Ελλάδα. Η τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ θα προβληθεί back-to-back στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 προσφέροντας μία σπάνια κινηματογραφική εμπειρία στους πολυάριθμους θαυμαστές/-τριες των ταινιών.

Πάρτε τις ψάθες σας, τις καρέκλες παραλίας σας, σνακ και την πιο ρομαντική σας διάθεση για να ζήσουμε μαζί την ιστορία αγάπης της Τζέσι και του Σελίν σε μια μαγική βραδιά. Στον χώρο δεν θα υπάρχουν καρέκλες όπως στις παραδοσιακές προβολές του Athens Open AIr Film Festival. Κερνάμε άφθονη μπύρα Fischer και τις καλύτερες οπτικοακουστικές προδιαγραφές για την πολυαναμενόμενη προβολή της υπέροχης τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή των ταινιών εδώ.