#menoume_spiti με βιβλία που θα «διαβάσει» προσεχώς η μεγάλη οθόνη - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:31
8/4

#menoume_spiti με βιβλία που θα «διαβάσει» προσεχώς η μεγάλη οθόνη

Στους δύσκολους καιρούς του #menoume_spiti, οι τέχνες έχουν αποδειχτεί για άλλη μία φορά η καλύτερη συντροφιά. Ευκαιρία λοιπόν να προτείνουμε εννιά βιβλία που αναμένεται να ξεφυλλίσει ο κινηματογράφος τους επόμενους (ελπίζουμε) μήνες.

Από τον Πάνο Γκένα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αναφέρεται σε βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

«Dune» του Φρανκ Χέρμπερτ | Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: 18 Δεκεμβρίου 2020
Βιβλίο από τις Εκδόσεις Anubis

Μετά από μία αξιοσημείωτη πορεία στη γη(!) ο Ντενί Βιλνέβ των «Arrival» και «Blade Runner 2049» απογειώνεται με προορισμό τον πλανήτη Αρράκις και σπουδαίους συνεπιβάτες τους (μετράτε) Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Όσκαρ Άιζακ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντέιβ Μπαουτίστα.

Ο Βιλνέβ, γνωστός θαυμαστής της σειράς των βιβλίων, είχε δηλώσει πως η μεταφορά του θα πλησιάζει οπτικά και φιλόδοξα το κόνσπετ ενός «Star Wars για ενήλικες» και πως θα κυκλοφορήσει σε δυο μέρη.

Το πυκνό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ, ένα από τα πλέον πολύπλοκα και πολυεπίπεδα λογοτεχνικά έργα επιστημονικής φαντασίας, απασχολεί τον κινηματογράφο εδώ και δεκαετίες. Στα μέσα του '70 ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι είχε δείξει ενδιαφέρον (αξίζει να δείτε το ντοκιμαντέρ «Jodorowsky's Dune»), ενώ στις αρχές του '80 ο Ρίντλεϊ Σκοτ είχε απορρίψει την κινηματογραφική μεταφορά του έργου προκειμένου να ασχοληθεί με το «Blade Runner». Τελικά το «Dune» βρήκε το δρόμο του στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1984 με οδηγό τον Ντέιβιντ Λίντς, ο οποίος παρέδωσε ένα αμφιλεγόμενο και σχετικά αδύναμο φιλμ με πρωταγωνιστή τον Κάιλ ΜακΛάχλαν. 

Το σενάριο της νέας ταινίας υπογράφει ο Έρικ Ροθ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος των «Forrest Gump», «The Insider» και «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον». Ανυπομονούμε και λίγα λέμε.

«Έγκλημα στον Νείλο» της Άγκαθα Κρίστι | Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: 9 Οκτωβρίου 2020

Βιβλίο προσεχώς από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Αφού οδήγησε το λαμπερό του καστ στις ράγες της εμπορικής επιτυχίας με το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», ο Κένεθ Μπράνα ετοιμάζει το «Έγκλημα στο Νείλο». Κατά την προσφιλή, άλλωστε, τακτική των μεγάλων στούντιο, που βλέπουν πια όλες τις παραγωγές τους ως franchises και ευελπιστούν σε συνέχειες, στο τέλος της προηγούμενης ταινίας γίνεται μια νύξη για ένα έγκλημα που συνέβη στο Νείλο και μόνο ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό θα μπορούσε να λύσει. Και απ' ότι φαίνεται θα το κάνει!

Το καστ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη «Wonder Woman» Γκαλ Γκαντότ, τον Άρμι Χάμερ («Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου»), τη Λετίσια Ράιτ («Black Panther»), τη Τζόντι Κόρνερ («Killing Eve»), τον Τομ Μπέιτμαν (θα επαναλάβει το ρόλο του Μπουκ), τους κωμικούς Ντον Φρεντς, Τζένιφερ Σόντερς, Ράσελ Μπραντ και την εξαιρετική (και δυστυχώς άνευ Όσκαρ ερμηνείας ακόμα) Ανέτ Μπένινγκ. Ο Μπράνα θα αναλάβει ξανά τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, οπότε ετοιμαστείτε να ξαναδείτε το «μοντέρνο» μουστάκι του κλασικού λογοτεχνικού ήρωα. 

Θυμίζουμε πως το «Έγκλημα στο Νείλο», ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία της Κρίστι που εκδόθηκε το 1937, κουβαλάει κι αυτό πίσω του μια δυνατή κινηματογραφική διασκευή, αυτή του 1978 με τον Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του Πουαρό και συμπρωταγωνιστές τις Μπέτι Ντέιβις, Μία Φάροου, Μάγκι Σμιθ και Άντζελα Λάνσμπουρι.

«Πάντα ο Διάβολος» του Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ | Σκηνοθεσία: Αντόνιο Κάμπος
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: Θα προβληθεί στο Netflix το 2020
Βιβλίο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο πολύ ενδιαφέρον σκηνοθέτης Αντόνιο Κάμπος των «Afterschool» (πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2008) και « Christine» με την Ρεμπέκα Χολ, διασκευάζει το «Πάντα ο Διάβολος» του Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ για λογαριασμό του Netflix με ένα πολύ δυνατό καστ που αποτελείται από τους Τομ Χόλαντ, Σεμπάστιαν Σταν, Ρόμπερτ Πάτινσον, Μπιλ Σκάρσγκαρντ και Μία Βασικόφσκα.

Ένας δολοφόνος - εκδικητής, ένας εξουσιομανής σερίφης, ένα ζευγάρι σίριαλ κίλερ, ένας διεστραμένος πάστορας, μία απόκληρη γυναίκα, στήνουν μία γοτθική γκαλερί διαφθοράς και νοσηρότητας σχολιάζοντας την παρακμή της βαθιάς Αμερικής, σε μία ταινία που ευχόμαστε να πλησιάζει ιδανικά το ύφος των Κοέν.

«Η Γυναίκα στο Παράθυρο» του Έι Τζέι Φιν | Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: Αρχικά Μάιος 2020, αναμένεται νέος προγραμματισμός

Βιβλίο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Το πρώτο βιβλίο του Ντάνιελ Μάλορι (γραμμένο με το ψευδώνυμο Έι Τζέι Φιν) «Η Γυναίκα στο Παράθυρο», εμφανίστηκε άμεσα στις λίστες των best sellers μετά την κυκλοφορία του στις αρχές του 2018. Μετά από μία μάχη δικαιωμάτων για την κινηματογραφική διασκευή, η Fox κέρδισε και ανέθεσε στον λάτρη της λογοτεχνίας Τζο Ράιτ («Περηφάνια και Προκατάληψη», «Εξιλέωση», «Άννα Καρένινα») να αναλάβει την ταινία σε σεναριακή προσαρμογή του Τρέισι Λετς («Αύγουστος») και πρωταγωνίστρια την Έιμι Άνταμς.

Σύμφωνα με την χιτσκοκική επίσημη σύνοψη:

Η Άννα Φοξ ζει μόνη της, κλεισμένη στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, του οποίου το κατώφλι αδυνατεί να διαβεί. Περνά τις μέρες της με τις αναμνήσεις παλιών ευτυχισμένων στιγμών, πίνοντας κρασί, βλέποντας παλιές ταινίες και… κατασκοπεύοντας τους γείτονές της.  Μια μέρα μετακομίζει στο απέναντι σπίτι η οικογένεια Ράσελ - ο πατέρας, η μητέρα και ο έφηβος γιος τους. Η τέλεια οικογένεια. Αλλά, όταν η Άννα, παρακολουθώντας από το παράθυρό της, βλέπει κάτι που δεν έπρεπε να δει, ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει και τα τρομερά μυστικά του να αποκαλύπτονται.   

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τι κινείται στη σφαίρα της φαντασίας; Ποιος διατρέχει κίνδυνο και ποιος έχει τον έλεγχο; Σ’ αυτό το διαβολικά ανατριχιαστικό θρίλερ, κανένας και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

«Το Μαχαίρι που Δεν Άφηνε το Χέρι» του Πάτρικ Νες | Σκηνοθεσία: Νταγκ Λίμαν
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: 22 Ιανουαρίου 2021
Βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη

Μία Τζεντάι και ένας Άνθρωπος-Αράχνη συναντιούνται για την προσαρμογή του πρώτου βιβλίου της πολυβραβευμένης τριλογίας «Κινούμενο Χάος» του Πάτρικ Νες («Το Τέρας Έρχεται») στη μεγάλη οθόνη.

Στο βιβλίο ο Τοντ Χιούιτ (Χόλαντ) ζει στον απομακρυσμένο πλανήτη του Νέου Κόσμου, όταν το ξέσπασμα του «Θορύβου», ενός ιού που προκαλεί οράματα και κακόβουλες σκέψεις στο μυαλό των ανθρώπων, οδηγεί τον πληθυσμό στην τρέλα και την παράνοια. Μέχρι που ο Τοντ θα κάνει μια κρυφή, σιωπηλή ανακάλυψη: τη Βιόλα (Ντέζι Ρίντλεϊ), ένα κορίτσι που μπορεί να είναι το κλειδί για τα μυστικά του Νέου Κόσμου. Μαζί θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από ένα περιβάλλον όπου κάθε σκέψη ακούγεται και κάθε κίνηση είναι γνωστή.

Ο Πάτρικ Νες κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας το 2008 και κέρδισε τα Guardian Children's Fiction Prize, Costa Children's Book of the Year Prize και Booktrust Teenage Prize, ενώ το 2011 με το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας «Monsters of Men» κέρδισε το Carnegie Medal. 

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Νταγκ Λάιμαν («Edge of Tomorrow», «Mr. & Mrs. Smith») και το καστ συμπληρώνουν ο δημοφιλής Μαντς Μίκελσεν («Το Κυνήγι»), ο υποψήφιος για Όσκαρ Ντέμιαν Μπισίρ («A Better Life») και ο εξαιρετικός Ντέιβιντ Ογιέλογιο («Selma»).

«Αρτέμης Φάουλ Νο1 - Τα Χίλια Πρόσωπα» του Όουεν Κόλφερ | Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: Αρχικά Μάιος 2020, τελικά θα προβληθεί στο Disney+

Βιβλίο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Από το 2001 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς, που χρονικά συνέπεσε με την εξόδο της πρώτης ταινίας του Χάρι Πότερ, ο «Αρτέμης Φάουλ» του Όουεν Κόλφερ περίμενε υπομονετικά στην ουρά για την δική του ταινία. Και τώρα, 19 χρόνια μετά βρίσκει τον δρόμο του με οδηγό τον Κένεθ Μπράνα. 

Ο πολυάσχολος ηθοποιός και σκηνοθέτης μαζί με τον σεναριογράφο του τέταρτου κεφαλαίου του Χάρι Πότερ («Το Κύπελο της Φωτιάς»), Μάικλ Γκόλντερνμπεργκ, ετοίμασαν για λογαριασμό της Ντίσνεϊ την κινηματογραφική διασκευή του «Αρτέμης Φάουλ», το οποίο τελικά μετακινήθηκε από τις αίθουσες στην streaming πλατφόρμα της εταιρείας, Disney+. Κάπου αναμέσα στον Σέρλοκ Χολμς, τον Ηρακλή Πουαρό και τον Τζέιμς Μποντ, οι ιστορίες του νεαρού Αρτέμη απλώθηκαν σε 8 βιβλία με θέμα τις έντονες, ετοιμοπόλεμες σχέσεις ανθρώπων και ξωτικών.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Κόλιν Φάρελ, η Τζούντι Ντεντς, ο Τζος Γκαντ, ενώ για τον ομώνυμο ρόλο του Αρτέμη ο Μπράνα επέλεξε τον νεοφερμένο Ιρλανδό Φέρντια Σο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στην ταινία το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. 

«Ο Καλός Ποιμένας» του Σέσιλ Σκοτ Φόρεστερ | Σκηνοθεσία: Άαρον Σνάιντερ
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: Αρχικά Μάιος 2020, αναμένεται νέος προγραμματισμός
Βιβλίο από τις Εκδόσεις Οξύ

Ο Τομ Χανκς επιστρέφει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με την ταινία «Greyhound» σε σκηνοθεσία Άαρον Σνάιντερ («Get Low»), για να αφηγηθεί την ιστορία του αντιπλοίαρχου Τζορτζ Κράους, υπεύθυνου για την εμπορική νηοπομπή 37 πολεμικών πλοίων από τη μια πλευρά του Ατλαντικού ως την άλλη, την ώρα που εχθρικά, γερμανικά υποβρύχια είναι στο κατόπι τους.

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα «Ο Καλός Ποιμένας» του μετρ των ναυτικών περιπετειών Σέσιλ Σκοτ Φόρεστερ, το οποίο εκδόθηκε το 1955, μετονομάστηκε όμως σε «Greyhound» γιατί δεν  μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πρωτότυπο τίτλο λόγω της ομώνυμης ταινίας του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Η εκπληκτική ανάπτυξη του κεντρικού χαρακτήρα από τον Σ.Σ. Φόρεστερ (έχει γράψει και τη «Βασίλισσα της Αφρικής» που μετέφερε στο σινεμά ο Τζον Χιούστον με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Κάθριν Χέπμπορν), προσφέρει μία συναρπαστική ανάγνωση, ενώ το σενάριο του «Greyhound» υπογράφει ο πρωταγωνιστής Τομ Χανκς και το καστ συμπληρώνουν οι Ελίζαμπεθ Σου, Ρομπ Μόργκαν και Στίβεν Γκρέιαμ.

«Οι Μάγισσες» του Ρόαλντ Νταλ | Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: Η ταινία πήρε αναβολή για το 2021
Βιβλίο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Λίγη μαγεία από έναν συγγραφέα που αγαπά η μεγάλη οθόνη! 

Το διάσημο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ παίρνει ξανά το δρόμο της κινηματογραφικής μεταφοράς μετά από αυτήν του Νίκολας Ρεγκ το 1990. Αν και αρχικά είχε ενδιαφερθεί ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο (τελικά θα μείνει στην παραγωγή μαζί με τον κολλητό του Αλφόνσο Κουαρόν), ο οσκαρούχος Ρόμπερτ Ζεμέκις επιλέχθηκε να ζωντανέψει τη φαντασία του Νταλ, αναλαμβάνοντας και την προσαρμογή του σεναρίου. Στη νέα ταινία η ιστορία μεταφέρεται στον αμερικανικό νότο της δεκαετίας του '60 με έναν αφροαμερικανό στο ρόλο του 7χρονου αγοριού.

Η Αν Χάθαγουεϊ θα αναμετρηθεί με την ερμηνεία της Αντζέλικα Χιούστον, το καστ συμπληρώνουν μαγικά οι Οκτάβια Σπένσερ, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Ροκ και εμείς αδημονούμε για ένα αστείο, έντονο, μαγικό κινηματογραφικό παραμύθι.

«Ο Μυστικός Κήπος» της Φράνσες Χότζσον Μπάρνετ | Σκηνοθεσία: Μαρκ Μούντεν
Ημερομηνία κυκλοφορίας ταινίας: 14 Αυγούστου 2020
Βιβλίο από τις Εκδόσεις Μίνωας

Το κλασικό βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας «Ο Μυστικός Κήπος» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη 27 χρόνια μετά την ομώνυμη ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ (1993) σε σκηνοθεσία Μαρκ Μούντεν («Utopia») και σεναριακή διασκευή του Τζακ Θορν (υπεύθυνου για το «His Dark Materials» του BBC και του θεατρικού «Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί»). Κόλιν Φερθ και Τζούλι Γουόλτερς σφραγίζουν με κύρος την παραγωγή, στην οποία πρωταγωνιστή η ταλαντούχα Ντίξι Έγκερικ των «Πάτρικ Μέλροουζ» και «Ανήλικος Επισκέπτης».

Η ιστορία της Μέρι Λένοξ, που μετά τον θάνατο των γονιών της επιστρέφει στην Αγγλία για να ζήσει στο αρχοντικό του θείου της και ανακαλύπτει έναν σφραγισμένο κήπο γεμάτο μυστικά, αποτελεί το υλικό ενός από τα πιο αισιόδοξα και συναρπαστικά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.