Εξι ταινίες-σταθμοί στην καριέρα του Μπράιαν Ντε Πάλμα ? αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:36
11/9

Εξι ταινίες-σταθμοί στην καριέρα του Μπράιαν Ντε Πάλμα

Διχασμένο Κορμί (1984)

Σεξ, βία, έγκλημα και σινεμά σε ένα μέχρις εσχάτων φεστιβάλ χιτσκοκικών αναφορών και ηδονοβλεψίας που τολμά να ενώσει τον Σιωπηλό Μάρτυρα και τον Δεσμώτη Του Ιλίγγου με το soft πορνό στο ίδιο μεταμοντέρνο σχόλιο πάνω στον πανίσχυρο μηχανισμό ψευδαίσθησης που είναι ο κινηματογράφος. Κουρασμένος από τις κατηγορίες που του φόρτωναν με κάθε ευκαιρία οι κριτικοί, ο Ντε Πάλμα χρησιμοποίησε το φιλμ ως μια ξεκάθαρη επίθεση εναντίον τους, μην ξεχνώντας να απευθύνει μερικές από τις δριμύτερες βολές του και προς τη μεριά του Χόλιγουντ.

Υπόθεση Καρλίτο (1993)

Στον αντίποδα του εκκωφαντικού Σημαδεμένου, η ώριμη επιστροφή του σκηνοθέτη στο γκανγκστερικό είδος ενσωματώνει έναν σαφώς πιο χαμηλότονο Πατσίνο σε μια μοντέρνα τραγωδία που κερδίζει ακριβώς στα σημεία όπου ατύχησε η προηγούμενη συνεργασία τους: Καταφέρνοντας να σε κάνει εξαρχής να νοιαστείς για τον ήρωά της.

Ο μύθος του ασχημόπαπου που μεταμορφώνεται σε έναν πανέμορφο κύκνο αποκτά γκραν γκινιόλ διαστάσεις όταν ο Ντε Πάλμα μετατρέπει μια νεανική ταινία για τη σκληρότητα της εφηβείας σε μια σεξουαλικά, θρησκευτικά, ψυχαναλυτικά, συναισθηματικά και σκηνοθετικά φορτισμένη εμπειρία τρόμου. Μπορεί οι επεμβάσεις στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ να ήταν αισθητές, η Carrie στάθηκε όμως μια από τις σπάνιες φορές όπου ο δημιουργός είχε με το μέρος του όχι μόνο την πλευρά των θεατών αλλά και το σύνολο της κριτικής.