Βίντεο: Το Cinefix διαλέγει τα 10 καλύτερα του 2021 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:12
10/1

Βίντεο: Το Cinefix διαλέγει τα 10 καλύτερα του 2021

Οι μάστορες του βίντεο-δοκιμίου, συνεχίζουν και στην επιλογή της 10άδας για το 2021 την λογική των περίφημων τοπ-10 τους που έχουμε συστηματικά παρουσιάσει στις σελίδες μας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το cinefix αγαπά το σινεμά. Ανενδοίαστα το πιστεύουμε, ανενδοίαστα συμβαίνει. Κι αυτό που το διαχωρίζει από σχεδόν κάθε άλλη συλλογική μηχανή απόψεων είναι ο πρωτότυπος τρόπος εξαγωγής των δεκάδων του, που υποθάλπεται βέβαια από την τόλμη των επιλογών που με τη σειρά της διαφέρει ριζικά από την συνήθη (όχι πάντα) σοβαροφάνεια των ενώσεων. Μεγάλη, άλλη, συζήτηση το τελευταίο.

Οι δεκάδες του cinefix συναρμολογούνται από επιμέρους «κρυφοδεκάδες» σε κινηματογραφικά είδη και από πλήρη περιφρόνηση στον ευρέως εννοούμενο κριτικό σνομπισμό. Εδώ λοιπόν, για το 2021, έχουν χαρίσει μία θέση σε Κωμωδία, δύο σε Blockbuster, μία σε Ντοκιμαντέρ, δύο σε ταινίες Εποχής, μία σε «ανένταχτες» και τρεις, τις θέσεις 1-3, σε Δράματα. Έτσι η τελική δεκάδα δεν είναι αξιολογική ιεραρχικά, αλλά μια σειρά θεωρητικά ισοδύναμων ταινιών «στην κατηγορία τους». Αυτό δικαιολογεί με το παραπάνω την λογική των βαθμολογιών που λέει ότι τα αστεράκια δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν μια ομιχλώδη γενική αντικειμενικότητα, αλλά μια αντίληψη της ποιότητας ενός έργου στο πλαίσιο που αντιπροσωπεύει. Προφανώς υπάρχει και η αντίθετη άποψη. 

Οι επιλογές, ειδικά το Νο. 1, μπορούν να στείλουν ηλεκτροσόκ στην παραδοσιακή κριτική - παρά το γεγονός ότι κριτικά darlings αντιπροσωπεύονται και μάλιστα με έργα όπως το «Souvenir II» της Τζοάνα Χογκ ή την «Εξουσία του Σκύλου». Η ομάδα του cinefix διασαφηνίζει ότι δεν είδε την «Ανάμνηση» του Βιρασετακούν και τον «Μακμπέθ».

Το απολαυστικό βίντεο και οι διαδρομές που φτάνουν στα διάφορα Νο1 (και ειδικά το τελικό του Δράματος) είναι εδώ: