Essential Cinema #124: «Σκυλίσια Μέρα» (1975) του Σίντνεϊ Λουμέτ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:00
15/1

Essential Cinema #124: «Σκυλίσια Μέρα» (1975) του Σίντνεϊ Λουμέτ

Τo cinemagazine συγκεντρώνει μερικές από τις κορυφαίες ταινίες που έγιναν ποτέ και γράφει αναλυτικά γι’ αυτές. Σήμερα μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αμερικανικού σινεμά των '70s, με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και με τον Αλ Πατσίνο σε μεγαλειώδη ερμηνεία.

Από τον Πάνο Γκένα

Η «Σκυλίσια Μέρα» του Σίντνεϊ Λουμέτ βασίζεται σε μια απίστευτη, αληθινή ιστορία, που συνέβη στη Νέα Υόρκη μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα του 1972, όταν δυο ερασιτέχνες ληστές αποπειράθηκαν να κλέψουν μία τράπεζα του Μπρούκλιν. Φυσικά όλα πήγαν λάθος, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Ο Λουμέτ κινηματογραφεί στην «Σκυλίσια Μέρα» ένα καθηλωτικό δράμα και με τον αμερόληπτο, άμεσο, αναπάντεχα συγκινητικό «φακό» του ακολουθεί τον Αλ Πατσίνο σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Η ληστεία της τράπεζας σύντομα γίνεται απλή αφορμή, ώστε ο Λουμέτ να ενορχηστρώσει ένα τολμηρό, φλογερό πορτρέτο προσωπικής επανάστασης που εμπεριέχει φιλόδοξα την σύγχρονη διαλεκτική όλων των κοινωνικών ζητημάτων, που αποκτούσαν επίκαιρο βάθος και ζωτική «φωνή» την συγκεκριμένη δεκαετία. Βρισκόμαστε άλλωστε στα μέσα του '70 με το Νέο Χόλιγουντ στην ακμή του.

Μία κραυγή δικαιοσύνης απέναντι σε ένα κραταιό, μισαλλόδοξο σύστημα καταστολής

Στην ταινία ο εξαγριωμένος Σόνι του Αλ Πατσίνο μάχεται μόνος απέναντι στην ηθική του νόμου και το λυσσαλέο, όψιμο ενδιαφέρον των media. Ο Λουμέτ συστήνει αρχικά τους χαρακτήρες και τον χώρο δημιουργώντας μία οικεία βάση στον θεατή και στην συνέχεια μεταβάλλει μεθοδικά την πρώτη εντύπωση σε μία απρόσμενη ανάγνωση.

Χωρίς να αποκαλύψουμε τον ανατρεπτικό, συναισθηματικό πυρήνα της ταινίας, αρκεί να πούμε πως ο Σόνι άγεται τελικά από το πλέον τρυφερό κίνητρο-έκπληξη, απέναντι σε ένα θεσμικό όργανο τάξης που εξυπηρετεί διεφθαρμένα συμφέροντα και στους δημοσιογράφους που εκδηλώνουν απροκάλυπτα την ηδονοβλεπτική τους θέση. Ο σκηνοθέτης εγκλωβίζει στον ασφυκτικό χώρο της τράπεζας τα πολυπρόσωπα διλήμματα που ορίζουν (ή μήπως περιορίζουν;) την κοινωνική τοποθέτηση κι αποζητούν πρωτίστως έκφραση και έπειτα δικαιώματα.

Αντιπαραβάλλοντας το δράμα, την κωμωδία και το σασπένς η «Σκυλίσια Μέρα» είναι μία έξοχα καλυμμένη λιτή αλληγορία που κατακρημνίζει την κοινωνική συνοχή και θυμίζει πως οι συλλογικές επαναστάσεις, έχουν ατομική αφετηρία. Οι προκαταλήψεις τις προετοιμάζουν και στην συνέχεια γίνονται απεγνωσμένες εξεγέρσεις. Το αυτοσχεδιαστικό σύνθημα του Αλ Πατσίνο «Άτικα! Άτικα!» δεν είναι απλά μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά μία απεγνωσμένη ιαχή επαγρύπνησης, μία κραυγή δικαιοσύνης απέναντι σε ένα κραταιό, μισαλλόδοξο σύστημα καταστολής.

DOG DAY AFTERNOON
ΗΠΑ, 1975
Σκηνοθεσία:
Σίντνεϊ Λουμέτ Σενάριο: Φρανκ Πίρσον Φωτογραφία: Βίκτορ Κέμπερ Μοντάζ: Ντίντι Άλεν Πρωταγωνιστούν: Αλ Πατσίνο, Τζον Καζάλ, Τζέιμς Μπρόντερικ, Τσαρλς Ντάρνινγκ Διάρκεια: 125’